Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Έγκλημα κατά των μνημείων της Αρχαίας Αυλίδας συνέχεια...




Είχαμε γράψει στην ανακοίνωσή μας της 6ης Ιουλίου 2008, για το έγκλημα που επιτελείται στο «Μεγάλο Βουνό» από την ληστρική λατόμευση του τσιμεντάδικου Χαλκίδας (Lafarge - ΑΓΕΤ) με αποτέλεσμα μια τεράστια καταστροφή στα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαίας Αυλίδας.
Σήμερα με το ντουκουμέντο που δημοσιεύουμε πιστοποιούμε ότι το έγκλημα αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά παραβιάζοντας τους όρους της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού στις 12-12-2005 με βάση την οποία πήρε άδεια το τσιμεντάδικο για την λατόμευση στο «Μεγάλο Βουνό». Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή λέει:

Εγκρίνεται το αίτημα της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για παράταση άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Μεγάλο Βουνό, Δήμου Αυλίδας, Νομού Ευβοίας, για 5 έτη και με τους ακόλουθους όρους :
1. Οι εργασίες της λατόμευσης θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε βάθος και όχι σε μήκος με την προοπτική ανεύρεσης νέου χώρου εκμετάλλεσης.
2. Θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας 80 μ. Από το Διατείχισμα.
3. Θα τηρηθεί η απαγόρευση εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου από το υψόμετρο +100 και άνω.
4. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί η δημιουργία αναβαθμών, η διάστρωση φυτικής γής, και η φύτευση, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η απόσταση από το τείχος.
5. Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων αποτελεί αιτία για την αναστολή της ισχύος αυτής της απόφασης.

Όλα τα παραπάνω τα έχει παραβιάσει κατάφωρα η ΑΓΕΤ :
1. Οι εργασίες της λατόμευσης συνεχίζονται να γίνονται σε μήκος και όχι σε βάθος.
2. Η απόσταση ασφαλείας των ογδόντα μέτρων από το τείχος της Αρχαίας Αυλίδας έχει φτάσει τα πέντε (5) μέτρα όπως αποδείξαμε και με τις σχετικές φωτογραφίες.
3. Η εκμετάλλευση του λατομικού χώρου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα +100 μέτρα υψόμετρο.
4. Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση του περιβάλλοντος, καμία δημιουργία αναβαθμών, καμία διάστρωση φυτικής γής, καμία φύτευση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο όρο θα πρέπει να ανασταλλεί η ισχύς της άδειας του τσιμεντάδικου για λατόμευση στο «Μεγάλο Βουνό».
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν το νόμο.
Καλούμε τον εισαγγελέα Χαλκίδας αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το τεράστιο ιστορικό έγκλημα που επιτελείται στα αρχαία μνημεία της χωρας μας από την πολυεθνική Lafarge.
Καλούμε τέλος τη τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Εύβοιας να επιληφθούν του θέματος και να σταματήσουν το έγκλημα.

26 Ιουλίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ

δηλαδή στην τσιμεντοποίηση 4 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης της Χαλκίδας και την ανέγερση ενός θηριώδους κτηρίου από μπετόν.

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητήριου Ευβοίας την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008, η πλειοψηφία κλείνοντας τα αυτιά της στις αντιδράσεις της κοινωνίας της Χαλκίδας αλλά και της αντιπολίτευσης, προχωρεί στην διαδικασία της αντιπαροχής του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ”. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες ακόμη και από τους παλαιότερους προέδρους του Επιμελητήριου, οι οποίοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση, αφού το προεδρείο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει στοιχειώδεις κανόνες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Η πλειοψηφία του Επιμελητήριου έκλεισε τα αυτιά της στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Ακούστηκε ακόμη και το εξής τραγελαφικό στην συνεδρίαση. Το έργο της αντιπαροχής του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” δηλαδή του τσιμεντένιου μεγαθήριου των 13.000 τ.μ. μέσα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή σαν την Νεάπολη, αποτελεί αναπτυξιακό έργο και μάλιστα μπορεί να γίνει και το σήμα κατατεθέν της πόλης!!!

Ακούστε κύριοι της πλειοψηφίας της διοίκησης του Επιμελητήριου:
1.Η Χαλκίδα έχει ανάγκη από ελεύθερους χώρους, από πράσινο, από υποδομές και όχι από τσιμεντένιους κολοσσούς.
2.Αν θέλετε να ακούσετε και τη γνώμη των Χαλκιδέων γιατί δεν διοργανώνετε μια σύσκεψη με τους φορείς της πόλης και να τους ζητήσετε τη γνώμη τους ; Άλλωστε ο “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” ανήκει και στους Χαλκιδέους.
3.Γιατί δεν ακούτε τους πρώην προέδρους του Επιμελητήριου που διαφωνούν με τις αποφάσεις σας ;
4.Γιατί δεν ακούτε τις φωνές της αντιπολίτευσης του Επιμελητήριου που ζητούν ήπιες επεμβάσεις στο χώρο διατηρώντας κάποια ιστορικά στοιχεία του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” ;
5.Γιατί τέτοια αλαζονεία στην συμπεριφορά σας ; Εσείς μόνο κατέχετε την απόλυτη αλήθεια και όλοι οι άλλοι έχουν άδικο ;

Πρόταση – Πρόσκληση – Πρόκληση
Εφόσον νομίζετε ότι η θέση σας είναι σωστή κάντε μια σύσκεψη με τους φορείς της πόλης της Χαλκίδας και πείστε τους εφόσον θεωρείτε ότι οι προτάσεις σας είναι σωστές και προς όφελος της πόλης.

15 Ιουλίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους.

Η Σκύρος είναι από τις πρώτες περιοχές που πληρώνει φέτος ακριβό τίμημα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουλίου, με έξι χιλιάδες καμμένο πευκοδάσος και τεράστιες επιπτώσεις στην πανίδα του νησιού, παρά την μεγάλη κινητοποίηση που έγινε.
Δύο κατά την γνώμη μας είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην καταστροφή.
Ο πρώτος είναι η ανυπαρξία κάθε φροντίδας του δάσους και καθαρισμού του, ώστε να μειωθεί το φορτίο της εν δυνάμει ενέργειας που συσσωρεύεται κάθε χρόνο. Και αυτό γιατί καμιά κρατική υπηρεσία δεν φρόντισε για το θέμα αυτό.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι η τοπική κοινωνία της Σκύρου και ειδικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τα μέσα και την υποδομή που χρειάζεται σήμερα και όπως επιβάλλουν οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο περιβάλλον. Το νησί δεν διαθέτει δυνάμεις πυρόσβασης ικανές να επιληφθούν στις πτώτες ώρες μιας πυρκαγιάς. Έτσι ήταν αναπόφευκτο η φωτιά να εξαπλωθεί γρήγορα εφόσον οι οργανωμένες δυνάμεις πυρόσβεσης κατέφθασαν σχετικά αργά, παίρνοντας υπόψη και την απόσταση του νησιού. Οι ντόπιες δυνάμεις ήταν λιγοστές και απροετοίμαστες για να αναλάβουν το έργο της πυρόσβεσης αμέσως με την εμφάνιση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να έρθουν οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις ενίσχυσης.
Έτσι λοιπόν αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα για το οποίο είχαμε επισημάνει και πέρυσι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου :
Η προστασία των δασών να περάσει στις τοπικές κοινωνίες με κυρίαρχο ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα τοπικά συμβούλια. Με αυτοοργάνωση των κατοίκων, με περιφρούρηση των περιοχών υψηλού κινδύνου, με δημιουργία κατάλληλων υποδομών και μια σειρά άλλα μέτρα που είχαμε προτείνει πέρυσι και τα επαναδημοσιεύουμε. Βέβαια είναι γνωστό ότι η προστασία του δάσους δεν είναι υπόθεση ενός ή δύο μηνών, αλλά μια συνεχής διαδικασία μέτρων όλης της χρονιάς, για την απόκτηση από τους Δήμους μέσων και υποδομών πυρόσβεσης, με μέτρα συνεχούς φοντίδας και σωστής διαχείρισης του δάσους.
Όμως έστω και τώρα καλούμε τους πολίτες της Εύβοιας σε αφύπνιση να πάρουν οι ίδιοι όσα μέτρα χρειάζεται να πάρουν πρώτα απ’όλα για το σπίτι τους και να ενταχθούν στις εθελοντικές ομάδες των Δήμων και των τοπικών συμβουλίων για την προστασία των δασών μας ή να αυτοοργανωθούν εφόσον οι Δήμοι τους δεν έχουν οργανώσει τέτοιες ομάδες.

14 Ιουλίου 2008

ΕΝΕΡΦΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ





Προτάσεις προς τους ΟΤΑ για την προετοιμασία μας απέναντι στον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς.
Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα σε κάθε εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώς ελάχιστη συμβολή στον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την προστασία του δασικού μας πλούτου.
1. Να συνεδριάσει το κάθε Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο σε κάθε ΟΤΑ, με μοναδικό θέμα την προστασία από τις πυρκαγιές και τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβει.
2. Ο Δήμος με γραπτή έκλησή του προς όλους τους κατοίκους του Δήμου, η οποία θα μοιραστεί μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, τους ζητά να συμμετέχουν στις εθελοντικές ομάδες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του Δήμου ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα και τον εξοπλισμό που έχει.
3. Ο Δήμος να οργανώσει ταχύρυθμα σεμινάρια βασικής εκπαίδευσης με τους εθελοντές που θα αξιοποιηθούν.
4. Στόχος του Δήμου να είναι η απόκτηση ενός τουλάχιστον πυροσβεστικού οχήματος και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού (ανάλογα με την έκταση του).
5. Το κάθε Τοπικό Συμβούλιο να συνεδριάσει ειδικά με το θέμα και να καθορίσει αρμοδιότητες σε κάθε μέλος όπως π.χ. :
• Υπεύθυνος των Ομάδων Πυρασφάλειας των εθελοντών πολιτών, του προγραμματισμού και της οργάνωσης τους.
• Υπεύθυνος για την κινητοποίηση των υδροφόρων και των τρακτέρ με τα συστήματα ραντίσματος.
• Υπεύθυνος για την δημιουργία και την συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και τον συντονισμό των ειδκών μηχανημάτων.
• Υπεύθυνος για την επικοινωνία και την συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
• Υπεύθυνος για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών.
6. Να δημιουργηθούν πυροφυλάκια και ζώνες πυρόσβεσης στην περιοχή ευθύνης του κάθε Τοπικού Συμβουλίου, σε κατάλληλα σημεία τα οποία θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση στις ημέρες υψηλού κινδύνου, αφού στελεχωθούν με εκπαιδευμένους εθελοντές.
7. Όλες οι ενέργειες από την πλευρά μας και από τους άλλους φορείς (ΟΤΑ κ.λ.π.) που αφορούν θέματα δασικής προστασίας θα πρέπει να ενημερώνονται οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.
Ειδικά για τις ημέρες υψηλού κινδύνου :
1. Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο Τοπικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν (ποιές ενέργειες, από ποιούς, πότε, που) σε περίπτωση πυρκαγιάς.
2. Το γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου να παραμένει σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου τις ημέρες υψηλού κινδύνου.
3. Ο Δήμος να διαθέσει μια υδροφόρα η οποία θα περιπολεί και θα ελέγχει τους χώρους όπου συγκεντρώνονται σκουπίδια.
4. Να γίνεται τακτικός έλεγχος στις πυροσβεστικές δεξαμενές και στους κρουνούς.
5. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη απορριμμάτων σε δασικές εκτάσεις και να ενημερωθούν οι κάτοικοι με ειδικό φυλλάδιο για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών τους.
6. Οι πρώην σκουπιδότοποι να καθαριστούν και να αναμορφωθούν με δενδροφύτευση ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
7. Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες δίπλα σε οικισμούς και να καθαρίζονται τακτικά οι περιμετρικοί δρόμοι.
8. Να συγκροτηθούν κλιμάκια επιτήρησης των δασικών εκτάσεων από εθελοντές πολίτες.
9. Να καλεσθεί με ειδική επιστολή ο κάθε δημότης να βοηθήσει και να ενισχύσει τις εθελοντικές ομάδες προφύλαξης, απευθυνόμενος στο Τοπικό Συμβούλιο.
10. Να ζητηθεί από τους δημότες να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κίνηση στις δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και να αναφέρουν στην πυροσβεστική ή στο δήμο κάθε ύποπτη κίνηση στο δάσος.
11. Να καλεσθούν οι αγρότες να οργώσουν τα χωράφια τους που έχουν καλαμιές ή ξερόχορτα και βρίσκονται δίπλα σε δρόμους και οικισμούς και να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων αυτών.
12. Να καλεσθούν οι κάτοικοι να παίρνουν τακτικά άμεσα μέτρα αυτοπροστασίας με καθαρισμό των αυλών τους, να απομακρύνουν τα εύφλεκτα υλικά και να έχουν γεμάτες προληπτικά όσες δεξαμενές διαθέτουν και δοχεία με νερό.
13. Κάθε ιδιώτης που διαθέτει αυτοκινούμενη υδροφόρα καλείται να την έχει γεμάτη πάντα για ώρα ανάγκης και να την διαθέσει αμέσως μόλις ζητηθεί.
14. Κάθε ιδιώτης που διαθέτει τρακτέρ με σύστημα ραντίσματος να το έχει πάντα γεμάτο με νερό και να είναι ο ίδιος σε ετοιμότητα.
15. Γενικά να σχεδιασθεί και να δοκιμασθεί ένα πολύπλευρο σύστημα επικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών και των εθελοντών με όλα τα μέσα. (τηλέφωνα, κινητά, sms, VHS, μεγάφωνα, καμπάνες κ.λ.π.)
16. Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνεται άσκηση σε κάθε Δήμο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους εθελοντές για την δοκιμασία και την βελτίωση του συστήματος πρόληψης.

Για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για τις καμμένες περιοχές
1. Άμεσα αντιπλημμυρικά μέτρα σε όλες τις καμμένες περιοχές.
2. Κατάρτιση Επιστημονικής Μελέτης με την ευθύνη του κάθε ΟΤΑ και την βοήθεια της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας όσον αφορά την αναδάσωση των καμμένων δασικών περιοχών.
3. Απαγόρευση της βοσκής των καμμένων περιοχών με αστυνόμευση των περιοχών αυτών από το νέο σώμα αγροφυλάκων και τους δασοφύλακες.
4. Κύρυξη των καμένων δασικών περιοχών από κάθε ΟΤΑ προστατευόμενη περιοχή και να αντιμετωπισθεί άμεσα κάθε προσπάθεια καταπάτησής της από κάθε λογής καιροσκόπους.
5. Πίεση προς την πολιτεία για αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, την υλοποίηση του εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου και τις χρήσεις γης και αποτροπή κάθε προσπάθειας για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τα Δάση.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Μνημεία αρχαίας Αυλίδας ώρα μηδέν...



Το Σάββατο 5 Ιουλίου μια ομάδα φίλων από την κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» και το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ληλαντίων, με οδηγό ένα στέλεχος της Αρχαιόφιλου Εταιρίας Αυλίδος, κάναμε μια μικρή περιήγηση στους χώρους της αρχαίας Αυλίδας και μείναμε έκπληκτοι για τα μνημεία που παραμένουν άγνωστα σε πολλούς από μας, παρότι απέχουμε μόλις λίγα λεπτά απ’αυτά. Μείναμε έκπληκτοι για τη βαρβαρότητα που έχουμε επιδείξει ως νεοελληνικό κράτος απέναντι σε μνημεία με παγκόσμια εμβέλεια και πανανθρώπινη σημασία. Μείναμε έκπληκτοι γιατί είδαμε για πρώτη φορά μια θαυμάσια Χαλκίδα από τα «κυκλώπεια» τείχη της Ακρόπολης της αρχαίας Αυλίδας στο μεγάλο βουνό «Σαλγανέα», που τις πλαγιές του κατατρώνε γιγάντια μηχανήματα των Τσιμέντων Χαλκίδας.
Όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά πέρα από την δική μας μικρή ή μεγαλύτερη έκπληξη. Άραγε γιατί τα μνημεία μιας τέτοιας κληρονομιάς έχουν μείνει τόσο άγνωστα στους πολίτες ;
Ο χώρος της Αυλίδειας Αρτέμιδος μετά την ανάδειξή του από την αρχαιολογική σκαπάνη του Ιωάννη Θρεψιάδη και παρά τις προειδοποιήσεις του, έμεινε με μια συρματένια περίφραξη, άγνωστος ακόμη και στους Χαλκιδείς, περικυκλωμένος από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και τις χημικές βιομηχανίες. Βέβαια το έγκλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που άφησαν τα Τσιμέντα Χαλκίδας να κάνουν το εργοστάσια στην πιο όμορφη θέση της περιοχής και μάλιστα ακριβώς πάνω στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αυλίδας, από τη στιγμή που άφησαν να καταστρέψει τον όρμο του μικρού Βαθέως και να «κατατρώει» τις πλαγιές του Μεγάλου Βουνού, από τη στιγμή που άφησαν να εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή τα Ναυπηγεία και οι χημικές βιομηχανίες... Και το έγκλημα συνεχίζεται χρόνια τώρα.
Χιλιάδες στρέμματα από την νοτιοδυτική περιοχή της αρχαίας Ακρόπολης έχουν λατομηθεί επιφανειακά από τα Τσιμέντα Χαλκίδας και έχουν δημιουργήσει ένα σεληνιακό τοπίο, χωρίς καμιά αποκατάσταση. Μόλις πέντε μέτρα χωρίζουν αυτή τη στιγμή τα λατομεία από τον ιστορικό δρόμο – τείχος και κάποιο συρματόπλεγμα που έδειχνε κάποια όρια το έχουν ισοπεδώσει. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά. Επιφυλασσόμεθα να διοργανώσουμε σε συνεργασία και με άλλους φορείς, μια μεγάλη εκδήλωση για την ανάδειξη αυτού του μεγάλου θέματος που η ιστορία μας ανέθεσε να το διαχειριστούμε και εμείς καταστρέφουμε τα τελευταία ίχνη του...

Απευθυνόμαστε, προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού Ευβοίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Χαλκίδας, το Δήμο Αυλίδας και κάθε αρμόδιο για το θέμα και ρωτάμε :
Έχουν χωροθετηθεί οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής επακριβώς; Πως προστατεύονται οι χώροι αυτοί από τον κάθε επίδοξο καταπατητή;
Τα Τσιμέντα Χαλκίδας έχουν άδεια επιφανειακής λατόμησης στη περιοχή ;
Πως σκέφτεστε να προστατεύσετε αυτή την κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας;
Απευθυνόμαστε στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιοχής: Πως σκέφτεστε να προστατεύσετε και να αναδείξετε τα μνημεία της περιοχής της αρχαίας Αυλίδας ;
Εμείς ως πολίτες αυτού του τόπου θα σγωνισθούμε και θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την δίωξη των καταπατητών και των παρανομούντων.


Χαλκίδα 7-7-2008

Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης

Λέμε ναι στο διάλογο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα για την αιολική ενέργεια και την Εύβοια που προτείνεται από φίλους της Καρυστίας.
Σήμερα υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια. Από τη μια πλευρά έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που μας υποχρεώνει να αναθεώρησουμε ως κοινωνία την παραγωγή ενέργειας με συμβατικές μεθόδους καύσης ορυκτών πρώτων υλών που συμβάλλουν αποφασιστικά στην δημιουργία των αερίων του θερμοκηπίου και από την άλλη έχουμε μια επιχείρηση εγκατάστασης αιολικών πάρκων, χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς καμιά ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
Συμφωνούμε απόλυτα λοιπόν με την πρόταση για την διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και συζήτησης για τα θέματα των αιολικών πάρκων σε όλους τους τόπους που οι τοπικές κοινωνίες επιζητούν αυτήν την ενημέρωση.
Αυτά τα θέματα βεβαίως θα έπρεπε να είναι υπόθεση της πολιτείας αλλά και της αυτοδιοίκησης. Όμως διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι ούτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε οι τοπικοί ΟΤΑ δεν διοργανώνουν παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Χωρίς όμως σωστή ενημέρωση του πολίτη καμιά κοινωνία δεν προχώρησε. Σωστός πολίτης είναι η ενημερωμένος πολίτης.
Προτείνουμε λοιπόν σε κάθε πόλη – συγκεκριμένα άμεσα στην Κάρυστο - να πάρει πρωτοβουλία η κάθε τοπική κίνηση ή σύλλογος περιβάλλοντος ή ακόμη και πρωτοβουλία πολιτών και να διοργανώσει σε έναν χώρο, τέτοιες εκδηλώσεις.
Η κίνηση «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ» θα συμμετέχουν με στελέχη της και θα εκφράσουν την άποψή τους για τα σημαντικά αυτά θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες μας.



4 Ιουλίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ