Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ο χώρος του ΟΣΕ να αξιοποιηθεί προς ώφελος των πολιτών και της πόλης

Στις 23 Οκτωβρίου διαβάσαμε στον τύπο ότι ο ΟΣΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρίας ΓΑΙΑΟΣΕ θα προχωρήσει στις αρχές του 2009, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου σταθμού της Χαλκίδας και την «εκμετάλλευση» όπως λέει το δημοσίευμα (www.capital.gr) του χώρου των 15 περίπου στρεμμάτων που υπάρχουν στην περιοχή του σταθμού.
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η μονή γραμμή σύνδεσης της Χαλκίδας με τον προαστιακό είναι αρνητικό για την χαλκίδα. Η απόφαση πάρθηκε χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Χωρίς να ζητήσουν μια γνώμη έστω από το τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης.
Δεύτερον έρχεται τώρα μια δημόσια επιχείρηση όπως είναι ο ΟΣΕ, να αποφασίσει ερήμην πάλι των Χαλκιδέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για μια έκταση που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης. Να σημειώσουμε ότι η έκταση αυτή παραχωρήθηκε κάποια στιγμή στο παρελθόν από το κράτος στον ΟΣΕ για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του, τον σταθμό και τις αποθήκες του. Δεν αμφισβητούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης. Αμφισβητούμε το δικαίωμα να αποφασίσει κάποια στιγμή, κάποιος, ο οποιοσδήποτε δεν έχει σημασία, που θα πάρει τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο ΟΣΕ, πως θα διαμορφωθεί αυτός ο ιστορικός χώρος ερήμην των Χαλκιδέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά :
1. Τι κατασκευές θα γίνουν στο χώρο ;
2. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές για τον διαγωνισμό ;
3. Ποιος θα αποφασίσει εάν αυτές οι κατασκευές είναι συμβατές με το περιβάλλον της περιοχής ;
4. Με τι κριτήρια θα δωθεί σε κάποοιν ανάδοχο να «εκμεταλλευτεί» τον χώρο και τι είδους «εκμετάλλευση» προβλέπεται ;
Κάπως έτσι στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι «εκμεταλλεύθηκαν» πολλά νοεκλασσικά κτίρια της πόλης μας και αλλοίωσαν το περιβάλλον και εξαφάνισαν μνήμες της πόλης.
Το θέμα λοιπόν είναι σοβαρό και οι εκπρόσωποι της πόλης και κυρίως ο Δήμος της Χαλκίδας, χρειάζεται να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Καλούμε τον Δήμαρχο της πόλης να καλέσει τους άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς (Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.ά.) σε μια σύσκεψη και να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ. Στην συνέχεια να συζητηθούν και να αναζητηθούν οι δυνατότητες και οι τρόποι παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτός ο θαυμάσιος χώρος που μπορεί να είναι ένας χώρος πρασίνου και περιπάτου για τους πολίτες, να μην καταλήξει και αυτός ένας χώρος με τραπεζοκαθίσματα και τσιμεντένιες κατασκευές.

Δεν μπορούν να αποφασίζουν κάποιοι τρίτοι για το σπίτι μας, για τη πόλη μας.

Χαλκίδα 31-10-2008
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



Ο Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός σύλλογος Κανήθου με έδρα το κλειστό Αθλητ. κέντρο διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της ΓΑΙΟΣΕ (διαχειριστή της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ) να προκηρύξει διαγωνισμό,για την κατασκευή και εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού σταθμού καθώς και του περιβάλλοντος χώρου των 15 στρεμμάτων σε ιδιώτες. Η εγχώρηση αυτή στα ιδιωτικά συμφέροντα, με την απουσία της άποψης του Δήμου, των πολιτών και των φορέων, επισημαίνει ο σύλλογος ότι "αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την πόλη μας, αν όχι σκάνδαλο". Ο σύλλογος σημειώνει ακόμα:

Ως γνωστό, η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο σταθμός ευρίσκεται στην πόλη μας πάνω απόο 100 χρόνια, και είναι άρρηκτα δεμένος με την κοινωνία και την ιστορία της πόλης της Χαλκίδας. Ποιες είναι οι εγγυήσεις που δίνονται, ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα σεβαστούν τα προαναφερθέντα; Ήδη η απόφαση για δημιουργία εμπορικού κέντρου και ποιος ξέρει τι άλλο (πολυτελές εστιατόριο; μπαρ; ξενυκτάδικο;), με σύμβαση για πάνω από 20 χρόνια..., μαρτυρά το ξεπούλημα και την εκποίηση του δημοσίου πλούτου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ προσβάλει την αισθητική μας και την εναπομείνασα πολιτιστική και οικιστική μας κληρονομιά.

Ο σύλλογός μας, από νωρίς έχει πάρει θέση για το σταθμό και την ευρύτερη περιοχή του ΟΣΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις. Πιστεύει ότι ο χώρος αυτός πρέπει να διεκδικηθεί από το Δήμο Χαλκίδας, να τον απαλλοτριώσει και να τον αξιοποιήσει με δραστηριότητες προς όφελος όλων των Χαλκιδέων.

Ζητούμε δημιουργία αιθουσών πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις εικαστικών, χώρος κινηματογράφου και θεατρικών παραστάσεων, μικρός συνεδριακός χώρος για χρήση από φορείς και συλλόγους. Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, αφού εξωραϊστεί, να αποδοθεί στο Χαλκιδέο πολίτη, σαν χώρος περιπάτου, ανάπαυλας, ποδηλασίας, παιχνιδιού για τα παιδιά.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δίπλα στη θέληση των πολιτών (όπως στα Αστέρια, κατέβασμα κεραίας κιν. τηλεφωνίας) και να αντισταθεί μαζί μας στη νέα προσπάθεια εμπορευματοποίησης δημόσιας περιουσίας. Ζητάμε να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να παρθεί, αν είναι δυνατόν ομόφωνη απόφαση, ο χώρος του σταθμού και η ευρύτερη περιοχή του, να περιέλθουν στο Δήμο και στους πολίτες της Χαλκίδας".

Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός σύλλογος Κανήθου

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Αλιβέρι : Ένα σθεναρό ΟΧΙ στον λιθάνθρακα




Δελτίο τύπου

Από νέα θέση ο αγώνας των κατοίκων του Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα

Σε βήμα έκφρασης της αγωνίας, αλλά και της μαζικής αντίδρασης των κατοίκων του Αλιβερίου κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ, εξελίχθηκε η πανελλαδική συνάντηση του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”. Η συνάντηση έγινε στο εργατικό κέντρο Αλιβερίου, την Κυριακή 19/10, στις 12 το μεσημέρι και κράτησε ζωηρό το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, για πάνω από τρεις ώρες.

Το δημόσιο κάλεσμα του δικτύου κινήσεων πολιτών και φορέων του νομού Εύβοιας και η δραστήρια παρέμβαση του συντονιστικού των φορέων του Αλιβερίου βρήκαν πλατιά ανταπόκριση στους κατοίκους της περιοχής, καθώς και σε πολλούς φορείς του νομού, που γέμισαν την αίθουσα της συγκέντρωσης.

Οι ομιλητές από τους “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, από το πανευβοϊκό δίκτυο και από το συντονιστικό των φορέων του Αλιβερίου άσκησαν σκληρή κριτική στον προτεινόμενο μακροχρόνιο “μη σχεδιασμό” (της επιμονής στην εξάρτηση από το λιγνίτη και το λιθάνθρακα), στην ασυδοσία των παραγωγών ενέργειας, στο περίφημο “όραμα” της ΔΕΗ για το Αλιβέρι και στην παθητική στάση και την αδράνεια της δημοτικής αρχής, που επιχειρεί να υποβαθμίσει, στην πράξη, την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά της μονάδας λιθάνθρακα. Οι γεμάτες ζωντάνια και πάθος παρεμβάσεις των πολιτών και των εκπροσώπων φορέων της περιοχής έφεραν στην επιφάνεια τα έργα και τις ημέρες της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, ξαναζωντάνεψαν τα σημάδια των πληγών στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, φανέρωσαν την υποκριτική και, ταυτόχρονα, επιθετική πολιτική της στην περιοχή. Ανέδειξαν, με τον πιο παραστατικό τρόπο τη λογική του επικυρίαρχου, που εφαρμόζει η ΔΕΗ, και υπογράμμισαν την απόφασή τους να αντισταθούν, με κάθε τρόπο, σε μια καταστροφική επιλογή για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας.

Την εμπειρία των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης Ηλίας Τεντσογλίδης, δίνοντας απτές αποδείξεις για το πώς μεταφέρεται στην πράξη το περίφημο “όραμα” της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ και οι υποστηρικτές του “οράματός” της, για μια ακόμη φορά, απέφυγαν τη δημόσια αντιπαράθεση, προτιμώντας να συνεχίσουν την τακτική των παρασκηνιακών πιέσεων και των διαβολών, την τακτική των “στημένων” ακροατηρίων και των προκατασκευασμένων “διαθέσεων της κοινής γνώμης”. Σήμερα, όμως, θα πρέπει να πήραν το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας. Τίποτα, αύριο, δεν θα είναι όπως χθες. Οι πολίτες του Αλιβερίου, και της ευρύτερης περιοχής, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους από μια νέα, καλύτερη θέση, βαδίζοντας στον ίδιο βηματισμό με τους κατοίκους του Μαντουδίου, του Αστακού, της Λάρυμνας, της Αντίκυρας και της υπόλοιπης Βοιωτίας. Με την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξη ενεργών πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), την Καβάλα, τον Αλμυρό, τον Έβρο, την Κορινθία, το Θριάσιο και τη Λακωνία.

Η μαχητική συνάντηση έκλεισε με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος, με την επίσκεψη στο χώρο του σχεδιαζόμενου “εγκλήματος” και με συμβολική δενδροφύτευση, απάντηση στην αυθαίρετη και προκλητική προσπάθεια ιδιοποίησης, από τη ΔΕΗ, δημοτικού χώρου.

Την υποστήριξή τους μετέφεραν, με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ (ΠΑΣΟΚ) και Γρηγόρης Ψαριανός (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Λιβανός, υπεύθυνος του τμήματος περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπώντας τον κ. Κουβέλη, εκπρόσωποι του ΜΕ.ΡΑ. και της Δημοκρατικής Αναγέννησης, εκπρόσωπος της ΝΕ Εύβοιας του ΣΥΝ, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. Επίσης, αντιπροσωπεία της Greenpeace, ενώ μήνυμα συμπαράστασης απέστειλε και το WWF Ελλάς.

19 – 10 – 2008
“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα


Ψήφισμα
Εμείς οι πολίτες της περιοχής Αλιβερίου και οι εκπρόσωποι των κινήσεων και συλλόγων Νομού Ευβοίας, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Κυριακή, 19 Oκτωβρίου 2008, στο Αλιβέρι, λέμε όχι στη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, λέμε όχι στον λιθάνθρακα για όλη τη χώρα. Το «όραμα» της ΔΕΗ για το Αλιβέρι, που το περιφέρουν στην περιοχή μας διακεκριμένα στελέχη της, και άλλοι «οραματιστές» ακόλουθοί της, είναι κατάμαυρο με την μονάδα λιθάνθρακα που έχει εξαγγείλει διότι:

1. Ο αέρας της περιοχής Αλιβερίου θα επιβαρυνθεί με: 3,5 χιλιάδες τόνους οξειδίων το αζώτου, 2,5 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του θείου, 336 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, 4,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
2. Τορπιλίζει το στόχο της χώρας μας, για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, σύμφωνα με την συνθήκη του Κιότο, στην οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί!
3. Η ΔΕΗ θα πληρώσει πάνω 2 δισεκατομμύρια Ευρώ, κάθε χρόνο, για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεταφέροντας το κόστος αυτό στους καταναλωτές, μέσω της αύξησης της τιμής του ρεύματος.
4. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, που θα στηρίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το Αλιβέρι εναλλακτικά, για το μεταβατικό διάστημα, άμεσα την μονάδα φυσικού αερίου.

Ζητάμε: την αναθεώρηση του ενεργειακού προγράμματος της ΔΕΗ και τον καθορισμό ενός μείγματος, από το οποίο θα λείπει ο λιθάνθρακας.

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού, όλα τα πολιτικά κόμματα, την Νομαρχιακή και την τοπική αυτοδιοίκηση Ευβοίας, όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, να συμπαραταχθούν μαζί μας, μέχρι την τελική νίκη.

Και για να δώσουμε μια πρώτη απάντηση «στο όραμα της ΔΕΗ», σήμερα θα προχωρήσουμε σε συμβολική δενδροφύτευση στο κτήμα «στάχτες» Μυλακίου, στο δημοτικό ακίνητο, που θέλει, σώνει και καλά, να εγκαταστήσει τη μονάδα λιθάνθρακα.




Αλιβέρι, 19/10/2008

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Πρόσκληση για την ανοικτή συνέλευση της κίνησης πολίτες κατά του λιθάνθρακα στο Αλιβέρι την Κυριακή 19 Οκτωβρίου

Πρόσκληση
Προς τα Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Περιβάλλοντος Αλιβερίου και όλου του Ν. Ευβοίας
Προς όλες τις κινήσεις πολιτών Εύβοιας

Αγαπητοί φίλοι.
Καλείστε να παραβρεθείτε στην ανοικτή συνεδρίαση της πανελλαδικής κίνησης «πολίτες κατά του λιθάνθρακα» την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008 στις 12 το μεσημέρι στο Αλιβέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι «Οι εξελίξεις στο θέμα των λιθανθρακικών μονάδων στην Ελλάδα».

Μετά τις εξελίξεις στο Αλιβέρι και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλιβερίου να πει ΟΧΙ στην λιθανθρακική μονάδα το θέμα παίρνει νέες διαστάσεις. Η ΔΕΗ με αφίσσες και ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τύπο, θέλει να επικοινωνήσει το «όραμά της για το Αλιβέρι» στους κατοίκους της περιοχής, το χρώμα του οποίου βέβαια δεν μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό του μαύρου. Ταυτόχρονα διάφοροι καλοθελητές κυκλοφορούν διαδόσεις για ακυρότητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε προκλήσεις προς πολίτες και στελέχη των συλλόγων περιβάλλοντος του Αλιβερίου.
Από τα πράγματα αυτή την περίοδο η μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, γίνεται το σημείο αναφοράς της σύγκρουσης των απολογητών του λιθάνθρακα και όσων θέλουν ένα καθαρό και υγιές μέλλον για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους Αλιβεριώτες. Αφορά όλον το νόμο της Εύβοιας, όλη την Ελλάδα. Γιαυτό καλούμε τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, τον Νομάρχη Εύβοιας, όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους να συγκελέσουν έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τις μονάδες λιθάνθρακα στο Νομό Ευβοίας. Το ίδιο ζητούμε να κάνει ο πρόεδρος και η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΕ

Καλούνται όλοι οι φορείς του Αλιβερίου και της Εύβοιας να πάρουν μέρος στην συνέλευση αυτή και να εκφράσουν τις θέσεις τους.


Για την Γραμματεία του Δικτύου

Δημήτρης Σουφλέρης
Κώστας Χαϊνάς
Νίκος Χασάνδρας

Έρευνα για τους ΒΙΟΚΑ Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης

Δελτίο Τύπου
Τα μέλη της συντονιστικής Γραμματείας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων του Νομού Ευβοίας την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και κατέληξαν στις εξής αποφάσεις :
1. Να συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις όλες οι κινήσεις πολιτών και όλοι οι Σύλλογοι του Δικτύου, στον αγώνα των κατοίκων του Αλιβερίου ενάντια στην μονάδα λιθάνθρακα. Να συμμετέχει η συντονιστική Γραμματεία στην ανοικτή συνέλευση της πανελλαδικής κίνησης κατά του λιθάνθρακα, που θα γίνει την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στο Αλιβέρι στις 12 το μεσημέρι. Καλούνται όλες οι διοικήσεις και τα συντονιστικά των φορέων που αποτελούν το Δίκτυο, και όποιος άλλος πολίτης θέλει να παραβρεθούν και να συμμετέχουν στην συνέλευση αυτή.
2. Να ερευνήσουμε το θέμα των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών των Δήμων Χαλκίδας και Νέας Αρτάκης. Υπάρχουν καταγγελίες κατοίκων ότι οι βιολογικοί αυτοί δεν δουλεύουν σωστά, ρίχνουν ανεπεξέργαστα αστικά λύμματα στη θάλασσα και γενικά δημιουργούν προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ζητούμε από τις αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις και τους Δήμους επίσημη ενημέρωση για την λειτουργία των ΒΙΟΚΑ.
Τέλος συζητήθηκαν και μια σειρά άλλα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το δίκτυο.


Χαλκίδα 10-10-2008
Η συντονιστική Γραμματεία


1η Επιστολή
Προς Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χαλκίδας

Υπόψη Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΥΑΧ
Κοιν. κ. Δημάρχου Χαλκιδέων και Δημοτικού Συμβουλίου

Θέμα : Λειτουργία βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Χαλκίδας

Χαλκίδα 10-10-2008 αρ.πρωτ.5/2008


Αγαπητοί κύριοι
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως με βάση το Ν.2690/1990 περί πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και ενημέρωση για το θέμα της λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ Χαλκίδας και συγκεκριμένα για τα εξής θέματα :

1. Αν έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί η εργολαβία επέκτασης του ΒΙΟΚΑ, αν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αν λειτουργεί με βάση αυτούς τους όρους.
2. Αν ο ΒΙΟΚΑ δέχεται και τι είδους άλλα λύμματα, εκτός από αστικά απόβλητα. Εάν δέχεται πως γίνεται η επεξεργασία τους.
3. Η λυματολάσπη που δημιουργείται που και με ποιο τρόπο διατίθεται και εάν έχει διερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων.
4. Αν η υφιστάμενη υποδομή και λειτουργία του ΒΙΟΚΑ είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον συνολικό όγκο των λυμμάτων σήμερα και στο μέλλον.
5. Ποιοί άλλοι δήμοι μεταφέρουν και σε τι όγκους τα αστικά τους λύμματα στον ΒΙΟΚΑ Χαλκίδας και με τι συμφωνίες.
6. Αν γίνεται διαπίστωση και έλεγχος του είδους των μεταφερόμενων λυμμάτων με τα βυτία.

Είμαστε στην διάθεσή σας

Για την Γραμματεία του Δικτύου


Δημήτρης Σουφλέρης
Νίκος Χασάνδρας
Κώστας Χαϊνάς

Τηλέφωνο για επικοινωνία, 6937433623 κ. Κώστα Χαϊνά


2η Επιστολή
Προς Δήμο Νέας Αρτάκης

Υπόψη Δημοτικού Συμβουλίου
Κοιν. κ. Δημάρχου Ν.Αρτάκης

Θέμα : Λειτουργία ΒΙΟΚΑ Ν. Αρτάκης

Χαλκίδα 10-10-2008 αρ.πρωτ.4/2008

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως με βάση το Ν.2690 περί πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και ενημέρωση, για το θέμα της λειτουργίας του συστήματος βιολογικού καθαρισμού (ΒΙΟΚΑ) Ν.Αρτάκης και συγκεκριμένα για τα εξής θέματα :

1. Από πότε χρονικά λειτουργεί ο ΒΙΟΚΑ στο Δήμο Ν. Αρτάκης και με βάση ποιούς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
2. Αν έχει ολοκληρωθεί το έργο συνολικά του ΒΙΟΚΑ που αφορούσε τα ζητήματα : α) Δίκτυα προς ΒΙΟΚΑ, β)Αριθμός συνδέσεων, γ)τρόπος επεξεργασίας, δ) υποθαλάσσιος αγωγός, ε) Στρελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
3. Αν γίνεται έλεγχος της παραγόμενης λυματολάσπης, που και με ποιο τρόπο διατίθεται και εάν έχει διερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων.
4. Αν ο ΒΙΟΚΑ δέχεται και τι είδους άλλα λύμματα εκτός από αστικά απόβλητα. Εάν δέχεται πως γίνεται η επεξεργασία τους.
5. Αν η υφιστάμενη υποδομή και λειτουργία του ΒΙΟΚΑ είναι σε θέση να επεξεργάζεται τον συνολικό όγκο των λυμμάτων σήμερα και στο μέλλον.
6. Ποιοί άλλοι δήμοι μεταφέρουν και σε τι όγκους τα αστικά τους λύμματα στον ΒΙΟΚΑ Ν. Αρτάκης και με τι συμφωνίες.
7. Αν γίνεται μεταφορά άλλων λυμμάτων στον ΒΙΟΚΑ Ν. Αρτάκης γίνεται έλεγχος του είδους των μεταφερόμενων λυμμάτων με τα βυτία.
8. Σε ποιό σημείο καταλήγουν τα νερά του ΒΙΟΚΑ μετά την επεξεργασία και αν τηρούνται οι διατάξεις του Π.Δ. της 1/8/89 για την προστασία του υγροβιότοπου στη θέση «Λιβάδι» ή «κωλοβρέχτη».


Είμαστε στην διάθεσή σας

Για την Γραμματεία του Δικτύου


Δημήτρης Σουφλέρης
Νίκος Χασάνδρας
Κώστας Χαϊνάς

Τηλέφωνο για επικοινωνία, 6942560299 κ. Χασάνδρα Νίκο