Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Καύση σκουπιδιών (RDF) στο Αλιβέρι : Για ποιον χτυπά η καμπάνα ;

Για όλους μας, χτυπάει η καμπάνα. Για τους Αλιβεριώτες, τους Χαλκιδέους τους Ευβοείς όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.

Παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής...
Παρά την ομόθυμη αντίθεση όλων των φορέων της περιοχής και του νομού...
Παρά την ολική αντίθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων του Νομού...
Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις επιστημόνων για μεγάλη επιβάρυνση της περιοχής από καρκινογόνες διοξίνες, φουράνια, υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα...
Παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Αλιβερίου είναι από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές του νομού...

Το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΧΩΔΕ) έδωσε τελικά άδεια στην LAFARGE (ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) να κάψει τα σκουπίδια της Αττικής (RDF) στους φούρνους του εργοστασίου στο Αλιβέρι.

Γιατί το έκαναν αυτό στην αρχή του καλοκαιριού ;

Γιατί νομίζουν ότι η περίοδος –τα γνωστά μπάνια του λαού- προσφέρεται ώστε να περάσει χωρίς καμιά αντίδραση των πολιτών σ’αυτή την απόφαση.

Όμως κάνουν λάθος. Γιατί ξέχασαν γρήγορα ότι μετά τις κινητοποιήσεις στο Αλιβέρι και τη μεγάλη αντίθεση των πολιτών ανεξάρτητα των πολιτικών τους επιλογών, πολύ πρόσφατα, υποχρεώθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει πίσω την απόφαση για τη λιθανθρακική μονάδα και έτσι ματαιώθηκε συνολικά η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Οι πολίτες της περιοχής Αλιβερίου ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις ευρωεκλογές, είναι αντίθετοι στην απόφαση αυτή και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. θα βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου για να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καύση των σκουπιδιών, θα πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στον καρκίνο.

Καλούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί φορείς, οι σύλλογοι και οι κινήσεις πολιτών να στείλουν εκπροσώπους τους στην μεγάλη συνάντηση στο Αλιβέρι κατά της καύσης των σκουπιδιών.

Όπως σταματήσαμε το λιθάνθρακα έτσι θα σταματήσουμε και την καύση των σκουπιδιών.

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση στο Αλιβέρι τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 25-6-2009

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Πυρκαγιά Ριτσώνας : Άρχισαν οι χοροί των εμπρηστών και των καταπατητών ;

Η πυρκαγιά της Ριτσώνας στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου, καίγοντας ένα πανέμορφο και νέο πευκοδάσος, χτυπάει το καμπανάκι της επαγρύπνησης για όλους τους φορείς και τους υπεύθυνους της πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με το βαρύ αυτό έργο, αλλά και για τους πολίτες του νομού μας, που θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργότερα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές στις εργασίες πρόληψης, φύλαξης και προστασίας των δασών μας.
Κατ’αρχήν να δώσουμε συγχαρητήρια στις δυνάμεις πυρόσβεσης που με μεγάλες προσπάθειες κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά σχετικά έγκαιρα, παρότι ο τόπος ήταν πολύ δύσβατος και με εξαιρετικές δυσκολίες πρόσβασης. Παρόλα αυτά κάηκαν κάποιες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους που ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί.
Ακούγονται διάφορα πράγματα για το συγκεκριμένο πευκοδάσος και τις επιδιώξεις κάποιων ιδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής Ανθηδώνας και Αυλίδας.
Επειδή όμως δεν πρέπει να στηριζόμαστε σε διαδόσεις προτείνουμε τα εξής απλά μέτρα :

Η Νομαρχία Ευβοίας και η αρμόδια δασική υπηρεσία, ο Δήμος Ανθηδώνας και ο Δήμος Αυλίδας ως αρμόδιοι φορείς της πολιτείας :

1. Να μελετήσουν συγκεκριμένα το θέμα της αναγκαιότητας της τεχνητής αναδάσωσης, της περιοχής και με την βοήθεια και συμμετοχή πολιτών και φορέων, εάν κριθεί σκόπιμο να γίνει τεχνητή αναδάσωση της περιοχής το ερχόμενο Φθινόπωρο
2. Να εξετάσουν το θέμα του χαρακτηρισμού όλης της καμμένης περιοχής ως δασικής, αν δεν είναι, ανεξάρτητα εάν είναι ιδιωτική είτε δημόσια, ώστε να αποτραπούν σχέδια καταπατήσεων ή οικοδόμησης από κάποιους καλοθελητές.
3. Σε κάθε περίπτωση, να οριοθετήσουν τη καμμένη δασική περιοχή και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να αποτρέψουν τους οποιοσδήποτε που θα επιχειρήσουν είτε να επεκτείνουν τα χωράφια τους, είτε να τα πουλήσουν ως οικόπεδα, είτε να οικοδομήσουν παράνομα σε δασική έκταση.


Ο Νομάρχης Εύβοιας και οι Δήμαρχοι Ανθηδώνας και Αυλίδας είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την οποιαδήποτε εξέλιξη του θέματος στο μέλλον.

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 11-6-2009