Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Απαντήσεις των υποψηφίων βουλευτών Ευβοίας στο ερωτηματολόγιο

Οι απαντήσεις των υποψηφίων βουλευτών Ευβοίας στο ερωτηματολόγιο των ενεργών πολιτών δημοσιεύονται στην συνέχεια.

Οι απαντήσεις που είχαμε ανά πολιτικό κόμμα :

1. Από την πλευρά των βουλευτών του ΚΚΕ είχαμε μια απάντηση από το e-mail mailbox@kke.gr για λογαριασμό των υποψηφίων βουλευτών.
2. Από τους υποψηφίους βουλευτές των Οικολόγων – Πράσινων είχαμε απάντηση από το κ. Γιάννη ζαμπετάκη
3. Από τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε απαντήσεις από τους :
Α. Αποστόλου Ευάγγελο
Β. Γεωργακόπουλο Δημήτριο
Γ. Λεβέντη Νικόλαο
Δ. Λιβανίου Ζωή
Ε. Μαρίνου Δέσποινα
Ζ. Μόκκα Ειρήνη
Η. Τήνιο Ιωάννη
4. Από τους τέως έξι βουλευτές του νομού δεν είχαμε καμιά απάντηση
5. Εάν υπάρξουν άλλες απαντήσεις τις επόμενες ώρες και μέρες θα αναρτηθούν στο blog των ενεργών πολιτών


Χαλκίδα 29-9-2009
Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας

Ερωτηματολόγιο
Δέκα ερωτήματα + 1 ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους βουλευτές της Εύβοιας

(Πρόσκληση σε κάθε υποψήφιο βουλευτή στο νομό της Εύβοιας να απαντήσει σε δέκα ερωτήσεις +1 για να κρίνουν οι πολίτες)


1. Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα της Εύβοιας κατά προτεραιότητα για τα οποία θα αγωνισθείτε σε περίπτωση εκλογής σας στο ελληνικό κοινοβούλιο ; Ποιο είναι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προτείνετε για την Εύβοια ; Ποιος τομέας της οικονομίας (αγροτικός, βιομηχανικός, τουρισμός, υπηρεσίες) θεωρείτε ότι προσιδιάζει καλύτερα στο νομό της Εύβοιας και γιατί ;

2. Τι γνώμη έχετε για τη μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου από τις χημικές και άλλες βιομηχανίες της Εύβοιας και των Οινοφύτων και τι προτείνετε ; Συμφωνείτε με την συνέχιση της απόθεσης από τη ΛΑΡΚΟ, ενός (1) εκατ. τόνους σκουριά κάθε χρόνο στον Ευβοϊκό κόλπο και τι προτείνετε ;

3. Τα δάση της Εύβοιας δοκιμάσθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και του 2009. (Κεντρική και Νότια Εύβοια, Πλατανιστός, Ριτσώνα, κ.ά.). Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της οικοπεδοποίησης της καμένης γης αλλά και την δημιουργία πλημμυρών από την αποψίλωση των δασών;

4. Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για τη μόλυνση των νερών της Μεσσαπίας με τοξικά απόβλητα και γιατί ; Τι προτείνετε άμεσα και μακροπρόθεσμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πόσιμου νερού στην περιοχή; Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής ;

5. Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για την μόλυνση της περιοχής του Πισσώνα, του Λήλαντα και του Μεσσάπιου ποταμού και τι προτείνετε ;

6. Η περιοχή του Αλιβερίου και της Χαλκίδας είναι μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή. Τι γνώμη έχετε για την καύση των σκουπιδιών (RDF) στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι και στην Χαλκίδα αλλά και γενικότερα ;

7. Πως θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή της Χαλκίδας αλλά και στον Νομό της Εύβοιας ; Ποια είναι η άποψή σας για την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην περιοχή της Χαλκίδας και της νότιας Εύβοιας ;

8. Ποια είναι η άποψή σας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την χρήση στερεών καυσίμων (π.χ. λιθάνθρακας) ή την χρήση πυρηνικής ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ;

9. Τι γνώμη έχετε για τους μετανάστες και πως πρέπει να χειριστεί το θέμα η νέα Κυβέρνηση; Τι γνώμη έχετε για την χρήση του στρατοπέδου στη Ριτσώνα ως χώρο υποδοχής μεταναστών ;

10. Πως καταμερίζονται οι ευθύνες ανάμεσα στην κεντρική εξουσία την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, για την διαχρονικότητα και την στασιμότητα των προβλημάτων του νομού ;

11. Να μας απαντήσουν οι έξι βουλευτές της Εύβοιας που είχαν εκλεγεί τι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια για τα θέματα που αναφέρονται στα 10 ερωτήματα



ΚΚΕ
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί και στο ελληνικό κοινοβούλιο και στο λαό σχετικά με τα ερωτήματα που θέτετε όπως επίσης και αναδεικνύοντας τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες.
Έχει θέσεις και είναι δημοσιευμένες και για τις πυρκαγιές και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μπορείτε να τις αναζητήσετε αν θέλετε στο site του Κόμματος.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Γιάννης Ζαμπετάκης


1. Το πιο σοβαρό πρόβλημα σήμερα στην Εύβοια είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων και των απορριμμάτων. Ανοικτοί ΧΑΔΑ, λατομεία, νταμάρια και λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων είναι ανοικτές πληγές που δηλητηριάζουν το νερό μας και την ζωή μας με βαρέα μέταλλα, κωλοβακτηρίδια, τοξικούς παράγοντες!
Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν οι βιομηχανίες αφήνουν πίσω τους …συντρίμμια! Προφανώς η ανάπτυξη επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα και τα ζητούμενα είναι

1. Καθαρό πόσιμο νερό για όλη την Εύβοια!
2. Ορθή διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων με ΧΥΤΥ, ανακύκλωση και εκπαίδευση των πολιτών σε αυτά τα θέματα και
3. Μια ανάπτυξη που θα δίνει έμφαση στον Τουρισμό, την Γεωργία και την Κτηνοτροφία αλλά με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.

2. Η γνώμη μου έχει δημοσιευθεί πολλές φορές και ίσως δεν είναι σκόπιμο να την επαναλάβω. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η ρύπανση [από την Λάρκο αλλά και άλλους ρυπαντές]. Πρέπει να καταλάβει η Κεντρική Εξουσία αλλά και ο κάθε Ο.Τ.Α. ότι η ρύπανση δεν γνωρίζει δημοτικά ή νομαρχιακά σύνορα…Τι Ασωπός, Τι Μεσσάπιος…Ενώ παράλληλα το νερό από τον Παγώντα πάει και προς το Μαντούδι…
Ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώσει όχι αυτά τα πρόστιμα για γέλια που εκδίδουν οι Νομαρχίες αλλά για την πλήρη αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, π.χ. να καθαρίσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στη Μεσσαπία! Kόστος; Μερικά δις ευρώ!!!

3. Το άμεσο βήμα από μια υπεύθυνη πολιτεία πρέπει να είναι πλήρες Κτηματολόγιο και Δασολόγιο! Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι εμπρησμοί! Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα με την Κτηματολόγιο ΑΕ επί Κ. Λαλιώτη και η ΝΔ με τον κ. Σουφλιά έκανε «διαμερισματολόγιο» και όχι …κτηματολόγιο! Απλά για να μαζέψει λίγα ευρώ.


4. Υπεύθυνες είναι οι βιομηχανίες της περιοχής [και η Λάρκο!] και όσες κάνουν λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων. Άμεσα πρέπει να υδροδοτηθεί η περιοχή με καθαρό πόσιμο νερό που είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων μας! Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, πρέπει να γίνουν πολλά: 1. να σταματήσει άμεσα κάθε χημική και βιολογική ρύπανση και 2. να σταματήσουμε στα λατομεία της Λάρκο την όξινη απορροή βαρέων μετάλλων.

5. Το θέμα δεν είναι ποιον θεωρώ εγώ υπεύθυνο αλλά να ελέγξουμε τα απόβλητα όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί και να ταυτοποιήσουμε με απόλυτο τρόπο τους ρυπαντές. Οι ρυπαντές πρέπει να πληρώσουν για την ζημιά που έχουν προκαλέσει!

6. Η καύση σε αυτή την φάση είναι ακόμα στα σπάργανα στην Ελλάδα και απαράδεκτη για την Εύβοια!

7. Στην δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο, διδάσκω κάθε μέρα για ανακύκλωση! Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ορθή διαχείριση των απορριμάτων!
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: ναι στους ΧΥΤΥ αλλά μετά από εκτενή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών! Δεν αρκεί μια επίσκεψη με πούλμαν σε υπάρχοντα ΧΥΤΑ όπως κάνει η Δήμαρχος Στυρέων, κ. Μούτσου.
Αλλά για να μεταδώσεις κάτι με απλά λόγια πρέπει να το κατέχεις βαθιά... και να μην φοβάσαι το πολιτικό κόστος... είτε πρόκεται για τον ΧΥΤΑ της Αθήνας ή τον ΧΥΤΥ της Νότιας Εύβοιας...Αλλιώς θα ξεκινά εμπρησμός στο Γραμματικό και θα καίγεται όλη η Αττική...

8. Όχι σε στερεά ύ υγρά ή αέρια καύσιμα! Όχι στην πυρηνική ενέργεια που ΔΕΝ είναι πράσινη! Εμφατικά ΝΑΙ στις ΑΠΕ. Ο ήλιος και ο άνεμος είναι μόνιμοι κάτοικοι Ευβοίας! Πρέπει να τους εκμεταλλευθούμε! Τα έσοδα από αυτά τα πάρκα να τα διαχειρίζονται οι τοπικές κοινωνίες μέσω εταιρειών κοινωνικής βάσης!

9. Οι μετανάστες έχουν δικαίωμα στη Ζωή ! Είναι άνθρωποι που ψάχνουν ένα σήμερα για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους! Δεν είναι εμπορεύματα για να τους βάζουμε σε στρατόπεδα! Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να αλλάξει με σκοπό την ενσωμάτωση και όχι την περιχαράκωση των μεταναστών!

10 Για να αλλάξει κάτι…πρέπει να γίνουν 2 χημικές αντιδράσεις! Μια από την κορυφή προς την βάση και μια αντίστροφη, από την βάση προς την κορυφή. Η κορυφή (δηλ. οι εξουσίες, κεντρική, ΟΤΑ κλπ) πρέπει να καταλάβουν τα προβλήματα της Εύβοιας και να βρουν λύσεις. Αλλά και η βάση (όλοι εμείς οι απλοί πολίτες) πρέπει να ζητάμε ενεργά και δυναμικά λύσεις! Να σπάσουμε την omerta και τον φόβο των τοπικών κοινωνιών! Αν το νερό της βρύσης μας έχει εξασθενές χρώμιο, εμείς πρέπει να ζητήσουμε λύση!


ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ 1
Η πολύχρονη εγκατάλειψη της Εύβοιας έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα υστέρησης στο Νομό. Πριν σταθώ στο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουμε, πρέπει να τονίσω ότι αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανάπτυξη η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αιδηψού – Χαλκίδας – Καρύστου.
Η Εύβοια έχει δυνατότητες ανάπτυξης που απορρέουν από το γεωγραφικό της ανάγλυφο και το φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και το αναπτυξιακό της μοντέλο πρέπει να στηριχτεί στο τρίπτυχο: Τουρισμός – Πρωτογενής τομέας – Φυσικό Περιβάλλον.
Μέσα λοιπόν από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της οικολογικής ισορροπίας μπορούν να παραχθούν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ποιότητας και προστιθέμενης αξίας που θα στοχεύουν πρώτιστα στην στήριξη του τουρισμού, που με τη σειρά του βέβαια θα αναπτυχθεί, υπηρετώντας όλες τις μορφές τουρισμού, όπως έχει τη δυνατότητα η Εύβοια να προσφέρει στον επισκέπτη της.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2
Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, ο βυθός του Ευβοϊκού κόλπου συνεχίζει να επιβαρύνεται από τη σκουριά που έχουν τα απόβλητα της βιομηχανίας «ΛΑΡΚΟ» και περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, χρώμιο, κάδμιο και υδράργυρο.
Οι μετρήσεις και οι αναλύσεις που έχουν γίνει από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στα αλιεύματα της περιοχής, έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα τους σε τοξικά βαρέα μέταλλα είναι τόσο υψηλή που η συνεχής και μακροχρόνια κατανάλωση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τα 2 εκατομ. τόνους σκουριάς που παράγει κατά έτος, το ένα εκατομμύριο τουλάχιστον ρίχνεται στο βόρειο Ευβοϊκό, ενώ το υπόλοιπο πωλείται σε τσιμεντοβιομηχανίες.
Προτείνουμε όλη η σκουριά να διαχειρίζεται κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, όπως και οι συμβατικές υποχρεώσεις οφείλουν να προβλέπουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3
Οι πυρκαγιές της Εύβοιας αλλά και της χώρας μας γενικότερα αντιμετωπίζονται μέσα από το συνετό σχεδιασμό της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων άλλα πράττουν και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.
Ειδικά για τις εκτάσεις που κάηκαν το 2007, αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε τη φύση να αναγεννηθεί από μόνη της. Κι αυτό θα συμβεί αν δεν υπάρξει βόσκηση σ’ όλες τις εκτάσεις τουλάχιστον για 10 χρόνια και στηριχτούν τα εδάφη με τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία (Κυβέρνηση, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) που δεν μεριμνούν για την αποτελεσματική εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για την ποιότητα του πόσιμου νερού, την υγειονομική ταφή των αποβλήτων (ιδιαίτερα των επικίνδυνων) και την αποφυγή ρύπανσης των υπόγειων υδάτων.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι δράσεις προς την κατεύθυνση εντοπισμού και τιμωρίας όλων αυτών που προξένησαν τις συγκεκριμένες μολύνσεις και διεκδικήσεις χρηματοδότησης των απαραίτητων δραστηριοτήτων για την απορρύπανση όλου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5
Η οργανική μόλυνση των συγκεκριμένων ποταμών και της περιοχής Πισσώνα έχει σχέση με την εντατική λειτουργία τόσο των χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής όσο και της υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων από τις εντατικού χαρακτήρα καλλιέργειες. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αναζητηθούν ηπιότερες μορφές λειτουργίας αλλά και να υποχρεωθούν να τηρούν, ιδιαίτερα οι πρώτοι, τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6
Έχουμε στηρίξει αποφασιστικά τους αγώνες των κατοίκων Αλιβερίου κατά της καύσης του RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ.
Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων, (RDF), καθώς δημιουργεί πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα (εκπομπές αέριων ρύπων, διαχείριση τοξικού υπολείμματος), ενώ ανεβάζει υπέρογκα το κόστος της διαχείρισης και τα δημοτικά τέλη και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τον τομέα της καθαριότητας των Δήμων. Επιπλέον, μια τέτοια επιλογή πρακτικά ακυρώνει τις προοπτικές της ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού και την κομποστοποίηση για δεκαετίες.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7
Περιβαλλοντικά ορθή, οικονομική και χωρικά δίκαιη διαχείριση απορριμμάτων. Ορθολογικός επιμερισμός των οχλήσεων που προκύπτουν από τη διαχείριση των αποβλήτων ώστε να μην συσσωρεύονται σε κάποιες περιοχές, εφαρμογή κοινωνικά δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής, διατήρηση του κοινωφελούς και ανταποδοτικού χαρακτήρα των συστημάτων (εναλλακτικής) διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, πολιτική που ελαχιστοποιεί την ποσότητα και αλλάζει ριζικά την ποιότητα των αποβλήτων, δημιουργεί ένα εναλλακτικό μοντέλο χρήσης των πόρων ενώ συμβάλλει ουσιαστικά στην αναδιοργάνωση των κοινωνικών σχέσεων και είναι τεχνικοοικονομικά πιο εφαρμόσιμη.
Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχει κορεστεί. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την ανεύρεση νέου χώρου (ΧΥΤΥ) τόσο στην Κεντρική Εύβοια όσο και στη Νότια που έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί προ πολλού.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8
Πρέπει να γίνει ριζική μεταστροφή στις ΑΠΕ (κύρια αιολική, ηλιακή και γεωθερμική), που αποτελούν την πλέον αειφορική πρόταση του ενεργειακού μείγματος και συγκεντρώνουν πολλαπλά οφέλη: περιβαλλοντικά, ασφάλεια εφοδιασμού, σταθερότητα τιμών ενέργειας, δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας σε αποκεντρωμένη βάση και παραγωγή εγχώριας τεχνογνωσίας.
Απόρριψη της προοπτικής δημιουργίας θερμοηλεκτρικών εργοστασίων λιθάνθρακα. Προώθηση νέων τεχνολογιών καύσης για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων καύσης, με στόχο την αύξηση της απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Διατήρηση της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και προσανατολισμός της στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την παραγωγική ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από το λιγνίτη.
Η χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας να γίνεται οργανωμένα, με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα, με αξιόπιστες μελέτες και μηχανισμούς έγκαιρης ενημέρωσης, διαβούλευσης και συναπόφασης με τις τοπικές κοινωνίες.
Απόρριψη κάθε σκέψης για ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων: είναι μια επικίνδυνη τεχνολογία που παράγει μη διαχειρίσιμα ραδιενεργά απόβλητα, θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημιουργεί γεωπολιτικές εξαρτήσεις, στρατιωτικοποιώντας περαιτέρω τη χώρα υπό την κηδεμονία του ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9
Παρότι το θέμα της μετανάστευσης είναι κυρίως ευρωπαϊκής διάστασης πρόβλημα, πρέπει η ελληνική πολιτεία (κράτος και Αυτοδιοίκηση) συντεταγμένα να:
α) ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκή διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών που απασχολούνται ήδη. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ελληνική γεωργία και ειδικότερα η ζωική παραγωγή στηρίζεται αποκλειστικά σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Η ένταξή τους στα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρέωση και θα επιφέρει όχι μόνο την ασφάλισή τους αλλά και την επιβίωση των ίδιων των ταμείων.
β) χορηγήσει άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εξόδου σε όσους το επιθυμούν προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται από συνθήκες του ΟΗΕ.
γ) δημιουργήσει ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών, κι όχι κέντρα κράτησης που θα στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές, όπως αυτό της Ριτσώνας.
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρεί ότι τόσο οι δήμοι όσο και οι νομαρχίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν αποφασιστικά, αποφορτίζοντας την όλη κατάσταση, είτε με την παροχή ξενώνων φιλοξενίας μεταναστών σε εγκαταλελειμμένα σπίτια είτε με την παροχή προγραμμάτων ένταξης στην ελληνική κοινωνία, είτε ακόμη και με σύσταση υγειονομικών υπηρεσιών όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη ανάγκη. Μόνο έτσι θα υπάρξουν προοπτικές λύσης των προβλημάτων των μεταναστών αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αντίθετος με τη μετατροπή του στρατοπέδου της Ριτσώνας σε κέντρο υποδοχής μεταναστών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10
Ένας καταμερισμός ποσοτικός ευθυνών ασφαλώς και δεν μπορεί να καθοριστεί. Όμως όταν η κεντρική εξουσία με το διορισμένο περιφερειάρχη της κόβει και ράβει με τις δικές της σκοπιμότητες ασφαλώς και το μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει σ’ αυτήν.
Όμως ευθύνες υπάρχουν και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να διεκδικήσει ένα συγκεκριμένο και εφικτό πρόγραμμα χρηματοδότησης αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που παρά τις δυνατότητες χρηματοδότησης, κυρίως από κοινοτικά προγράμματα, που υπάρχουν δεν μπόρεσε κι αυτή να επωφεληθεί.
Οι πολίτες… ίσως οι ευθύνες τους είναι στιγμιαίες.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

1. Ανάπτυξη με αειφορία και βιωσιμότητα είναι η λύση απέναντι στην άναρχη και χωρίς καμιά αρχή ανάπτυξη που είχαμε μέχρι σήμερα σε όλους τους τομείς της οικονομίας
2. Η μόλυνση του Ευβοϊκού Κόλπου είναι αποτέλεσμα μιας ασύδοτης βιομηχανικής λειτουργίας που δημιούργησε τα σημερινά αδιέξοδα. Χωρίς αρχές και κανόνες. Χωρίς εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Με την ανοχή και την αδιαφορία της τοπικής και κεντρικής εξουσίας διαχρονικά.
3. Οι πυρκαγιές του 2007 και οι πλημμύρες του 2009 είναι αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων στα δάση και στα ποτάμια μας. Χρειάζεται αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών και ένταση των αγώνων των πολιτών για την προστασία των δασών μας.
4. Το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μεσσαπία που συντελείται εδώ και κάποιες δεκαετίες, αφορά την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος και οι επιπτώσεις μας αφορούν όλους. Χρειάζεται έστω και σήμερα να παρθούν άμεσα μέτρα για καθαρό πόσιμο νερό χωρίς εξασθενές χρώμιο για όλους τους κατοίκους και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση της περιοχής από τα τοξική ρύπανση.
5. Ο Πισσώνας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πρόχειρης κα άναρχης ανάπτυξης της πτηνοτροφικής και χοιροτροφικής δραστηριότητας και της αδιαφορίας της τοπικής και κεντρικής εξουσίας.
6. Οι νικηφόροι αγώνες του λαού του Αλιβερίου για το RDF και το λιθάνθρακα δείχνουν το δρόμο για όλους μας.
7. Τα σκουπίδια και όλα τα αστικά απόβλητα μπορούν να αντιμετωπισθούν με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή και στην συνέχεια με συστήματα επεξεργασίας των υπολειμμάτων.
8. Η λύση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι η δραστική μείωση της χρήσης στερεών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα και η ουσιαστική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
9. Το πρόβλημα των μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρα μέτρα και λύσεις αλλά με μακροπρόθεσμες ευρωπαϊκές πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους το πρόβλημα με ανθρωπιστικά κριτήρια και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
10. Οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας είναι καθοριστικές. Αλλά και η αυτοδιοίκηση έχει μερίδιο ευθύνης στο βαθμό που αδιαφορεί. Οι πολίτες συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάσταση πρέπει να δώσουν την κατάλληλη απάντηση και στις εκλογές αυτές και στην συνέχεια με την ένταση των αγώνων τους.

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

1. Τα μεγάλα προβλήματα του νομού εντοπίζονται στην έλλειψη ενός επαρκούς και ασφαλούς οδικού δικτύου αλλά και βασικών υποδομών σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η έλλειψη ενός πλαισίου χωροταξίας και χωροθέτησης της κάθε οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα στα πλαίσια μιας ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
2. Η μόλυνση στο νομό μας έχει μια ιστορία κάποιων δεκαετιών και αφορά ασφαλώς τον Ευβοϊκό κόλπο αλλά και άλλες περιοχές όπως ο Πισσώνας, τα Μασσάπια και αλλού. Η αδιαφορία της εξουσίας μας έχει φέρει σε κρίσιμο σημείο σήμερα και αν δεν παρθούν μέτρα άμεσα αλλαγής της πολιτικής απέναντι στο περιβάλλον θα έχουμε μια μη αναστρέψιμη πορεία.
3. Τα δάση της Εύβοιας που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού μας, δυστυχώς αντιμετώπισαν την αδιαφορία της πολιτείας. Εφόσον δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές του 2007 επόμενο ήταν να έχουμε τις πλημμύρες του 2009. Χρειάζεται να γίνουν ανατροπές σε πολιτικές αλλά και αλλαγές σε νοοτροπίες που καταπατούν τα δάση και τα ποτάμια.
4. Η μόλυνση της Μεσσαπίας είναι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται εδώ και κάποιες δεκαετίες από τους γνωστούς – άγνωστους ρυπαντές με συνένοχους την αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία.
5. Η άναρχη και ασύδοτη ανάπτυξη των πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων στην περιοχή του Πισσώνα σε συνδυασμό με την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών της τοπικής και κεντρικής εξουσίας, μας έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα της μόλυνσης του Λήλαντα και του Μεσσάπιου ποταμού και κατ’ επέκταση του υδροφόρου ορίζοντα και των καλλιεργήσιμων εδαφών.
6. Η λύση δεν είναι να καίμε τα σκουπίδια μας είτε τα σκουπίδια της Αττικής αλλά ένα σύστημα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στην πηγή.
7. Η ανακύκλωση σε κάθε επίπεδο και η επεξεργασία των λυμματών από σύγχρονους βιολογικούς καθαρισμούς είναι η λύση του προβλήματος. Τα υπολείμματα στην συνέχεια μπορούμε να δούμε να επεξεργάζονται και να διαχειρίζονται σε ειδικούς χώρους επεξεργασίας υπολειμμάτων.
8. Το μέλλον ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σταδική αντικατάσταση των στερεών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα. Αλλά και αυτές χρειάζεται να οργανωθούν με σωστή χωροθέτηση και με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
9. Η λύση του προβλήματος της μετανάστευσης θα γίνει με πανευρωπαϊκές πολιτικές και όχι με αποσπασματικά μέτρα. Δεν λύνεται με διώξεων και επιχειρήσεις ‘’σκούπα’’ αλλά με σοβαρές πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους ως ανθρώπους και θα τους βοηθούν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
10. Η κεντρική εξουσία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από τις μέχρι σήμερα ασκούμενες πολιτικές. Ασφαλώς μερίδιο ευθύνης αναλογεί στην αυτοδιοίκηση όταν αδιαφορεί ή είναι παρατηρητής στα προβλήματα. Οι πολίτες έχουν ένα όπλο, την ψήφο τους και τους αγώνες.


ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΖΩΗ

Σ αυτές τις εκλογές είμαι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Εύβοιας, και έχω το θάρρος να ζητώ την ψήφο του Ευβοϊκού λαού γιατί δεν πάει άλλο.
Γιατί χρόνια τώρα βρισκόμαστε στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για το δικαίωμα!!!! στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, το καθαρό περιβάλλον ,τον πολιτισμό, την ποιότητα της ζωής μας και κυρίως της ζωής των παιδιών.
Και όλα τούτα που ακούγονται τόσο απλά και κυρίως αυτονόητα, 35 χρόνια τώρα μας τα υπόσχονται χωρίς ποτέ να τα έχουμε!
Γιατί θέλουν το νομό μας μόνο για τις δικές τους ανάγκες κάθε φορά για το δήθεν... καλό μας.
Για καύση rdf ,για λιθανθρακικές μονάδες σε Μαντούδι και Αλιβέρι, για δημιουργία χυτά.
Να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και ο Ευβοϊκός από την ανεξέλεγκτη χρήση και ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων από βιομηχανικές μονάδες χωρίς κανείς τους να νοιάζεται για την υγεία των κατοίκων αλλά και την προστασία των ποταμών των θαλασσών και του υδροφόρου ορίζοντα.
Αν μπορούσανε να φυλάκιζαν το νερό και τον αέρα ίσως το είχαν κάνει και αυτό!
Για τον πολιτισμό που έχει φύγει από τον νομό από τότε που το θέατρο της αρχαίας Ερέτριας ήταν εν ενεργεία και περιμένει δεκάδες χρόνια τώρα την ταγμένη του αναστήλωση.
Για το τραγικό οδικό μας δίκτυο που ήμουν παιδί και γέρασα να το ακούω, Γιατί η Εύβοια άνδρωσε τόσους σπουδαίους ανθρώπους και εμείς τους έχουμε κάνει μονάχα την μαρμάρινη παγωμένη προτομή. Τιμή σε εκείνους που στη ζωή και το έργο τους γράφουν ακόμα ιστορία σε άλλους τόπους, η πατρίδα τους ,τους έθαψε για πάντα μέσα στην μαρμαρένια προτομή τους. Η Εύβοια με το φυσικό της κάλλος θα μπορούσε να είναι προορισμός τουριστικός και πολιτιστικός , μιας και έχει προνόμια τέτοια που επιτρέπουν στην πλειοψηφία του κόσμου να βρίσκεται κοντά της σε πολύ λίγο <χιλιομετρικά>.
Να ακούγονται από την Ερέτρια οι ήχοι απο τις μουσικές του Σκαλκώτα , να απαντάει η Ιφιγένεια απ το <στενό> του Εύριπου, και πάνω από το κάστρο της Κανήθου να έχουν τη Σκαρίμπια γραφή να χύνεται ορμητικά στα γύρω.
Και στο ξημέρωμα μιας άλλης εποχής να πάρουμε το δρόμο για την Κύμη, εκεί συνέδριο να κάνουν οι γιατροί του κόσμου στη μνήμη εκείνου που χάρισε ζωή σε χίλιες δυο γυναίκες, που το όνομά του γλυκό του κουταλιού στα χείλη τους.
Η ξεχασμένη κόρη η Κάρυστος πως να μην λοξά κοιτάει απέναντι την Αττική που πάντα την προσέχει και την καλοδέχεται, και που στα σπλάχνα της παίρνει τα παιδιά της Εύβοιας και τα ζει!
Και άντε να φτάσουμε την άλλη της την άκρη, την Ιστιαία ,να κουβεντιάσουμε για τα παλιά τα χρόνια 6 ώρες σε άλλης γης τα χώματα μπορείς να βρεις κι όχι τ αδέρφι σου από την ίδια μάνα κόρη. Τόσες ώρες μέσα σε ένα νησί να φτάσεις απ’ άκρη σ άκρη!!!!
Και δε μας φτάνανε όλα αυτά μας ήρθαν και φωτιές κι ύστερα μας πνίξαν τα νερά του Λήλα.....................
Για όλα ετούτα που ονειρεύομαι να αλλάξουν ...που μπορούν........


ΜΑΡΙΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Το βασικό πρόβλημα της ΕΥΒΟΙΑΣ, είναι η έλλειψη σχεδιασμού ανάπτυξης του Νομού. Βαδίζει χωρίς πυξίδα. Όλες οι δραστηριότητες, έχουν αφεθεί στην κακώς εννοούμενη ‘επιχειρηματικότητα‘ χωρίς κανόνες. Έτσι, ο ένας τομέας ανάπτυξης θίγει και εν πολλοίς καταστρέφει τον άλλον, ευνοεί την αυθαιρεσία (κυβερνητική, αυτοδιοικητική, επιχειρηματική και ιδιωτική στη συνέχεια).
Τελικά καταστρέφεται το περιβάλλον, οι βιομηχανίες εγκαθίστανται εκεί που τους αρέσει, ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα, δεν αποκαθιστούν τις ζημιές που προξένησαν. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, ατομική βόμβα για τον υδροφόρο ορίζοντα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι αγρότες δηλητηριάζουν τη γη και την τροφή μας, οι κτηνοτροφικές μονάδες τα ποτάμια, τα ιχθυοτροφεία τη θάλασσα. Οι αυθαίρετοι οικιστές κλίνουν τα ποτάμια και καίνε τα δάση και τελικά η κατάσταση χειροτερεύει για όλους μας.
Η Εύβοια, είναι ένα προικισμένο νησί γεωπολιτικά. Ο φιλόξενος Ευβοϊκός, δημιουργεί τις συνθήκες για την ανάπτυξη της ζωής και του πολιτισμού, το Αιγαίο τους ανοιχτούς ορίζοντες στη σκέψη και στη δράση, τα ψηλά βουνά τα δάση και τα ποτάμια, συγκρατούν το νερό, φτιάχνουν πεδιάδες και λίμνες.
Στο Νομό μας αρμόζει ένα ισορροπημένο, πολυκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης. Η καθυστέρηση μπορεί να γίνει αφετηρία για το καινούργιο.
Χωροταξικό με συμμετοχή των φορέων και των πολιτών, με τις εξής κατευθύνσεις:
- Ήπιος τουρισμός, αγροτοτουρισμός, πολιτισμικός τουρισμός (προστασία των ακτών, μικρές μονάδες παραγωγής ντόπιων προϊόντων, προστασία και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.
- Αγροτική παραγωγή με ντόπιες ποικιλίες και χωρίς φυτοφάρμακα, κτηνοτροφία που δεν ρυπαίνει ούτε καίει τα δάση για βοσκοτόπια. Έμφαση στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
- Ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι στο λιθάνθρακα, εκοικονόμηση ενέργειας, συμμετοχή κοινωνικών και αυτοδιοικητικών φορέων.
- Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.
- Όχι στην καύση RDF
- ΌXI στη ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου
- Προστασία των δασών, των ποταμών των υγροβιότοπων
- Υγεία παιδεία, υποδομές
- Θέσεις εργασίας με βάση την αειφορία και την βιωσιμότητα

ΜΟΚΚΑ ΕΙΡΗΝΗ



1. Παρά το γεγονός ότι η Εύβοια εκλέγει 6 βουλευτές και ότι στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ είχε βγάλει υπουργούς και υφυπουργούς παρουσιάζει τη γνωστή σε όλους μας εικόνα εγκατάλειψης.
Το οδικό δίκτυο είναι ίσως το υπ΄αριθμόν 1. Θα έπρεπε κανονικά αυτοκινητόδρομος να ενώνει τη Βόρεια με την Νότια Εύβοια. Και φυσικά από αυτό ξεκινάνε και μία σειρά άλλα προβλήματα. Ας σκεφτούμε την υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Με ένα και μοναδικό νοσοκομείο, αυτό της Χαλκίδας, με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα κέντρα υγείας στις μικρότερες πόλεις και με την κατάσταση στην οποία είναι το υπάρχον οδικό δίκτυο καταλαβαίνουμε την τύχη των Ευβοιωτών. Είναι και άλλα πολλά. Για παράδειγμα η Κύμη θα μπορούσε να αποτελεί ένα κεντρικό λιμάνι, που να δίνει πρόσβαση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πόση ώρα όμως θέλουμε από την Αθήνα για να βρεθούμε στο λιμάνι της Κύμης; Και είναι πολλά άλλα ακόμη.
Ως προς το δεύτερο ερώτημα θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ομαλός συνδυασμός στην ανάπτυξη όλων των οικονομικών τομέων. Ο αγροτικός τομέας έχει μείνει πίσω όπως και σε όλη τη χώρα. Τα εργοστάσια κλείνουν. Ο τουρισμός παραέχει μείνει πίσω. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα πρόγραμμα βιώσιμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Εύβοιας. Με συνδυασμό όλων των τομέων. Με αγροτική παραγωγή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Με στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες. Με βιομηχανική ανάπτυξη που θα δώσει ώθηση στην απασχόληση στο νομό μας, με διασφαλισμένη όμως την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Δε θέλουμε άλλη ρυπογόνα Λάρκο ούτε άλλο λιθάνθρακα. Θέλουμε ανάπτυξη του τουρισμού αλλά δε θέλουμε να μετατραπεί η Εύβοια σε Ρόδο και Φαληράκι. Ήπια δηλαδή τουριστική ανάπτυξη. Έχουμε πανέμορφα ορεινά χωριά. Πρέπει να σκεφτούμε τον οικοτουρισμό, τον αγροτουρισμό. Όχι όμως να κάνουμε τη Στενή για παράδειγμα Αράχωβα, σε καμία περίπτωση.

2. Δεν είναι μόνο η μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου από βιομηχανίες της Εύβοιας και των Οινοφύτων. Είναι και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Εννοείται, ότι δε συμφωνώ με τη συνεχιζόμενη ρύπανση. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

3. Για τις πυρκαγιές ισχύει ό,τι ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα. Εκχωρήθηκαν οι αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας στην Πυροσβεστική από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, γεγονός που είχε προβληθεί ως τομή. Ωστόσο το πράγμα πάλι δε λειτούργησε. Τώρα έχουμε τόσους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν κυριολεκτικά τη ζωή τους και είναι όμηροι από την πολιτεία. Από το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί για μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Τα χρήματα που ξοδεύονται στα επιδόματα ανεργίας αυτών των ανθρώπων όταν λήγει η άδειά τους ισοδυναμούν σχεδόν με τα χρήματα που θα πληρώνονταν αν ήταν μόνιμοι. Οι άνθρωποι ζητούν μονιμοποίηση για να δουλεύουν όλο το χρόνο. Όχι για να κάθονται. Για να κάνουν έργα καθαρισμού και πρόληψης των πυρκαγιών.
Όσο για την οικοπεδοποίηση είμαστε ξεκάθαροι: όπου δάσος, πάντα δάσος. Επιτέλους να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι νόμοι. Καμία ανοχή σε αυθαίρετα και παράνομα.

4. Η γη του δήμου Μεσσαπίων εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε παράνομη χωματερή τοξικών αποβλήτων. Υπεύθυνη γι’ αυτό δεν είναι μόνο η ΛΑΡΚΟ. Σαφώς πρέπει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα. Οπωσδήποτε πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες και ρυπογόνες δραστηριότητες και να μην ξανασυμβούν. Όσο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού και την αντιμετώπιση του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα, να αποφανθούν οι ειδικοί. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς (αυτοδιοίκηση, ΠΕΧΩΔΕ) να συνεργαστούν, να συμβουλευτούν ειδικούς επιστήμονες. Το σίγουρο είναι ότι χρωστάμε στους κατοίκους καθαρό πόσιμο νερό και ασφαλή γη για τις καλλιέργειες.

5. Ισχύει ό,τι περίπου απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση

6. Φυσικά διαφωνώ με την καύση σκουπιδιών (RDF). Για αυτό το θέμα εξάλλου είχαν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις τον περασμένο χειμώνα.

7. Είμαστε η μοναδική, λεγόμενη ευρωπαϊκή χώρα, που παράγει τόσους πολλούς τόνους σκουπιδιών. Είναι σαφές ότι πρέπει να μειώσουμε τα σκουπίδια και τα απόβλητα. Πρέπει να στραφούμε σε ολοκληρωμένα συστήματα ανακύκλωσης, στα οποία θα συμμετέχουν όλοι οι δήμοι και οι πολίτες θα είναι συνειδητοποιημένοι. Η ανακύκλωση πρέπει να προωθηθεί από την κεντρική εξουσία. Με τη μείωση των απορριμμάτων μειώνεται και το πρόβλημα. Από την άλλη η δημιουργία ΧΥΤΑ ή κατά προτίμηση ΧΥΤΥ αν φτιαχτεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές δεν είναι καταστροφή. Υπάρχουν χώρες όπου η ζωή κυλάει κανονικά σε περιοχές όπου υπάρχουν ΧΥΤΑ. Ακόμη και πανεπιστήμιο λειτουργεί δίπλα σε ΧΥΤΑ. Αν βέβαια ο ΧΥΤΑ γίνεται αποδέκτης τόνων σκουπιδιών όπως συμβαίνει στα Άνω Λιόσια, τότε είναι καταστροφή.

8. Νομίζω είναι άμεση ανάγκη να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, γνωρίζοντας ότι τα άλλα καύσιμα εξαντλούνται αλλά είναι και πολύ ρυπογόνα. Δεν είναι δυνατό να μένουμε ακόμη στο λιγνίτη και το λιθάνθρακα. Στη χώρα μας, όπου ήλιος και αέρας είναι σε αφθονία έχουμε πλεονέκτημα στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πυρηνική ενέργεια αν και είναι φτηνή ενέχει και κινδύνους ολικής καταστροφής σε περίπτωση ατυχήματος.

9. Οι μετανάστες είναι ένα θέμα που κι εμείς ως Αριστερά αργήσαμε να δούμε σοβαρά και ολοκληρωμένα. Η γνώμη μου είναι ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στην ευρωπαϊκή του διάσταση αλλά όχι με την έννοια του FRONTEX, όπως το προβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι μετανάστες έρχονται στη χώρα μας γιατί είναι από τις ευκολότερες προσβάσεις στην ΕΕ. Από κει και έπειτα η ΕΕ συνολικά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και κάθε χώρα να συμβάλει στην απορρόφηση και φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Πρέπει να αυξηθούν οι χορηγήσεις ασύλου. Όσο για το στρατόπεδο στην Ριτσώνα. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εγώ προσωπικά, είμαι υπέρ της δημιουργίας χώρων υποδοχής μεταναστών. Με προϋπόθεση όμως ότι: 1)Οι χώροι αυτοί θα τηρούν τις απαραίτητες συνθήκες αισθητικής και υγιεινής 2)Η φιλοξενία σε αυτούς τους χώρους θα είναι προσωρινή 3)Οι χώροι αυτοί δε θα είναι στρατόπεδα και κέντρα κράτησης, αλλά θα παρέχουν ουσιαστική φιλοξενία 4)Οι φιλοξενούμενοι θα έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα 5)Δε θα είναι αποκομμένοι από τις πόλεις. Τι από όλα αυτά θα έχει η Ριτσώνα;

10. Η γνώμη μου είναι ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους πολίτες για την απραξία και αδιαφορία κεντρικής εξουσίας και τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης όλων αυτών των χρόνων. Όπως ανέφερα και παραπάνω η Εύβοια εκλέγει 6 βουλευτές. Έχει βγάλει υπουργούς και υφυπουργούς…
Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν ενεργοί πολίτες και δυναμικά κινήματα πολιτών. Αυτό είναι κάτι για το οποίο αγωνιζόμαστε μέσα από τη στήριξη και τη συμμετοχή μας στα κοινωνικά κινήματα.


ΤΗΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1. Τα προβλήματα της Εύβοιας τα ζούμε χρόνια τώρα και αγωνιζόμαστε για τη λύση τους και ως ενεργός πολίτης. Τα μεγάλα προβλήματα της εντοπίζονται στην έλλειψη βασικών υποδομών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Θα σημείωνα την έλλειψη ενός ασφαλούς οδικού δικτύου και γενικά υποδομών για την βιομηχανία, την γεωργία, τον τουρισμό, υποδομών υγείας κ.ά. Όσον αφορά την ανάπτυξη του νομού πιστεύω σε μια ήπια ανάπτυξη που θα αγκαλιάζει όλους τους τομείς της οικονομίας με πυρήνα και άξονα αναφοράς το περιβάλλον και την προστασία του.
2. Η μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου αποτελεί ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που μαστίζει το νόμο μας εδώ και δεκαετίας με αδιάφορους παρατηρητές την τοπική νομαρχιακή και κεντρική εξουσία. Απαιτούνται δραστικά μέτρα. Κυρίως να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τους ρυπαντές και να αποδοθούν ευθύνες σ’αυτούς που τους καλύπτουν διαχρονικά.
3. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα δάση του νομού, χρειάζονται τα εξής απλά μέτρα. Χαρακτηρισμός ως αναδασωτέων όλων των περιοχών που κάηκαν, αντιπλημμυρικά μέτρα σε όλα τα καμένα βουνά, κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται κοντά στις κοίτες των ποταμών και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία τους.
4. Φυσικοί αυτουργοί της μόλυνσης είναι οι βιομηχανικές μονάδες που παράγουν ή εναποθέτουν απόβλητα με εξασθενές χρώμιο στην περιοχή και ηθικοί αυτουργοί όσοι τους καλύπτουν σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.
5. Αντίστοιχα με την απάντηση 4
6. Το Αλιβέρι με τους αγώνες του λαού του έδειξε το δρόμο. Η Εύβοια δεν μπορεί να αποτελέσει το σκουπιδότοπο ούτε η πίσω αυλή κανενός.
7. Το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών αντιμετωπίζεται με την οργάνωση της ανακύκλωσης στην πηγή σε όλο το μήκος και το πλάτος του νομού και την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων και Χώρους Υγειονομικής Επεξεργασίας Υπολειμμάτων
8. Τα στερεά καύσιμα θα πρέπει προοδευτικά να αποσύρονται από το ενεργειακό μίγμα της χώρας και να αντικαθίστανται από την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μικρές μονάδες σε όλην την επικράτεια της χώρας και με συμμέτοχο στην υπόθεση αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
9. Οι μετανάστες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παρείσακτοι αλλά ως άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Από την άποψη αυτή χρειάζεται να χειριστούμε το θέμα ανάλογα με το πρόβλημα του καθένα με ανθρωπιστικά κριτήρια βοηθώντας τους ουσιαστικά.
10. Οι ευθύνες για τις κάθε είδους εξουσίες είναι διαχρονικές. Ασφαλώς δεν έχουν όλοι ίδια ευθύνη Μερίδιο ευθύνης υπάρχει και σε εμάς τους πολίτες στο βαθμό που τους επιτρέπουμε να ασκούν αυτές τις πολιτικές στο τόπο μας.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Πλημμύρες, η φύση μας εκδικείται

Μετά τις πυρκαγιές ήρθανε οι πλημμύρες. Οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις, η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, στο οδικό δίκτυο, σε επιχειρήσεις... Ο δρόμος Ερέτριας – Αλιβέρι έκλεισε…
Αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ώρες στα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος των ξεχειλισμένων ποταμών ήταν πρωτόγνωρο. Φοβόμαστε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή εάν δεν αλλάξουμε πολιτικές, πρακτικές, συνήθειες. Ως Κράτος και ως πολίτες.

Γιατί η φύση μας εκδικείται για την συμπεριφορά μας απέναντί της.

Γιατί καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε μια πραγματική πολιτική προστασίας των δασών, από καταπατήσεις και πυρκαγιές. Γιατί καμιά κυβέρνηση, καμιά αυτοδιοίκηση τοπική ή νομαρχιακή μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές των περασμένων ετών δεν πήρε σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας και αναβάθμισης των δασών. Δεν πήρε κανένα μέτρο αντιμετώπισης των επερχόμενων πλημμυρών που θα έρχονταν κάποια στιγμή. Και ήρθαν.

Γιατί κάποιοι συνεχίζουν να καταπατούν τα δάση. Γιατί κάποιοι ασυνείδητοι μπαζώνουν τα ρέματα και χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα δίπλα στα ποτάμια.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί έτσι.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι πρέπει να μπει φρένο στις καταπατήσεις και στην αυθαιρεσία.

Πρέπει να υποχρεώσουμε κάθε εξουσία, είτε κεντρική είτε αυτοδιοικητική ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Και αν δεν μπορούν να τις αλλάξουμε.

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της.
Με την κινητοποίησή της αλλά και με τις πολιτικές της επιλογές.


Χαλκίδα 12-9-2009
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δέκα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις από τους υποψήφιους βουλευτές της Εύβοιας

Πρόσκληση σε κάθε υποψήφιο βουλευτή στο νομό της Εύβοιας να απαντήσει σε δέκα ερωτήσεις για να κρίνουν οι πολίτες

1. Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα της Εύβοιας κατά προτεραιότητα για τα οποία θα αγωνισθείτε σε περίπτωση εκλογής σας στο ελληνικό κοινοβούλιο ; Ποιο είναι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προτείνετε για την Εύβοια ; Ποιος τομέας της οικονομίας (αγροτικός, βιομηχανικός, τουρισμός, υπηρεσίες) θεωρείτε ότι προσιδιάζει καλύτερα στο νομό της Εύβοιας και γιατί ;

2. Τι γνώμη έχετε για τη μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου από τις χημικές και άλλες βιομηχανίες της Εύβοιας και των Οινοφύτων και τι προτείνετε ; Συμφωνείτε με την συνέχιση της απόθεσης από τη ΛΑΡΚΟ, ενός (1) εκατ. τόνους σκουριά κάθε χρόνο στον Ευβοϊκό κόλπο και τι προτείνετε ;

3. Τα δάση της Εύβοιας δοκιμάσθηκαν από τις πυρκαγιές του 2007 αλλά και του 2009. (Κεντρική και Νότια Εύβοια, Πλατανιστός, Ριτσώνα, κ.ά.). Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της οικοπεδοποίησης της καμένης γης αλλά και την δημιουργία πλημμυρών από την αποψίλωση των δασών;

4. Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για τη μόλυνση των νερών της Μεσσαπίας με τοξικά απόβλητα και γιατί ; Τι προτείνετε άμεσα και μακροπρόθεσμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πόσιμου νερού στην περιοχή; Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής ;

5. Ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για την μόλυνση της περιοχής του Πισσώνα, του Λήλαντα και του Μεσσάπιου ποταμού και τι προτείνετε ;

6. Η περιοχή του Αλιβερίου και της Χαλκίδας είναι μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή. Τι γνώμη έχετε για την καύση των σκουπιδιών (RDF) στα εργοστάσια της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι και στην Χαλκίδα αλλά και γενικότερα ;

7. Πως θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών, των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή της Χαλκίδας αλλά και στον Νομό της Εύβοιας ; Ποια είναι η άποψή σας για την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην περιοχή της Χαλκίδας και της νότιας Εύβοιας ;

8. Ποια είναι η άποψή σας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την χρήση στερεών καυσίμων (π.χ. λιθάνθρακας) ή την χρήση πυρηνικής ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ;

9. Τι γνώμη έχετε για τους μετανάστες και πως πρέπει να χειριστεί το θέμα η νέα Κυβέρνηση; Τι γνώμη έχετε για την χρήση του στρατοπέδου στη Ριτσώνα ως χώρο υποδοχής μεταναστών ;

10. Πως καταμερίζονται οι ευθύνες ανάμεσα στην κεντρική εξουσία την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, για την διαχρονικότητα και την στασιμότητα των προβλημάτων του νομού ;


Γραπτές μόνο απαντήσεις στο e-mail : energoipolitesevias@gmail.com

Όλες οι απαντήσεις θα αναρτηθούν στο blog των ενεργών πολιτών http://energoipolitesevias.blogspot.com/

Χαλκίδα 12-9-2009
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ