Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Για την συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Εύβοιας με την κα Καραβασίλη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την Μεσσαπία

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 συναντήθηκαν στο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκπρόσωποι, της Συντονιστικής Επιτροπής πολιτών και Συλλόγων Μεσσαπίας, των ‘Ενεργών πολιτών Εύβοιας’, του περιβαλλοντικού Συλλόγου ‘ΓΑΙΑΣ’ της Μεσσαπίας και εκπρόσωποι του ΙΤΑΠ (Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού), με την Ειδική Γραμματέα κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη, με κύριο θέμα τη τοξική μόλυνση της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας και ειδικότερα της περιοχής Μεσσαπίας. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου περιβάλλοντος της Μεσσαπίας ‘ΤΑΝΑΙΣ’, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αλλά κατέθεσε γραπτό υπόμνημα.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες στην διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκαν από όλους του παριστάμενους εκπροσώπους, με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, ο έντονος προβληματισμός τους για την σοβαρότητα του προβλήματος και η αναγκαιότητα άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, αφού σημειώθηκε από όλους η διαχρονική αδιαφορία της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα.

Αναλυτικά ο εκπρόσωπος των ‘ενεργών πολιτών Εύβοιας’ ανέπτυξε ένα πλαίσιο δράσεων και προτάσεων, από τις οποίες οι βασικότερες είναι :

1. Άμεσα να δοθεί λύση στο πόσιμο νερό στους κατοίκους με την διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού. Ταυτόχρονα με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να γίνει οριστική καταγραφή και αποτίμηση του προβλήματος της μόλυνσης στο νερό και στη γη σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας.
2. Να ξεκινήσουν με περιφερειακούς πόρους οι διαδικασίες για την δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας με την αξιοποίηση των νερών της Στενής και της Σέττας, για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής Χαλκίδας των 140.000 κατοίκων. Εναλλακτικά εάν δεν επαρκούν οι υδάτινοι πόροι της Στενής – Σέττας, δημιουργία κοινού διυλιστηρίου με την Βοιωτία στην περιοχή της λίμνης Υλίκης για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος Ασωπού – Κεντρικής Εύβοιας.
3. Άμεση έναρξη επιδημιολογικής μελέτης με την ευθύνη της πολιτείας για όλη την περιοχή της κεντρικής Εύβοιας.
4. Για τα τοξικά απόβλητα που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή να γίνει εντοπισμός των παραγωγών τους με ειδικές αναλύσεις που επιστημονικά είναι εφικτές, ώστε να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αλλά και οι μεταφορείς τους.
5. Άμεση διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής που συνεχίζουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ακόμη και της κρατικής ΛΑΡΚΟ βασικού υπεύθυνου για την μεγάλη μόλυνση της Μεσσαπίας, μέχρι να αποδείξουν ότι σέβονται την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και δεν μολύνουν το περιβάλλον.
6. Για την εξυγίανση της γης και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μακροπρόθεσμα μέτρα, με ενημέρωση των αγροτών και χρηματοδότηση δράσεων με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στο οποίο προβλέπονται σημαντικοί πόροι για τα θέματα του περιβάλλοντος της βιωσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης.
7. Η δικαιοσύνη να δράσει αυτεπάγγελτα, αξιοποιώντας τις καταγγελίες των πολιτών και των συλλόγων και μέσα από το νέο θεσμό του εισαγγελέα περιβάλλοντος να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά.
8. Δημιουργία φορέα υλοποίησης των μέτρων με απόφαση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή των ΟΤΑ της περιοχής, εκπροσώπων των συλλόγων περιβάλλοντος και των κοινωνικών φορέων της περιοχής. (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Ιατρικών Συλλόγων κ.ά.)
9. Ενίσχυση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας με μετάθεση από άλλες υπηρεσίες που έχουν πλεονάζον προσωπικό, 20 έμπειρων στελεχών για την ενίσχυση των ελέγχων και την υλοποίηση των μέτρων.
10. Να δημιουργηθεί ειδικό Ταμείο Περιβάλλοντος σε κάθε επίπεδο όπου θα συγκεντρώνονται όλοι οι πόροι που συνδέονται με το περιβάλλον και θα μπορεί να χρηματοδοτεί διάφορες δράσεις.
11. Δημοσιότητα όλων των παρεμβάσεων, των ελέγχων των επιχειρήσεων και των προστίμων ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο κάθε πολίτης την εξέλιξη κάθε θέματος


Από την πλευρά της η κα Καραβασίλη αναγνώρισε την κρισιμότητα του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσων και κατεπειγόντων μέτρων. Στον τομέα που είναι υπεύθυνη δεσμεύθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων των επιχειρήσεων μέσα από την ενίσχυση της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Για την Μεσσαπία, δεσμεύθυηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέσα στον Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα για την περιοχή και ζήτησε την συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι θα στηρίξουν κάθε θετικό μέτρο της πολιτείας, αλλά σημείωσαν ότι δεν θα δικαιολογήσουν καμιά καθυστέρηση, ολιγωρία και αδιαφορία των υπηρεσιών του Κράτους και της αυτοδιοίκησης και θα αγωνισθούν μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος,

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 30-1-2010

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

''Οι Καιροί ου μενετοί''

Προτάσεις προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για το θέμα της τοξικής μόλυνσης της περιοχής της Κεντρικής Εύβοιας


Χαλκίδα 29-1-2010

Το πρόβλημα του τοξινομένου νερού με εξασθενές χρώμιο και νιτρικά στην περιοχή της Μεσσαπίας – Νέας Αρτάκης - Πισσώνα που όλα δείχουν ότι αγγίζει επικίνδυνα και την Χαλκίδα, έχει φτάσει πλέον στα όρια μιας τοξικής βόμβας. Η περιοχή μας ολόκληρη απειλείται άμεσα με ερημοποίηση. Με νερό και γη μολυσμένη καμιά ζωή δεν έχει προοπτική. Σ’αυτήν την κατάσταση η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση συμπεριφέρεται λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Εγκληματούν συνειδητά ή ασυνείδητα. Τους προειδοποιούμε ότι αύριο δεν μπορούν να λένε ότι δεν ήξεραν.
Χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα και να υποχρεώσει τις υπηρεσίες του Κράτους στην εφαρμογή τους.

Γενικά Μέτρα

1. Καταγραφή και αποτίμηση του μεγέθους του προβλήματος της μόλυνσης στο νερό και στη γη, στις περιοχής της Μεσσαπίας, της Ν. Αρτάκης και του Πισσώνα, των αιτιών και των υπευθύνων.
2. Καταλογισμός ευθυνών στους ρυπαντές και επιβολή ανάλογων προστίμων στους ρυπαντές του υδροφόρου ορίζοντα και των ποταμών Μεσσάπιο και Λήλαντα.
3. Τα ποσά που θα καταλογιστούν στους ρυπαντές να είναι άμεσα καταβλητέα και να συγκεντρωθούν σε ειδικό λογαριασμό για να αξιοποιηθούν στην υλοποίηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα αποφασισθούν.
4. Έλεγχος όλων των επιχειρήσεων της περιοχής Πισσώνα, Ν.Αρτάκης, Μεσσαπίων που έχουν απόβλητα για τις άδειες λειτουργίας τους και τις περιβαλλοντικές τους αδειοδοτήσεις. Για την σωστή και πιστή εφαρμογή των υποχρεώσεών που προβλέπουν οι άδειες λειτουργίας τους. Όσες από τις επιχειρήσεις αυτές δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των επιθεωρητών σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να κλείνουν χωρίς δεύτερη προειδοποίηση.
5. Καταλογισμός ευθυνών στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την αδιαφορία και την έλλειψη κάθε μέτρου και πρωτοβουλίας από την πλευρά τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των συλλόγων και των κινήσεων πολιτών.
6. Η δικαιοσύνη πρέπει να ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις της διοίκησης και να κινηθεί αυτεπάγγελτα. Κάποιοι εγκληματούν κατά της κοινωνίας και των πολιτών. Το Σύνταγμα της χώρας της δίνει το δικαίωμα ως ανεξάρτητη εξουσία, να κινηθεί αυτεπάγγελτα και να συλλάβει τους παρανομούντες ρυπαντές της γης και του νερού μας. Τι έγινε αλήθεια ο εισαγγελέας περιβάλλοντος ;



Μέτρα άμεσα

1. Διασφάλιση καθαρού νερού στους κατοίκους της περιοχής Μεσσαπίων και γενικότερα της περιοχής Χαλκίδας με όποιον πρόσφορο τρόπο επιλεγεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
2. Διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης στους κατοίκους της περιοχής Μεσσαπίας, Ν.Αρτάκης, Πισσώνα.
3. Συγκέντρωση και έλεγχος των τοξικών αποβλήτων που έχουν εναποτεθεί στην περιοχή της Μεσσαπίας σε ασφαλές και ελεγχόμενο μέρος. Ανάλυση τους και εντοπισμός των δημιουργών τους και παραδειγματική τιμωρία αυτών και του κυκλώματος διακίνησής των. Προώθηση τους σε ασφαλές μέρος και την υποδοχή τους από εξουσιοδοτημένους διαχειριστές με επιβάρυνση του κόστους διαχείρισης στους παραγωγούς των αποβλήτων αυτών.
4. Κλείσιμο των επιχειρήσεων της περιοχής που συλλαμβάνονται να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ποτάμια και τη γη με απόβλητά τους. Έλεγχος και αστυνόμευση της περιοχής της Μεσσαπίας και του Λήλαντα ποταμού σε όλο το μήκος μέχρι τις εκβολές τους στον Ευβοϊκό, με εντοπισμό των ρυπαντών και κλείσιμο των μονάδων αυτών.
5. Διακοπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή που είναι ο κύριος ρυπαντής με εξασθενές χρώμιο μέχρι να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει την δραστηριότητά της, χωρίς να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με εξασθενές χρώμιο.

Μεσοπρόθεσμα Μέτρα

1. Κεντρικό διυλιστήριο στην περιοχή Χαλκίδας (περιοχή Δίρφυς) για την τροφοδοσία όλης της περιοχής Χαλκίδας – Μεσσαπίας – Αρτάκης –Ληλάντιου με αξιοποίηση όλων των καθαρών υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής της Δίρφυς. Εναλλακτικά δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου Εύβοιας – Βοιωτίας στην περιοχή της λίμνης Υλίκης και την υδροδότηση απ΄αυτό όλων των δήμων της κεντρικής Εύβοιας.
2. Έργα αποκατάστασης και μέτρα εξυγίανσης του εδάφους της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα, με καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων και με χρηματοδότηση και από τις επιχειρήσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα της μόλυνσης και οι οποίες ανάλογα με την συμβολή τους στην μόλυνση να συμμετέχουν στο κόστος αποκατάστασης.
3. Στα πλαίσια του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας να δημιουργηθούν οργανωμένοι χώροι στις περιοχές αυτές, για την υποδοχή των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Οργανωτικά μέτρα

1. Δημιουργία φορέα υλοποίησης των μέτρων με απόφαση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την συμμετοχή των ΟΤΑ της περιοχής, εκπροσώπων των συλλόγων περιβάλλοντος και των κοινωνικών φορέων της περιοχής. (ΤΕΕ, ΟΕΕ, Ιατρικών Συλλόγων κ.ά.)
2. Με ευθύνη του φορέα αυτού, να διοργανωθεί μια συνεχής και μόνιμη εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης των κατοίκων, των φορέων, των επιχειρήσεων και των αγροτών για τα θέματα του περιβάλλοντος και των υποχρεώσεών του καθένα.
3. Ενίσχυση της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας με πρόσληψη ή μετάθεση 20 έμπειρων στελεχών για την ενίσχυση των ελέγχων και την υλοποίηση των μέτρων.
4. Στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας να δημιουργηθεί τμήμα περιβάλλοντος όπου θα ανακοινώνονται όλες οι πληροφορίες για το πρόβλημα, θα ενημερώνεται σε καθημερινή βάση με ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.
5. Όλοι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα ανακοινώνονται στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο με ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας.
6. Να καθιερωθεί ειδικός τηλεφωνικός αριθμός και συγκεκριμένη διεύθυνση e-mail της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας, όπου θα μπορεί κάθε πολίτης να καταγγέλλει οποιαδήποτε περιβαλλοντική ανομία πέσει στην αντίληψή του.
7. Να αναρτηθούν στον διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Νομαρχίας, όλες οι άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων της περιοχής Μεσσαπίας, Ν.Αρτάκης και Πισσώνα, με τις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
8. Να αναρτάται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Νομαρχίας, κάθε πιστοποιημένη παράβαση, το επιβληθέν πρόστιμο της υπηρεσίας και η ημερομηνία εξόφλησής του.


‘’Οι καιροί ου μενετοί ‘’


Κώστας Χαϊνάς
Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 29-1-2010

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ο αγώνας για την διεκδίκηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων συντονίζεται.

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Χαλκίδας, εκπρόσωποι των συλλόγων και κινήσεων πολιτών :

1. Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
2. Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Κανήθου (με έδρα το ‘Κλειστό’ Κανήθου)
3. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Χαλκίδας

και συζήτησαν το θέμα της καταπάτησης των ελεύθερων δημόσιων χώρων και γενικότερα το θέμα της διεκδίκησης ελεύθερων χώρων για την πόλη και τους πολίτες. Ειδικότερα συζητήθηκε η εικόνα των ‘πλαστικών’ επεκτάσεων των καταστημάτων της παραλίας της Χαλκίδας, την οποία αντιγράφουν και άλλα καταστήματα και σε άλλα σημεία της πόλης, εικόνα με πλαστικά αλλά και με άλλες συναφείς σταθερές εγκαταστάσεις, η οποία αλλοιώνει τρομακτικά την αρχιτεκτονική και την αισθητική της πόλης. Επισημάνθηκε ο παραλογισμός της ευθύνης του χώρου της παραλίας από το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας και η ανάγκη έναρξης των διαδικασιών για το πέρασμα της ευθύνης της παραλίας στον Δήμο Χαλκίδας. Επίσης η συνεχιζόμενη καταπάτηση πεζοδρόμων και πλατειών και ιδιαίτερα της αναπλασμένης ακτής της Κανήθου, για την οποία υπάρχουν πολλές ενστάσεις, όπως έλλειψη υποδομών για άτομα με κινητικές δυσκολίες ή με προβλήματα όρασης και μια σειρά άλλες ελλείψεις και προβλήματα.

Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων κατέληξαν ομόφωνα στις παρακάτω ενέργειες :

1. Οι ‘πλαστικές’ επεκτάσεις των καταστημάτων της παραλίας, πέραν όλων των άλλων είναι παράνομες και αυθαίρετες και υπερβαίνουν σαφώς τους όρους με τους οποίους έχει παραχωρηθεί στα καταστήματα ζωτικός δημόσιος ελεύθερος χώρος. Η πρότασή μας είναι, με πρωτοβουλία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας να ορίσει άμεσα θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα καλεστούν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων και του συλλόγου αρχιτεκτόνων και να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα. Την σχετική μας πρόταση θα καταθέσουμε εγγράφως στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας.
2. Το θέμα της διεκδίκησης του χώρου του π.τάγματος πεζοναυτών μια έκταση πενήντα περίπου στρεμμάτων και το πέρασμα του στην κυριότητα του Δήμου Χαλκίδας, σύμφωνα και με πρόσφατη διακήρυξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνταχθεί κείμενο όπου θα ζητηθεί να συζητηθεί και να υπογραφεί από όλους τους κοινωνικούς φορείς της Χαλκίδας και του νομού. Στην συνέχεια επιτροπή από όλους τους φορείς θα καταθέσει το έγγραφο διεκδίκησης στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος.
3. Επισημάνθηκαν και μια σειρά άλλα θέματα που άπτονται των ελεύθερων χώρων όπως το λιμάνι, η αξιοποίηση του χώρου του κτιρίου ‘Γεωργιάδη’, η ‘Αρέθουσα, η τουριστική αξιοποίηση του 2ου τεταρτοκύκλιου της παλιάς γέφυρας, το κτίριο του ‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ’, το θέμα των χώρων του ΟΣΕ, η επέκταση του 'τουριστικού' στο άλσος της Κανήθου και άλλα χρονίζοντα προβλήματα για τα οποία θα χρειαστούν ανάλογες παρεμβάσεις και δράσεις.
4. Και για τα δύο θέματα δημιουργήθηκαν επιτροπές οι οποίες θα επιληφθούν για την πρακτική αντιμετώπιση και τον συντονισμό των παραπάνω θεμάτων.



Χαλκίδα 16-1-2010

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Κανήθου
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Χαλκίδας

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Οι πολίτες όταν κινητοποιούνται φέρνουν αποτελέσματα.

Σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 στην συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του «Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού Νομού Ευβοίας» που έχει συγκροτήσει η Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, συζητήθηκε η χωροθέτηση και οι προδιαγραφές της βιομηχανικής περιοχής Ριτσώνας.

Οι πολίτες που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση τόνισαν την κρισιμότητα του θέματος, σημείωσαν ότι για τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων. Και μέχρι σήμερα για τόσο σοβαρά θέματα δεν υπάρχει καμιά ολοκληρωμένη ενημέρωση ή δημοσιότητα, ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι φορείς να έχουν άποψη. Ασφαλώς εάν η επιτροπή και ο οργανισμός δεν έχει τα κατάλληλα μέσα και την υποδομή όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της είναι ένα σοβαρό θέμα για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το έλλειμμα ενημέρωσης και διαβούλευσης που υπάρχει. Τέλος για το συγκεκριμένο θέμα της βιομηχανικής περιοχής, εκφράσανε τις ανησυχίες τους για το κίνδυνο μετατροπής της Ριτσώνας σε μια νέα χωματερή, καύσης και θερμικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και μάλιστα υπερτοπικού χαρακτήρα.

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίσθηκε ομόφωνα από την επιτροπή –προς τιμήν όλων των επιστημόνων που συμμετείχαν- για το συγκεκριμένο θέμα της βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) ότι :

«… στην ΒΙΠΕ απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων, καύσης και θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και υπολειμμάτων (π.χ. RDF, SRF, λάσπες κ.λ.π.»

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας πλέον φορέας της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για την αδειοδότηση παρόμοιων μονάδων.


Χαλκίδα 13-1-2010

Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Να αποτρέψουμε την μονάδα καύσης αποβλήτων στη Ριτσώνα

Προς όλους τους φορείς του Νομού Ευβοίας
Προς όλους τους πολίτες


Αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή του οργανισμού πολεδομικού σχεδιασμού της Νομαρχίας Ευβοίας για την έγκριση εγκατάστασης στη Ριτσώνα μεγάλης μονάδας καύσης στερεών αποβλήτων. Δηλαδή όπως όλοι καταλαβαίνουμε όλα τα σκουπίδια της Αττικής θα συγκεντρώνονται προς καύση στη Ριτσώνα Χαλκίδας. Δηλαδή με άλλα λόγια πάνε περίπατο η ανακύκλωση και όλα τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων και στην θέση τους βάζουν μονάδες καύσης κάθε είδους αποβλήτων οι οποίες μάλιστα θα επιχορηγηθούν. Ολη η περιοχή της Χαλκίδας απειλείται άμεσα με νέφη τοξικής τέφρας, διοξινών και βαρέων μετάλλων.
Και για όλα αυτά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και ο Δήμος της Αυλίδας δεν έχουν πει τίποτα σε κανέναν. Κρατάνε ως επτασφράγισο μυστικό την εξέλιξη αυτή για να αιφνιδιάσουν την κοινωνία και τους πολίτες.

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.

Όλοι αύριο στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου για να αποτρέψουμε αυτές τις ''μαύρες'' εξελίξεις σε βάρος της περιοχής μας.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Οι φασιστικοί εμπρησμοί δεν εκφοβίζουν τους πολίτες.

Μετά τον εμπρησμό των κατοικιών πολιτών που πρωτοστατούσαν στα περιβαλλοντικά κινήματα των περιοχών τους στην Καλοσκοπή Φωκίδας και στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, τρίτωσε η φασιστική τρομοκρατία των γνωστών «αγνώστων», με εμπρησμό των γραφείων του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μυλακίου Αλιβερίου.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τους εμπρησμούς δεν έχουν κανένα ενδοιασμό και δεν υπολογίζουν κανέναν, χρησιμοποιώντας ωμή βία με μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους ανθρώπους που υψώνουν το ανάστημά τους στις περιβαλλοντικές καταστροφές των περιοχών τους.

Αυτές οι τρομοκρατικές και φασιστικές ενέργειες δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Δεν θα μας κλείσουν το στόμα κάποιοι που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να εκφοβίζουν και να τρομοκρατούν τους πολίτες που θίγουν την ασύδοτη δράση τους. Πρέπει να κτίσουμε ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα που δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνουν τέτοιες ενέργειες.
Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα η συντεταγμένη πολιτεία μέσα από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν και να εντοπίσουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρηστικών ενεργειών.
Κατά δεύτερον να καταδικαστούν από όλους τους φορείς και να απομονωθούν πολιτικά από ολόκληρη την κοινωνία οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί και να απαιτήσουμε την παραδειγματική τους τιμωρία..
Και τρίτον το περιβαλλοντικό κίνημα να εντείνει τις προσπάθειές του με κινήσεις αλληλεγγύης στους θιγόμενους.

Η πρότασή μας είναι άμεσα ο Σύλλογος του Μυλακίου να ανοίξει έναν λογαριασμό σε μια Τράπεζα και να ενισχυθεί από τους πολίτες ώστε να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές. Επίσης ο Σύλλογος να ορίσει μια ημερομηνία όπου θα συναντηθούν όλοι οι σύλλογοι περιβάλλοντος της Εύβοιας και να δώσουμε όλοι μαζί μια ενωτική απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις και τους εμπρησμούς.

Το Μυλάκι μαζί με τους συλλόγους περιβάλλοντος Αλιβερίου και την συντονιστική επιτροπή αγώνα, είναι τα σύμβολα του αγώνα ενάντια στο λιθάνθρακα και το RDF. Τους χρωστάμε όλοι την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας.


Χαλκίδα 7-1-2010
Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας