Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Μια απάντηση στην ανακοίνωση του Δήμαρχου Κύμης της 9-7-2010

Χαιρόμαστε που ο Δήμαρχος Κύμης κος Θωμάς, ανταποκρίθηκε στην ανακοίνωσή μας και μας απάντησε για το θέμα του λατομείου στο ακρωτήρι της Κύμης. (http://www.servitoros.gr/news/view.php/29032/)
Για τα θέματα που θίγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κύμης διευκρινίζουμε ότι :

1. Η επιστολή του πολίτη της Κύμης δεν είναι ανώνυμη, είναι επώνυμη γιατί μας έδωσε όλα τα στοιχεία του αφού είναι και ο ίδιος ‘ενεργός πολίτης’, αλλά για συγκεκριμένους λόγους δεν δημοσιοποιήσαμε το όνομά του. Άλλωστε σημασία έχει εάν υφίσταται το πρόβλημα που καταγγέλλει και όχι πως ονομάζεται. Επιβεβαιώσαμε όμως την καταγγελία του πριν τη δημοσιοποιήσουμε.
2. Δεν επικοινωνήσαμε προηγούμενα με τον δήμαρχο Κύμης για δύο λόγους. Εμείς δεν είμαστε κάποια δημόσια αρχή αλλά μια κίνηση πολιτών που θέλουμε με τις παρεμβάσεις μας να λύνονται περιβαλλοντικά προβλήματα. Από τη στιγμή που αποδεικνύεται η ύπαρξη ενός προβλήματος εμείς δημοσιοποιούμε το πρόβλημα και καλούμε τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να παρέμβουν για την αντιμετώπισή του. Έτσι κάναμε και στην περίπτωση του λατομείου στο ακρωτήρι. Κατά δεύτερον ο Δήμαρχος Κύμης δεν μας έχει συνηθίσει να μας απαντάει στις καταγγελίες μας. Κατά το παρελθόν σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις και μετά από έγγραφη ανακοίνωσή μας είχαμε απευθυνθεί στον κο Θωμά (1η περίπτωση για τις γεωτρήσεις της ΛΑΡΚΟ 29-1-2008, 2η περίπτωση ανακοίνωση για την αποψίλωση της περιοχής ‘Κοτύλαια’ και 3η περίπτωση Ανακοίνωση για την χωροθέτηση της περιοχής Βιτάλου 9-2-2009) και στις τρεις περιπτώσεις αγνόησε τις ανακοινώσεις μας. Λοιπόν ας μην παραπονιέται ότι τον αγνοήσαμε.
3. Στο σημείο 3 της ανακοίνωσης ο κος Θωμάς επιβεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια άδεια, στο 5ο σημείο μας επιβεβαιώνει ότι θα προωθήσει την καταγγελία μας στο Δασαρχείο, αλλά στο σημείο 2 τα ανατρέπει όλα αφού μας λέει ότι κατόπιν αυτοψίας του ο χώρος δεν αποτελεί ενεργό λατομείο!!! Και αναρωτιόμαστε ο φορτωτής της φωτογραφίας στο λατομείο είναι φάντασμα ;
4. Τέλος αγαπητέ κ. Δήμαρχε δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι προεκλογική περίοδος ή όχι. Αλίμονο εάν σε κάθε προεκλογική περίοδο σταματούσαν τα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος να μιλάνε και να καταγγέλλουν. Αντίθετα εσείς ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όπως λέτε έχετε ευαισθησία για το περιβάλλον, θα έπρεπε να χαιρόσαστε για τις ανακοινώσεις και τις καταγγελίες μας αφού αναδεικνύουμε τα προβλήματα και σας δίνουμε την ευκαιρία να τα λύσετε.


Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 9-7-2010

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση για την καταλήστευση φυσικών πόρων της Κύμης






Πήραμε την παρακάτω επιστολή* από πολίτη της Κύμης η οποία με χιούμορ στηλιτεύει ένα ανοσιούργημα που επιτελείται, απ’ό,τι φαίνεται, με την κάλυψη της σημερινής δημοτικής αρχής. Κάποιοι επιτήδειοι ακρωτηριάζουν το ακρωτήρι της Κύμης παίρνοντας αδρανή υλικά (πέτρα κ.ά.) από ένα λατομείο το οποίο δεν θα έπρεπε κανονικά να υπήρχε, αφού προβλεπόταν αποκατάσταση, διά ίδιον όφελος. Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμιά άδεια για την εκμετάλλευση αυτή.
Τα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Κύμης, και κάθε αρμόδιο της πολιτείας :
Με ποιες διαδικασίες γίνεται αυτή η συνεχής καταλήστευση του φυσικού πλούτου της Κύμης ;
Τι λέει ο κύριος Δήμαρχος Κύμης, που φιλοδοξεί μάλιστα να γίνει και Δήμαρχος του ευρύτερου Δήμου της περιοχής, για τις ενέργειες αυτές ;

Χαλκίδα 8-7-2010
Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας


*Η επιστολή του φίλου μας από την Κύμη έχει ως εξής :
Η αισθητική υπεροχή της Κύμης είναι γνωστή σε ολόκληρη την Εύβοια, μια υπεροχή μάλιστα που ξεπερνάει τα συνήθη μέτρα. Να σκεφτείτε ότι άλλες περιοχές καυχώνται για τα παραθαλάσσιά τους οικόπεδα, τη στιγμή που η Κύμη, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των αρχών της, διαθέτει μέχρι και παραθαλάσσιο λατομείο με θέα στο πέλαγος. Όλα ξεκίνησαν τέλη της δεκαετίας του 80, όταν υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του τότε δημάρχου της και μετέπειτα υφυπουργού, ο εργολάβος της επέκτασης του λιμανιού της Κύμης ζήτησε και μετέτρεψε το ακρωτήριο της Κύμης σε λατομείο. Είχε μάλιστα την αξίωση να μετατρέψει τον μισό κόλπο της Κύμης σε δρόμο για να μεταφέρουν οι νταλίκες του τα αδρανή από το ακρωτήριο στο υπό επέκταση λιμάνι, μια εξέλιξη που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Ο εργολάβος είχε μάλιστα αναλάβει την υποχρέωση αποκατάστασης του τοπίου, κάτι που φυσικά ουδόλως τον απασχόλησε. Ευτυχώς ίσως αφού μια πρωτοποριακή για την εποχή της πρόταση που είχε τότε ακουστεί από δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης – σύμβουλο με περίσσευμα οικολογικής ευαισθησίας και ανησυχίες καλλιτεχνικές – προέβλεπε να βαφεί το τοπίο με πράσινη μπογιά από ελικόπτερο. Και ενώ όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι το ακρωτήριο είχε παραδοθεί στις διορθωτικές δυνάμεις της φύσης, σύμβουλος της νυν συμπολίτευσης – με ευαισθησίες καλλιτεχνικές ομόλογου διαμετρήματος του προηγούμενου συμβούλου – ευτυχώς η καλλιτεχνική ευαισθησία ποτέ δεν έλλειψε από τα δημοτικά συμβούλια του τόπου – είχε τη φαεινή ιδέα και συνεχίζει να λειτουργεί το λατομείο προς ίδιον, εννοείται, οικονομικό όφελος. Άδειες και τέτοιες λεπτομέρειες φυσικά δεν απαιτούνται αφού, όπως ίσως δεν γνωρίζετε, στη Κύμη νόμος είναι «το δίκιο του υπερκομματικού εργάτη.»