Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ




Έχουμε τις τελευταίες μέρες κάποιες εξελίξεις για το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ στον νέο υπεραστικό σταθμό λεωφορείων, τις οποίες παρακολουθεί κάθε καλόπιστος και ενδιαφερόμενος για την πόλη του πολίτης.

Με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δηλαδή ο τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους σύμφωνα με το νόμο, διαπίστωσε σοβαρές παρανομίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις και κάλεσε το Δήμο Χαλκίδας να παρέμβει, «...ώστε να δρομολογηθούν άμεσες διαδικασίες αποκατάστασης της νομιμότητας αλλά και διασφάλισης του συμφέροντος των Χαλκιδέων πολιτών».

Επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ ότι :
«1. Λειτουργεί από σειρά ήδη ετών ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας όπως αυτονόητα απαιτείται.
2. Ότι έχει εκδοθεί μη σύννομη οικοδομική άδεια "Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων - Εμπορικού Κέντρου - Υπεραγοράς" μέσα σε κοινωφελή χώρο χωρίς να υφίσταται κωδικός αριθμός τελικής ιδιοκτησίας.
3. Διαπιστώθηκαν ελαττώματα στην έκδοση της άδειας ίδρυσης.
Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.
«Απαιτείται κατά την άποψή μας άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, διακοπή των εκτελουμένων εκτός νομιμότητας εργασιών και σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΚΤΕΛ και δήμου Χαλκιδέων ως φορέα εκμετάλλευσης του κοινωφελούς χώρου και τον από κοινού προσδιορισμό κτιριολογικού προγράμματος με καθορισμό των όρων εκμετάλλευσης του γηπέδου και των ακινήτων».
Μετά την ανακοίνωση του ΤΕΕ έχουμε μία ανακοίνωση από την πλευρά της Διοίκησης του ΚΤΕΛ, η οποία δεν λέει τίποτα για την ουσία των επισημάνσεων του ΤΕΕ και απλά μας υπενθυμίζει το «κοινωνικό του έργο» και τους 300 εργαζόμενους που απασχολεί οι οποίοι μας λέει ότι «...βρίσκονται στα πρόθυρα κινητοποιήσεων» (!!!)
Θα ήταν καλύτερα για την διοίκηση του ΚΤΕΛ, αντί να μέμφεται το ΤΕΕ, το οποίο σε τελευταία ανάλυση έκανε το αυτονόητο ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, να μας πει για την ουσία του θέματος και να μην εκβιάζει επικαλούμενη το «κοινωνικό του έργο», γιατί θα θυμίσουμε και εμείς στην Διοίκηση του ΚΤΕΛ ότι το «κοινωνικό έργο» που επιτελεί, το έχει εξασφαλίσει μονοπωλιακά από το ελληνικό κράτος και κανένας άλλος έλληνας επιχειρηματίας έξω από το ΚΤΕΛ, δεν έχει δικαίωμα να κάνει το επάγγελμα αυτό. Και είναι απαράδεκτο για την διοίκηση του ΚΤΕΛ, να χρησιμοποιεί τους 300 εργαζόμενους ως εκβιαστικό χαρτί για να καλύψει τις όποιες παρανομίες της.
Είτε θα δεχθούμε ότι όλοι οι έλληνες πολίτες είναι ισότιμοι απέναντι στο νόμο, είτε κάποιοι, επειδή απασχολούν 300 εργαζόμενους θα μπορούν να παρανομούν και μάλιστα θα εκβιάζουν την πολιτεία απειλώντας με κινητοποιήσεις!
Εάν λοιπόν δεχθούμε αυτή την βασική και απλή αρχή, της ισότητας απέναντι στο νόμο, τότε θα πρέπει όλοι να αποδεχθούν τις επισημάνσεις του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, δηλαδή του ΤΕΕ και με την ευθύνη του δήμου Χαλκίδας να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και παρεμβάσεις.

Χαλκίδα 11-2-2009

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ !

Μετά τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, της πανελλαδικής κίνησης «πολίτες κατά του λιθάνθρακα» αλλά και άλλων κοινωνικών φορέων και κινήσεων πολιτών, που αντιπάλεψαν από την πρώτη στιγμή την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού ανάπτυξης, αποφάσισε να αναθεωρήσει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας.
Βεβαίως η νίκη αυτή δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι την οριστική κατάληξη του διαλόγου για το ενεργειακό μίγμα και την συμμετοχή των διαφόρων μορφών στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Είναι γνωστές οι απόψεις κάποιων κέντρων, με «επιστημονική» μάλιστα τεκμηρίωση, της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.
Ο αγώνας μας λοιπόν παίρνει μια νέα μορφή.
Χρειάζεται το κίνημα κατά του λιθάνθρακα και όλοι οι κοινωνικοί φορείς που αντιπάλεψαν τον λιθάνθρακα, να παρέμβουν όσο γίνεται πιο συγκροτημένα και οργανωμένα, ώστε να αναπτυχθεί όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα και μέσα στην κοινωνία και μαζί με την κοινωνία, ένας διάλογος για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, για έναν άλλο τρόπο ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης, με βασικό στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα.

Να αγωνισθούμε ώστε οι αποφάσεις και οι πολιτικές που θα ασκηθούν να έχουν ως βασική προϋπόθεση, τη σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και η περιβαλλοντική διάσταση να αποτελέσει την πυρήνα της πολιτικής για την ενέργεια στη χώρα μας και γενικότερα.



Χαλκίδα 10-9-2009

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση - Καταγγελία







Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν και κάποιοι λιγοστοί θρασύδειλοι στη διάρκεια της νύχτας, ξερίζωσαν και σπάσανε (!) τα δενδρύλλια που μόλις εχθές εκατοντάδες πολίτες του Αλιβερίου φύτεψαν στην περιοχή «στάχτες», ως απάντηση στην επιδίωξη της ΔΕΗ να οικειοποιηθεί το δημοτικό χώρο και να κάνει τη μονάδα λιθάνθρακα.
Η κίνηση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη :
- Από τις εντεινόμενες προσπάθειες που κάνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία της ΔΕΗ, όπου κλιμάκιο της αποτελούμενο από κυρυφαίο στέλεχός της, περιφέρεται στην περιοχή και υπόσχεται «λαγούς και πετραχήλια», καινούρια σπίτια και εκατομύρρια μετρητά στους κατοίκους του οικισμού «Μυλάκι», εάν δεχτούν την νέα μονάδα.
- Από την προβοκατόρικη ενέργεια εμπρησμού που επιχειρήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Δημαρχείο Αλιβερίου.
- Από την ένοχη σιωπή, ουσιαστικά συνενοχή, που ακολουθεί η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας και προσωπικά ο ίδιος ο νομάρχης Εύβοιας, ο οποίος πρόσφατα σε εκδήλωση της ΔΕΗ, τάχθηκε υπέρ της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και μήνες τώρα εμποδίζει τη συζήτηση στην ολομέλεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρότι έχει ζητηθεί να συζητηθεί το θέμα και από Νομαρχιακούς Συμβούλους αλλά και από το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Φορέων της Εύβοιας.
- Από την επαμφοτερίζουσα στάση της δημάρχου Ταμυνέων, η οποία ενώ έχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση του οικοπέδου στις «στάχτες», καθυστερεί μήνες τώρα την ανάπλαση της περιοχής, που αποτελεί προϋπόθεση της παραχώρησης της κυριότητας που έχει από το δημόσιο και η οποία λήγει σε λίγες μέρες. Ταυτόχρονα δεν συνεργάζεται με τους φορείς της περιοχής και το συντονιστικό τους όργανο. Στην χθεσινή δενδροφύτευση κράτησε ουσιαστικά μια «περίεργη» στάση, αφού δεν συμμετείχε τυπικά και ουσιαστικά, με ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό του Δήμου. Αντί να προειδοποιήσει τους λιγοστούς «αγανακτισμένους πολίτες» που προσπάθησαν να εμποδίσουν την δενδροφύτευση, ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους κατά των δενδυλλίων ήταν παράνομη και θα έχουν ποινικές ευθύνες σε κάθε περίπτωση καταστροφής τους, στη πράξη τους «χαϊδευε». Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι οι λιγοστοί αυτοί, οι οποίοι θέλουν την μονάδα λιθάνθρακα γιατί θα αποζημιωθούν όπως λένε πλουσιοπάροχα, όταν θα αποχωρούσε ο κόσμος και στη διάρκεια του σκοταδιού, θα προχωρούσαν σε βανδαλισμούς. Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν αυτές τις εκτιμήσεις.
Όμως αυτοί οι λιγοστοί θα αποζημιωθούν και θα φύγουν όπως λένε από την περιοχή. Οι υπόλοιποι εμείς και τα παιδιά μας που θα μείνουμε στην περιοχή πως θα ζήσουμε με το λιθάνθρακα ;
Όμως μας παραξενεύει και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Ως κόμμα ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος κ. Κουβέλης, αλλά και ο κ. Πανανδρέου, έχουν ταχθεί κατά του λιθάνθρακα. Ένα μεγάλο τμήμα του όμως στην Εύβοια και ειδικά στο Αλιβέρι τάσσεται υπέρ του λιθάνθρακα. Η ηγεσία του όμως απλά παρακολουθεί εδώ και μήνες τις εξελίξεις. Γιατί αν ήθελε να σταματήσουν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που έχουμε στο Αλιβέρι και οι οποίες μετά τα τελευταία γεγονότα, μπορεί να εξελιχθούν σε ενεξέλεγκτες καταστάσεις, πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Είναι υπέρ ή κατά της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι; Και αν είναι κατά της μονάδας τι ενέργειες θα κάνει για να μεταπείσει τα στελέχη του, να μην παίζουν τα παιχνίδια του λόμπι του λιθάνθρακα στην Ελλάδα.
Καλούμε τη δήμαρχο Αλιβερίου και το νομάρχη Εύβοιας, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Να καλέσουν άμεσα συνεδρίαση των οργάνων της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με μοναδικό θέμα τη μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.

Οι καιροί ου μενετοί !

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Χαλκίδα 2-2-2009

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Οι πολίτες είπαν ΟΧΙ στον λιθάνθρακα







Μεγάλη επιτυχία της δενδροφύτευσης στο Αλιβέρι παρά την προσπάθεια «αγανακτισμένων πολιτών» και της προβοκάτσιας στο κτίριο του Δήμου Αλιβερίου


Εκατοντάδες πολίτες της περιοχής και ακτιβιστές της GREENPEACE συμμετείχαν στην δενδροφύτευση του δημοτικού οικοπέδου της περιοχής «στάχτες» Αλιβερίου, όπου έχει εξαγγελθεί η δημιουργία της μονάδας λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ.
Είναι προκλητικό σε ένα χώρο που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο στο Δήμο Αλιβερίου για ανάπλαση και αξιοποίηση, να θέλει η ΔΕΗ να κάνει με το «έτσι θέλω» μια μονάδα λιθάνθρακα, για την οποία αντιδρά η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της.
Λόγω της εξάντλησης σε λίγες μέρες της προθεσμίας για την εκπλήρωση των όρων παραχώρησης του οικοπέδου στο Δήμο Αλιβερίου, με πρωτοβουλία του συντονιστικού των φορέων της περιοχής και της GREENPEACE και με τη σύμφωνη γνώμη τελικά του Δήμου Αλιβερίου, οργανώθηκε σήμερα δενδροφύτευση εξακοσίων δένδρων σε όλο το μήκος και το πλάτος του δημοτικού οικοπέδου.
Κάποιοι κύκλοι των υπερασπιστών του λιθάνθρακα και της ηγεσίας της ΔΕΗ οργάνωσαν στημένη διαμαρτυρία ελάχιστων «αγανακτισμένων πολιτών», οι οποίοι προσπάθησαν να ξεριζώσουν τα δένδρα που μόλις είχαν φυτευθεί, προσπάθεια όμως που έπεσε στο κενό μπροστά στη μαζική παρουσία των πολιτών της περιοχής.
Στην προσπάθεια αυτών των κύκλων να διχάσουν τη τοπική κοινωνία εντάσσεται και η προβοκατόρικη ενέργεια κάποιων, να βάλουν φωτιά στο Δημαρχείο Αλιβερίου τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, ενέργεια που τελικά όμως είχε κάποιες περιορισμένες καταστροφές στο ισόγειο του κτιρίου.
Οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση, καταδικάζουν απερίφραστα και απόλυτα αυτές τις ενέργειες που διχάζουν και δημιουργούν ένα πολύ κακό προηγούμενο για τα δεδομένα της τοπικής κοινωνίας.
Καλούμε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να πάρουν υπεύθυνη θέση και να καταγγείλλουν αυτές τις πρακτικές και τις προβοκάτσιες.
Καλούμε το Δήμο Αλιβερίου και τη Δήμαρχο Αλιβερίου να περιφρουρήσουν το δημοτικό χώρο και να προστατεύσουν τα νεοφυτευμένα δενδρύλλια και να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα δένδρα πλέον είναι δημοτική περιουσία και κάθε προσπάθεια από τον οποιοδήποτε να τα καταστρέψει είναι παράνομη και θα έχει ακόμη και ποινικές συνέπειες.
Καλούμε τους φορείς της περιοχής και το συντονιστικό τους όργανο, όλους τους πολίτες της περιοχής να διατηρήσουν την ενότητά τους, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα, να αγωνισθούμε όλοι μαζί μέχρι την τελική δικαίωση. Την απόρριψη της μονάδας λιθάνθρακα. Το Αλιβέρι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» των υπερασπιστών του λιθάνθρακα στη χώρα μας.

Χαλκίδα 1 Φεβρουαρίου 2009