Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ο χώρος του ΟΣΕ να αξιοποιηθεί προς ώφελος των πολιτών και της πόλης

Στις 23 Οκτωβρίου διαβάσαμε στον τύπο ότι ο ΟΣΕ μέσω της θυγατρικής του εταιρίας ΓΑΙΑΟΣΕ θα προχωρήσει στις αρχές του 2009, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου σταθμού της Χαλκίδας και την «εκμετάλλευση» όπως λέει το δημοσίευμα (www.capital.gr) του χώρου των 15 περίπου στρεμμάτων που υπάρχουν στην περιοχή του σταθμού.
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι η μονή γραμμή σύνδεσης της Χαλκίδας με τον προαστιακό είναι αρνητικό για την χαλκίδα. Η απόφαση πάρθηκε χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Χωρίς να ζητήσουν μια γνώμη έστω από το τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης.
Δεύτερον έρχεται τώρα μια δημόσια επιχείρηση όπως είναι ο ΟΣΕ, να αποφασίσει ερήμην πάλι των Χαλκιδέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για μια έκταση που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης. Να σημειώσουμε ότι η έκταση αυτή παραχωρήθηκε κάποια στιγμή στο παρελθόν από το κράτος στον ΟΣΕ για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις του, τον σταθμό και τις αποθήκες του. Δεν αμφισβητούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης. Αμφισβητούμε το δικαίωμα να αποφασίσει κάποια στιγμή, κάποιος, ο οποιοσδήποτε δεν έχει σημασία, που θα πάρει τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει ο ΟΣΕ, πως θα διαμορφωθεί αυτός ο ιστορικός χώρος ερήμην των Χαλκιδέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά :
1. Τι κατασκευές θα γίνουν στο χώρο ;
2. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές για τον διαγωνισμό ;
3. Ποιος θα αποφασίσει εάν αυτές οι κατασκευές είναι συμβατές με το περιβάλλον της περιοχής ;
4. Με τι κριτήρια θα δωθεί σε κάποοιν ανάδοχο να «εκμεταλλευτεί» τον χώρο και τι είδους «εκμετάλλευση» προβλέπεται ;
Κάπως έτσι στο πρόσφατο παρελθόν κάποιοι «εκμεταλλεύθηκαν» πολλά νοεκλασσικά κτίρια της πόλης μας και αλλοίωσαν το περιβάλλον και εξαφάνισαν μνήμες της πόλης.
Το θέμα λοιπόν είναι σοβαρό και οι εκπρόσωποι της πόλης και κυρίως ο Δήμος της Χαλκίδας, χρειάζεται να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Καλούμε τον Δήμαρχο της πόλης να καλέσει τους άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς (Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο κ.ά.) σε μια σύσκεψη και να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση από τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑΟΣΕ. Στην συνέχεια να συζητηθούν και να αναζητηθούν οι δυνατότητες και οι τρόποι παρέμβασης στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτός ο θαυμάσιος χώρος που μπορεί να είναι ένας χώρος πρασίνου και περιπάτου για τους πολίτες, να μην καταλήξει και αυτός ένας χώρος με τραπεζοκαθίσματα και τσιμεντένιες κατασκευές.

Δεν μπορούν να αποφασίζουν κάποιοι τρίτοι για το σπίτι μας, για τη πόλη μας.

Χαλκίδα 31-10-2008
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



Ο Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός σύλλογος Κανήθου με έδρα το κλειστό Αθλητ. κέντρο διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της ΓΑΙΟΣΕ (διαχειριστή της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ) να προκηρύξει διαγωνισμό,για την κατασκευή και εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού σταθμού καθώς και του περιβάλλοντος χώρου των 15 στρεμμάτων σε ιδιώτες. Η εγχώρηση αυτή στα ιδιωτικά συμφέροντα, με την απουσία της άποψης του Δήμου, των πολιτών και των φορέων, επισημαίνει ο σύλλογος ότι "αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την πόλη μας, αν όχι σκάνδαλο". Ο σύλλογος σημειώνει ακόμα:

Ως γνωστό, η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο σταθμός ευρίσκεται στην πόλη μας πάνω απόο 100 χρόνια, και είναι άρρηκτα δεμένος με την κοινωνία και την ιστορία της πόλης της Χαλκίδας. Ποιες είναι οι εγγυήσεις που δίνονται, ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα, θα σεβαστούν τα προαναφερθέντα; Ήδη η απόφαση για δημιουργία εμπορικού κέντρου και ποιος ξέρει τι άλλο (πολυτελές εστιατόριο; μπαρ; ξενυκτάδικο;), με σύμβαση για πάνω από 20 χρόνια..., μαρτυρά το ξεπούλημα και την εκποίηση του δημοσίου πλούτου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ προσβάλει την αισθητική μας και την εναπομείνασα πολιτιστική και οικιστική μας κληρονομιά.

Ο σύλλογός μας, από νωρίς έχει πάρει θέση για το σταθμό και την ευρύτερη περιοχή του ΟΣΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις. Πιστεύει ότι ο χώρος αυτός πρέπει να διεκδικηθεί από το Δήμο Χαλκίδας, να τον απαλλοτριώσει και να τον αξιοποιήσει με δραστηριότητες προς όφελος όλων των Χαλκιδέων.

Ζητούμε δημιουργία αιθουσών πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις εικαστικών, χώρος κινηματογράφου και θεατρικών παραστάσεων, μικρός συνεδριακός χώρος για χρήση από φορείς και συλλόγους. Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, αφού εξωραϊστεί, να αποδοθεί στο Χαλκιδέο πολίτη, σαν χώρος περιπάτου, ανάπαυλας, ποδηλασίας, παιχνιδιού για τα παιδιά.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δίπλα στη θέληση των πολιτών (όπως στα Αστέρια, κατέβασμα κεραίας κιν. τηλεφωνίας) και να αντισταθεί μαζί μας στη νέα προσπάθεια εμπορευματοποίησης δημόσιας περιουσίας. Ζητάμε να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να παρθεί, αν είναι δυνατόν ομόφωνη απόφαση, ο χώρος του σταθμού και η ευρύτερη περιοχή του, να περιέλθουν στο Δήμο και στους πολίτες της Χαλκίδας".

Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός σύλλογος Κανήθου

Δεν υπάρχουν σχόλια: