Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009

Χτύπημα της φοροδιαφυγής στη ρίζα της

Τα μέτρα για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής επιτέλους πιάνουν τόπο! Έπειτα από πολύμηνες έρευνες και σε συνεργασία με ντόπιους ¨ πράκτορες¨ και ¨κουκουλοφόρους¨ στήθηκε επιχείρηση από τους «Ράμπο» του ΣΔΟΕ Λαμίας και κατόρθωσαν να εντοπίσουν μεγάλη φοροδιαφυγή που λάμβανε χώρα στην περιοχή Μαντουδίου της Βόρειας Εύβοιας και συγκεκριμένα στο χωριό Καλύβια.

Το περιστατικό συνέβη στο κτίριο του σχολείου, που έμενε αχρησιμοποίητο επί χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, και έχει παραχωρηθεί από την Νομαρχία Εύβοιας στον Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο Καλυβίων. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο και κυλικείο με ευθύνη του Συλλόγου για τρεις ώρες κάθε απόγευμα.

Τον Οκτώβρη 2008, ημέρα Σάββατο, 7:30 το βράδυ και κατόπιν εφόδου του ΣΔΟΕ, οι υπάλληλοι του βρέθηκαν μπροστά στο μεγάλο φορολογικό έγκλημα: Τέσσερα μέλη του Συλλόγου, οι μοναδικοί θαμώνες εκείνη τη στιγμή στο χώρο, έπιναν αναψυκτικό χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη ταμειακής μηχανής. Η αξία των τεσσάρων αναψυκτικών αγγίζει το τερατώδες ποσό των 3,20€, δηλ. 0,80€ το αναψυκτικό . ( αισχροκέρδεια !!!)

Έτσι λοιπόν, η φοροδιαφυγή αποκαλύφθηκε… και επειδή τίποτα παράνομο δε μένει ατιμώρητο σ’ αυτή τη χώρα (βλ. Βατοπέδι, υποκλοπές, Ζαχόπουλος, κουμπάροι, Siemens κλπ.), οι ένοχοι έπρεπε να πληρώσουν. Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων και αφού εκτίμησαν τον πρότερο έντιμο φορολογικό βίο του συλλόγου και δείχνοντας την μέγιστη επιείκεια, επέβαλαν πρόστιμο το ευτελές ποσό των 1.172,00 €. ( 586 € επειδή τα φορολογικά βιβλία του συλλόγου δεν ήταν στο χώρου του πνευματικού κέντρου και τα οποία σημειωτέον προσκομίστηκαν στο ΣΔΟΕ Λαμίας και βρέθηκαν σωστά και ενημερωμένα και 586 € για την μη κοπή απόδειξης των 3,20€)

Κατόπιν τούτου μπορούμε πια να κοιμόμαστε ήσυχοι αφού η κυβέρνηση και οι Υπηρεσίες του Κράτους, μας απέδειξαν εμπράκτως ότι έχουν τη θέληση και μπορούν και θα τιμωρήσουν και όλους τους υπόλοιπους μεγάλους φοροφυγάδες ξεκινώντας από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των χωριών…Το παραπάνω συμβάν επειδή είναι αληθινό είναι και τραγικό. Εντούτοις αν σε κάποιους προκαλέσει γέλιο τότε χαλάλι τους. Το έχουμε άλλωστε ανάγκη σε αυτούς τους δύσκολους, γκρίζους και χαλεπούς καιρούς της ¨παγκόσμιας οικονομικής κρίσης¨ Αν πάλι σε κάποιους προκαλέσει θυμό τότε ας δουν μέσα τους τι μπορούν να κάνουν για να αλλάξουν τέτοιες καταστάσεις.Ολοκληρώνοντας, να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σε όσους συνέβαλαν στα παραπάνω γιατί με τέτοιες ενέργειες πραγματικά προάγουν και ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και τις δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων.Υ.Γ. Τα Καλύβια Μαντουδίου είναι χωριό 85 μόνιμων κατοίκων και μέσου όρου ηλικίας άνω των 60 χρόνων . Όποιος βρει χάρτη που να το έχει κερδίζει 5 τσίπουρα και ένα γλυκό κουταλιού στο πρώην σχολείο του χωριού.Γ- ελλάς το μεγαλείο σου !!!Μάρτιος 2009

Απόστολος Στεργίου,

μέλος του Πολιτιστικού – Οικολογικού Συλλόγου ‘ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ’
(email:apstergiou40@gmail.com)

3 σχόλια:

ΖΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ είπε...

Καλή σας ημέρα. Διαβάζοντας το αρθώ σας όσο αφορά το φορολογικό έγκλημα στο χωρίο Καλύβια Ευβοίας που συντελείται θα ήθελα να εκφράσω μια διαφορετική άποψη που έχω και μια διαφορετική εικόνα από μαρτυρίες από κατοίκων της περιοχή σας.

Όντως η παραχώρηση του παλαιού Σχολικού κτιρίου έγινε από την Νομαρχία Ευβοίας στον Πολιτιστικό σας σύλλογο αλλά για την λειτουργία του σαν Πολιτιστικό και Πνευματικό κέντρο του Χωρίου σας. Το Συμβούλιο του Συλλόγου σας κατέθεσε στην κατατόπους ΔΟΥ αίτημα για την χορήγηση ταμειακής μηχανής και για την έναρξη λειτουργίας Κυλικείου πράγμα πού έγινε. Κατόπιν τούτου κατέθεσαν το αίτημα και στον Δήμο Νηλέως για την άδεια λειτουργίας του και από την Δημοτική Αρχή δεν ενέκρινε.

Προχωρώντας και λειτουργώντας αυθαίρετα τα μέλη του, ξεκίνησαν στον χώρο να πουλούν πέρα από αναψυκτικά, οινοπνευματώδη και γαλακτοκομικά (παγωτά, γιαούρτια) και στην πώληση ειδών διατροφής (σουβλάκια ,σοκολάτες) και όσο αφορά την ταμειακή μηχανή την είχαν σαν διακοσμητικό στοιχείο στον χώρο και αμφιβάλω ένα χτυπούσαν έστω και ένα αναψυκτικό. Τώρα θα μου πείτε ότι το τσίπουρο και το ουίσκι που σερβιρόταν τους όποιους θαμώνες του ήταν από τα σπίτια τους και το έφερναν οι ίδιοι οι θαμώνες.
Πέρα από αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω ότι μετά από καταγγελία στον Εισαγγελέα Χαλκίδος το 2007 οι υπόθεση έφτασε σε ακροαματική διαδικασία το 2008, ο Σύλλογος είχε σαν μάρτυρα υπεράσπισης τον Δήμαρχο που διαβεβαίωσε ότι δεν λειτουργεί κάποιο κυλικείο στον χώρο αυτό και ο Σύλλογος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

Και έρχομαι να ρωτήσω σαν ενεργός πολίτης της Ευβοίας και της Ελλάδας.
Πως εσείς λέτε για κυλικείο στο άρθρο σας και στην ακροαματική διαδικασία ο Δήμαρχος Πρόδρομος Ενωτιάδης λέει το αντίθετο και υποστήριξε την Μη ύπαρξή του σαν μάρτυρας υπεράσπισης;
Μήπως κάποιος μας εμπαίζει;
Μήπως κάποιοι κερδοσκοπούσαν σε βάρος μας;
Μήπως ο Δήμαρχος έχει πολιτική σκοπιμότητα και σας υπερασπίστηκε ;

Και ΝΑΙ είμαι υπέρ στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Σύλλογο για την Μη έκδοση απόδειξης, σε ότι και εάν αφορούσε αυτή, δεν με ενδιαφέρει.
Είμαι Έλληνας φορολογούμενος και μάλιστα καταβάλλω αρκετά στο κράτος και έχω την απαίτηση να κάνει σωστά την δουλεία του και να παρεμβαίνει και να επιβάλει τον Νόμο εκεί που πρέπει χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Πέραν από αυτό τα μέλη του Συλλόγου δεν βγήκαν και είπαν ότι το πρόστιμο ήταν 4000€ πως τώρα ξαφνικά έγιναν 1172€ ;
Τελικά το Γ- Ελλάς απευθύνετε σε κάποιους άλλους ;
Ας είμαστε αντικειμενική και μετά να ζητούμε και τα ρέστα!

Κώστας Χαϊνάς είπε...

Θα συμφωνήσω ότι ο έλεγχος πρέπει να ισχύει απέναντι σε όλους ακόμη και στους συλλόγους, και η φορολογική συνέπεια να απαιτείται από όλους, από τη στιγμή που έχουν Ταμειακή μηχανή και δίνουν έστω και πορτοκαλάδες αξίας 0,80 ευρώ.
Όμως αγαπητέ μου φίλε,
θα πρέπει να μας πουν οι κύριοι πολιτικοί προϊστάμενοι των διωκτών της φοροδιαφυγής - αλλά και όλο το πολιτικό και κομματικό σύστημα - που κάνει γαργάρα την πραγματική φοροδιαφυγή :
- Τι λένε για τα χρυσά παιδιά της τηλεόρασης, του τραγουδιού, του ποδοσφαίρου και του life style και γενικά όλου του οικονομικού συστήματος που βρίσκεται πίσω από το γιαλί και την δημοσιότητα, που δεν πληρώνει φόρους και εισφορές ή πληρώνει ελάχιστα για να κλείνει τα μάτια.
- Τι λένε για τους μεγαλοεργολάβους,μεγαλοτραπεζίτες, μεγαλοκαναλάρχες αλλά και τους άλλους μεγαλο "μεσαίους" που έχουν κάνει αμύθητες περιουσίες με ακίνητα, με σκάφη και άλλα είδη "πρώτης ανάγκης".
- Τι λένε για τους μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και άλλους μεγαλοεπαγγελματίες που για να δεις απόδειξη από τις υπηρεσίες τους πρέπει να περιμένεις τον κόκκινο Μάη.

Αν όλοι αυτοί πλήρωναν σήμερα τα οφειλόμενα στο κράτος πιθανώς να μην μας άγγιζε καν η τρέχουσα οικονομική κρίση!!!

Κώστας Χαϊνάς
xainas@gmail.gr

Heliotypon είπε...

Μα τώρα οι εισπράξεις του συλλόγου θα προσθέσουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο; 'Αλλωστε ο ΦΠΑ πληρώθηκε όταν αγοράστηκαν τα αναψυκτικά. Και τι κέρδος θα έβγαζε ο σύλλογος, αν έβγαζε κάτι τι; Αφήνουν να περνούν τα καράβια και κυνηγάνε τις ψαρόβαρκες!