Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κοινός νους και διαφάνεια

Προς το γραφείο τύπου της νομαρχίας Εύβοιας :

Χαίρομαι που απαντήσατε στο άρθρο μου ¨Κοινός νους και Δημόσια (;) Έργα¨, αν και θεωρώ ότι τα βασικά ερωτήματα που έθεσα έμειναν αναπάντητα.
http://www.servitoros.gr/news/view.php/31665/
Όσον αφορά στο γεγονός πως οτιδήποτε γράψει κανείς, μπορεί να το δημοσιεύσει επώνυμα μέσω του διαδικτύου θεωρώ ότι είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Τώρα το αν αυτό είναι ή όχι λασπολογίες θα το κρίνει ο αναγνώστης, ο οποίος, επίσης, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί. Επίσης μια άλλη αρχή της δημοκρατίας είναι τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν όλες τις απόψεις, αγνοώντας την «κριτική» της Νομαρχίας για την «ευκολία να φιλοξενούν απόψεις», που απ’ ότι φάνηκε κάποιους ενοχλούν…
Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι δόθηκαν πολλά χρήματα για έργα στο οδικό δίκτυο του νομού μας τα τελευταία οχτώ χρόνια, τα οποία μάλιστα όπως μας πληροφορήσατε κόστισαν 500.000.000 €. Ο προβληματισμός μου τίθεται γύρω από το αν υπήρχαν προτεραιότητες για την εκτέλεση αυτών των έργων, καθώς και ποιες ήταν αυτές. Προσωπικά, όπως ανέφερα, κρίνω βασικό το πόσους πολίτες εξυπηρετεί, το κόστος του έργου, όπως επίσης και το αν ενισχύει την οικονομική και την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής. Για παράδειγμα, θεωρώ πολύ πιο σημαντικό έργο την παράκαμψη της Χαλκίδας - Αρτάκης που θα κοστίσει 150.000.000 €, παρά άλλα έργα που αναφέρεται ότι έγιναν στο νομό αντίστοιχου, συνολικού κόστους.
Επιπλέον, ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι τα κριτήρια ανάθεσης των δημοσίων έργων. Επειδή, υπάρχει μια αμφισβήτηση γύρω από το αν υπάρχει αξιοκρατία στους διαγωνισμούς, σας ζητώ να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της νομαρχίας για κάθε έργο που αναφέρεται στην ανακοίνωση:
- αν υπήρχε μελέτη χρησιμότητας του έργου,
- αν υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν τηρήθηκε,
- ο προϋπολογισμός κάθε έργου και ποιες αναπροσαρμογές κόστους έγιναν
- το τελικό του κόστος,
- αν υπήρχε χρονοδιάγραμμα κατασκευής έργου και αν τηρήθηκε
- αν έχει γίνει παράδοση του και παραλαβή από τη νομαρχία και από ποιους υπαλλήλους,
- αν υπήρχε διαδικασία πιστοποίησης της ποιότητας του έργου, εγγυήσεις και ποινές για τυχόν κακοτεχνίες του εργολάβου.
- καθώς και η ανάδοχος εταιρεία για κάθε έργο.
Επίσης τα ίδια στοιχεία να αναφερθούν και για τα έργα που έγιναν με απευθείας ανάθεση.
Αν συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο δε θα μπορέσετε να δημοσιεύσετε τα στοιχεία αυτά, παρακαλώ να μου υποδείξετε τον τρόπο για να τα βρω μόνος μου, καθότι δεν είναι απόρρητα. Τα παραπάνω τα θεωρώ βασικό στοιχείο διαφάνειας για το πώς κάποιο δημόσιο πρόσωπο ή υπηρεσία διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Η εύκολη πρόσβαση του απλού πολίτη στα οικονομικά στοιχεία μιας υπηρεσίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον απλό πολίτη και τις υπηρεσίες του κράτους που έχει πληγεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια.

Απόστολος Στεργίου 27/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: