Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα σε κάθε εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώς ελάχιστη συμβολή στον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την προστασία του δασικού μας πλούτου.
1. Να συνεδριάσει το κάθε Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο σε κάθε ΟΤΑ, με μοναδικό θέμα την προστασία από τις πυρκαγιές και τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβει.
2. Ο Δήμος με γραπτή έκλησή του προς όλους τους κατοίκους του Δήμου, η οποία θα μοιραστεί μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, τους ζητά να συμμετέχουν στις εθελοντικές ομάδες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του Δήμου ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα και τον εξοπλισμό που έχει.
3. Ο Δήμος να οργανώσει ταχύρυθμα σεμινάρια βασικής εκπαίδευσης με τους εθελοντές που θα αξιοποιηθούν.
4. Στόχος του Δήμου να είναι η απόκτηση ενός τουλάχιστον πυροσβεστικού οχήματος και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού (ανάλογα με την έκταση του).
5. Το κάθε Τοπικό Συμβούλιο να συνεδριάσει ειδικά με το θέμα και να καθορίσει αρμοδιότητες σε κάθε μέλος όπως π.χ. :
· Υπεύθυνος των Ομάδων Πυρασφάλειας των εθελοντών πολιτών, του προγραμματισμού και της οργάνωσης τους.
· Υπεύθυνος για την κινητοποίηση των υδροφόρων και των τρακτέρ με τα συστήματα ραντίσματος.
· Υπεύθυνος για την δημιουργία και την συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και τον συντονισμό των ειδκών μηχανημάτων.
· Υπεύθυνος για την επικοινωνία και την συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
· Υπεύθυνος για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών.
6. Να δημιουργηθούν πυροφυλάκια και ζώνες πυρόσβεσης στην περιοχή ευθύνης του κάθε Τοπικού Συμβουλίου, σε κατάλληλα σημεία τα οποία θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση στις ημέρες υψηλού κινδύνου, αφού στελεχωθούν με εκπαιδευμένους εθελοντές.
7. Όλες οι ενέργειες από την πλευρά μας και από τους άλλους φορείς (ΟΤΑ κ.λ.π.) που αφορούν θέματα δασικής προστασίας θα πρέπει να ενημερώνονται οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.
Ειδικά για τις ημέρες υψηλού κινδύνου :
1. Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο Τοπικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν (ποιές ενέργειες, από ποιούς, πότε, που) σε περίπτωση πυρκαγιάς.
2. Το γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου να παραμένει σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου τις ημέρες υψηλού κινδύνου.
3. Ο Δήμος να διαθέσει μια υδροφόρα η οποία θα περιπολεί και θα ελέγχει τους χώρους όπου συγκεντρώνονται σκουπίδια.
4. Να γίνεται τακτικός έλεγχος στις πυροσβεστικές δεξαμενές και στους κρουνούς.
5. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη απορριμμάτων σε δασικές εκτάσεις και να ενημερωθούν οι κάτοικοι με ειδικό φυλλάδιο για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών τους.
6. Οι πρώην σκουπιδότοποι να καθαριστούν και να αναμορφωθούν με δενδροφύτευση ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
7. Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες δίπλα σε οικισμούς και να καθαρίζονται τακτικά οι περιμετρικοί δρόμοι.
8. Να συγκροτηθούν κλιμάκια επιτήρησης των δασικών εκτάσεων από εθελοντές πολίτες.
9. Να καλεσθεί με ειδική επιστολή ο κάθε δημότης να βοηθήσει και να ενισχύσει τις εθελοντικές ομάδες προφύλαξης, απευθυνόμενος στο Τοπικό Συμβούλιο.
10. Να ζητηθεί από τους δημότες να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κίνηση στις δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και να αναφέρουν στην πυροσβεστική ή στο δήμο κάθε ύποπτη κίνηση στο δάσος.
11. Να καλεσθούν οι αγρότες να οργώσουν τα χωράφια τους που έχουν καλαμιές ή ξερόχορτα και βρίσκονται δίπλα σε δρόμους και οικισμούς και να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων αυτών.
12. Να καλεσθούν οι κάτοικοι να παίρνουν τακτικά άμεσα μέτρα αυτοπροστασίας με καθαρισμό των αυλών τους, να απομακρύνουν τα εύφλεκτα υλικά και να έχουν γεμάτες προληπτικά όσες δεξαμενές διαθέτουν και δοχεία με νερό.
13. Κάθε ιδιώτης που διαθέτει αυτοκινούμενη υδροφόρα καλείται να την έχει γεμάτη πάντα για ώρα ανάγκης και να την διαθέσει αμέσως μόλις ζητηθεί.
14. Κάθε ιδιώτης που διαθέτει τρακτέρ με σύστημα ραντίσματος να το έχει πάντα γεμάτο με νερό και να είναι ο ίδιος σε ετοιμότητα.
15. Γενικά να σχεδιασθεί και να δοκιμασθεί ένα πολύπλευρο σύστημα επικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών και των εθελοντών με όλα τα μέσα. (τηλέφωνα, κινητά, sms, VHS, μεγάφωνα, καμπάνες κ.λ.π.)
16. Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνεται άσκηση σε κάθε Δήμο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους εθελοντές για την δοκιμασία και την βελτίωση του συστήματος πρόληψης.
Για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για τις καμμένες περιοχές
1. Άμεσα αντιπλημμυρικά μέτρα σε όλες τις καμμένες περιοχές.
2. Κατάρτιση Επιστημονικής Μελέτης με την ευθύνη του κάθε ΟΤΑ και την βοήθεια της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας όσον αφορά την αναδάσωση των καμμένων δασικών περιοχών.
3. Απαγόρευση της βοσκής των καμμένων περιοχών με αστυνόμευση των περιοχών αυτών από το νέο σώμα αγροφυλάκων και τους δασοφύλακες.
4. Κύρυξη των καμένων δασικών περιοχών από κάθε ΟΤΑ προστατευόμενη περιοχή και να αντιμετωπισθεί άμεσα κάθε προσπάθεια καταπάτησής της από κάθε λογής καιροσκόπους.
5. Πίεση προς την πολιτεία για αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, την υλοποίηση του εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου και τις χρήσεις γης και αποτροπή κάθε προσπάθειας για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τα Δάση.
Οι «Ενεργοί Πολίτες για το Περιβάλλον» είναι στην διάθεση του κάθε Δήμου της Εύβοιας για να στηρίξει κάθε προσπάθεια τους στην κατεύθυνση της υλοποίησης των παραπάνω προτάσεων και να διαθέσει το επιστημονικό της δυναμικό για ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου