Προς τον Δήμο Χαλκιδέων
Υπόψη κυρίου Δημάρχου Ζεμπίλη A.
Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας
Αγαπητοί κύριοι.
Η κίνησή μας «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» είναι μια κίνηση πολιτών η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες για μεγαλύτερη συμμετοχή και ενεργοποίηση της κοινωνίας στα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος, που καθορίζουν το μέλλον μας, τις πόλεις μας, τον αέρα που αναπνέουμε και τον κόσμο που ζούμε όλοι μας και θα ζήσουν τα παιδιά μας.
Σας καταθέτουμε αυτές τις σκέψεις, που δεν αποτελούν επεξεργασμένες τελικές θέσεις αλλά θέματα για ανοικτή συζήτηση και προβληματισμό, με τους πολίτες της πόλης μας και τους εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.
1. Ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για τη πόλη της Χαλκίδας που συνδέεται με τον πηρύνα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Επι μέρους επεμβάσεις (π.χ. κυκλοφοριακό) και προσωρινές λύσεις (π.χ. σημερινή παράκαμψη Χαλκίδας από υψηλή γέφυρα), δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αντίθετα πολλές φορές δρουν ανασταλτικά για ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις. Χρειάζεται ο Δήμος να διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την επικαιροποίηση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, σε συνδυασμό και με το κλείσιμο των εκκρεμμοτήτων στις περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, ώστε να υπάρξουν επιτέλους συγκεκριμένοι κανόνες για το μέλλον αυτής της περιοχής, που θα διασφαλίζει, μια πόλη ανθρώπινη για τους κατοίκους της και την προστασία του περιβάλλοντος.
2. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, είναι το θέμα της νέας Νομαρχιακής Γέφυρας στο στενό του Μπουρτζίου ή της υποθαλάσσιας σύραγγας, αφού η σημερινή υψηλή γέφυρα μόνο αστικές ανάγκες μπορεί να λύσει και η ολοκληρωμένη σχεδίαση της παράκαμψης της πόλης και της υλοποίησης των οδικών αξόνων του νομού.
Για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης μπορούν να αξιοποιηθούν οι νέοι μας και ειδικότερα οι νέοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες για την κατάθεση προτάσεων και λύσεων. Μια πρόταση είναι να διοργανωθεί έκθεση με έργα και ιδέες νέων αρχιτεκτόνων σε ένα δημόσιο χώρο για τα προβλήματα της πόλης (με χρηματοδότηση των εξόδων κατασκευής των μακετών). Για τα διάφορα έργα που υλοποιεί ο Δήμος (π.χ. Κεντρική Αγορά) να διαχωριστεί η μελέτη από την κατασκευή, ώστε να προηγούνται οι μελετητικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και στην συνέχεια να υλοποιείται το έργο με ξεχωριστό διαγωνισμό που θα αφορά την κατασκευή και υλοποίηση του έργου.
4. Με αφορμή τις ανησυχητικές διαστάσεις που φαίνεται να παίρνει το θέμα του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα της Αυλίδας, (που χρειάζεται να απασχολήσουν και το Δήμο Χαλκίδας) τα θέματα, της βιομηχανικής ρύπανσης (τσιμεντόσκονη, χημικά κ,ά,) της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου (σκουριές Λάρκο), αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα, από κάθε είδους ρυπαντές, χρειάζεται να απασχολούν συνεχώς το Δήμο Χαλκιδέων, ανεξάρτητα εάν οι εγκαταστάσεις των βιομηχανικών μονάδων είναι εκτός ορίων του Δήμου, αφού οι επιπτώσεις από την ρύπανση του αέρα, της γής και του νερού αφορούν και τους κατοίκους της πόλης. Με την έννοια αυτή χρειάζεται ο Δήμος να θεσπίσει αρμόδια υπηρεσία, να διαθέσει κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς (Νομαρχία, Χημείο του Κράτους, κ.ά.), να μετράει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους ρύπους και να ενημερώνει αμέσως τους πολίτες σε κάθε περίπτωση και να ενεργοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παίρνονται αυστηρότερα μέτρα για τους ρυπαντές είτε είναι επιχειρήσεις είτε είναι ιδιώτες.
5. Χαιρετίσαμε από τη πρώτη στιγμή τη συμφωνία για το σύστημα της ανακύκλωσης στην πόλη της Χαλκίδας από τον Δήμο. Ζητούμενο είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ενεργοποίησή τους που είναι υπόθεση όλων μας, αλλά και η σωστή εφαρμογή του συστήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της εταιρίας που ανέλαβε την συγκέντωση και την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μην καταλήξει «κενό γράμμα».
6. Για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της πόλης της Χαλκίδας έχουν γραφεί κατά καιρούς για ελλειπή λειτουργία για αδυναμία κάλυψης των αναγκών επεξεργασίας και άλλα πιο σοβαρά τα οποία ως πολίτες δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό ισχύουν. Ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα θα πρέπει ο Δήμος συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει το θέμα και να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες της Χαλκίδας για την σημερινή αλλά και την μελλοντική αντιμετώπιση του θέματος.
7. Το θέμα της επέκτασης του προαστιακού σιδηρόδρομου προς την Χαλκίδα, χρειάζεται να μας απασχολήσει, ώστε να γίνει με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές (διπλή γραμμή, ηλεκτροκίνηση, κ.λ.π.), αλλά μας ενδιαφέρει και η σωστή αξιοποίηση των χώρου που έχει σήμερα ο ΟΣΕ, ώστε να χωροθετηθεί σωστά ο χώρος και να αξιοποιηθεί υπέρ των κατοίκων της πόλης (Πολιτιστικοί χώροι κ.ά.)και όχι γιά άλλους σκοπούς.
8. Ειδικά θέματα που χρειάζονται ξεχωριστή αντιμετώπιση :
a. Κεντρική Αγορά. Αποφασίσθηκε να αναβαθμιστεί και να ανακαινισθεί η κεντρική αγορά της πόλης. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι κάποιος με την απόφαση αυτή, χρειάζεται να καταλήξει ο Δήμος τι ακριβώς θέλουμε να γίνει στον χώρο αυτό σε συνδυασμό με το σήμειο 1 του κειμένου αυτού. (Ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης.) Σκέψεις και προτάσεις έχουν κατατεθεί αρκετές. Ο Δήμος πρέπει να μεθοδεύσει το θέμα ώστε να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες για την αρχιτεκτονική μελέτη ως ανεξάρτητη διαδικασία με το στάδιο της κατασκευής και υλοποίησης, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ίσως υπό όρους συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς για την χρηματοδότηση του έργου.
b. Χώρος Πλαζ Αστέρια. Είναι θετικό ότι εξαγγέλθηκαν έργα ανάπλασης της περιοχής. Χρειάζεται να γίνουν οι σωστοί σχεδιασμοί και κινήσεις από την πλευρά του δήμου (αναφορά στο σημείο 3), ώστε ο χώρος να αποτελέσει πραγματικά ένα χώρο ανάσας και ομορφιάς για την πόλη.
c. Χώρος του πρώην καφέ «Polo». Κατ’ αρχήν θεωρούμε το γεγονός της αρμοδιότητας του Λιμενικού ταμείου σε έναν καθεαυτό δημοτικό χώρο απαράδεκτο ως καθεστώς και πρέπει να σταματήσει άμεσα με νόμο από την πολιτεία, με την πίεση του Δήμου Χαλκίδας. Όλοι οι χώροι που έχει αρμοδιότητα το Λιμενικό Ταμείο (π.χ. παραλία) να περάσουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Μόνο έτσι μπορεί να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα ποια πόλη θέλουμε και όχι να έχει αρμοδιότητα ένα διορισμένο όργανο που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Θεωρούμε την σύμβαση που υπογράφηκε με έναν ιδιωτικό φορέα όχι σωστή κίνηση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του φορέα. Βεβαίως και το να παραμένει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση του εγκατελημμένου χώρου δεν μπορούμε να την δεχθούμε. Όμως ένας δημόσιος χώρος πρέπει να αξιοποιείται από το Δήμο και να δίνεται στην συνέχεια σε όλους τους δημότες και βεβαίως και στους ιδιωτικούς φορείς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους. (πολιτιστική, καλλιτεχνική κ.λ.π.)
d. Αλσύλιο Κανήθου. Η ανάπλασή του αλλά και η προστασία του από κάθε είδους καταπητητές πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες του Δήμου.
e. Περιοχή Αγίας Παρσκευής (ΑΣΑΧ κ.λ.π). Ένας χώρος σύμβολο για την Χαλκίδα. Χρειάζεται ο Δήμος να καταστρώσει τα σχέδιά του για την συνολική ανάπλαση της περιοχής αυτής, και να μην την αφήσει μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
f. Περιοχή Αλάτσατα – Στύρων – Καμάρες – Ταψί Βρύση –Αγία Ελεούσα. Μια περιοχή με έντονη εγκατάλειψη χρειάζεται δραστικά μέτρα για την συνολική αναβάθμισή της, χωρίς να κόβονται δέντρα (οδό Σαλαμίνας), χωρίς να γίνονται παιδικές χαρές και να ξεριζώνονται ελιές χωρίς προστατευτική περίφραξη (οδός Στύρων, περιοχή Καμάρες), πάρκα για τους πολίτες και όχι πάρκινγκ για νταλίκες (Πάρκο Ελευθερίας, Ταψύ Βρύση). Μια περιοχή παραδομένη στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, στο καθημερινό μποτιλιάρισμα, με γειτονιές κομμένες στην μέση, με ανύπαρκτα πεζοδρόμια ή παγίδες για τους ανυποψίαστους πεζούς, με πυλώνες υψηλής τάσης φυτεμένους στις αυλές των σπιτιών. Μια περιοχή με έντονη κυκλοφοριακή φόρτιση μετά την εγκατάσταση του ΚΤΕΛ δίπλα στον βασικό κόμβο εισόδου στην πόλη από Νότο, χωρίς ανισόπεδες διαβάσεις και με ένα κτίριο όπως του ΚΤΕΛ, που το πρώτο που φρόντισαν οι υπεύθυνοι ήταν οι διαφημιστικές πινακίδες, που δεν τιμά την πόλη αλλά ούτε και τον οργανισμό (ΚΤΕΛ) και χρειάζεται άμεσα να αναμορφωθεί. Μια περιοχή τέλος που οι κάτοικοί της αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου θεού.
Θα μπορούσε κάποιος να γεμίσει και άλλες σελίδες με δεκάδες «μικρά» και μεγάλα προβλήματα της πόλης της Χαλκίδας. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο Δήμαρχος της πόλης το Δημοτικό Συμβούλιο, να αφουγκράζεται καθημερινά τα προβλήματα που συζητάμε όλοι μας στις παρέες και στις συναντήσεις. Χρειάζεται και βούληση για να υλοποιηθούν και κάποιες αποφάσεις που σε κάποιους δεν αρέσουν και αντιδρούν. Για το γενικό κοινό καλό της πόλης και των κατοίκων της.
Εμείς ως κίνηση Ενεργών Πολιτών θα υποστηρίξουμε όλες τις θετικές αποφάσεις του Δήμου που υπηρετούν μια ανθρώπινη πόλη και ένα καθαρό περιβάλλον. Θα είμαστε αυστηροί κριτές και θα μας βρίσκεται απέναντι σας σε κάθε απόφαση που καταστρατηγεί τις αρχές αυτές.
Ενεργοί Πολίτες
Χαλκίδα 19-10-2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου