Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

ΟΧΙ στον ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΟΧΙ άλλο ΚΑΡΒΟΥΝΟ
Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ήταν παρόντες στο μεγάλο συλλαλητήριο στο πολυβασανισμένο Μαντούδι, που έχει ακόμη ανοικτές τις πληγές του παρελθόντος. Και είμασταν εκεί για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας και να φωνάξουμε ένα βροντερό ΟΧΙ στο λιθάνθρακα.
Είμασταν εκεί γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την περιοχή του Μαντουδίου. Αφορά τους πολίτες όλης της Εύβοιας, όλης της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μαντουδίου. Θεώρησαν ότι το Μαντούδι είναι ο αδύνατος κρίκος. Θεώρησαν ότι οι πολίτες του Μαντουδίου θα σκύβανε το κεφάλι και θα δεχόντουσαν αδιαμαρτύρητα τις επιλογές τους τάζοντάς τους κάποιες θέσεις εργασίας.
Όταν σήμερα η τοπική κοινωνία μετά από δύο περίπου δεκαετίας προσπαθεί να ανακάμψει μετά την βιομηχανική κατάρρευση, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις στον αγροτικό τομέα, στον τομέα του τουρισμού και των υπηρεσιών και με μικρές βιοτεχνικές μονάδες, έρχεται μια απόφαση να καταδικάσει το μέλλον του τόπου αυτού εγκαθιστώντας μια μονάδα που θα χρησιμοποιεί ένα από το πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα, τον λιθάνθρακα.
Απευθυνόμαστε στους βουλευτές Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας που παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο, κ.κ. Μαρκόπουλο και Λιάσκο, και τους καλούμε να σταθούν μέχρι το τέλος μαζί με την τοπική κοινωνία και να συμπαραταχθούν μαζί της στις κρίσιμες μέρες που έρχονται. Γιατί θα χρειαστεί να σταθούν απέναντι σε κυβερνητικές αποφάσεις και η μάχη θα είναι σκληρή μέχρι το τέλος.
Απευθυνόμαστε στον εκπρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ραγκούση, που παρεβρέθηκε στο συλλαλητήριο και στους παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κα Περλεπέ και κ. Παπαγεωργίου και τους καλούμε να ξαναδούν το κόμμα τους την θέση που πήρε το κόμμα τους στο Βουλή για περιορισμένη χρήση του Λιθάνθρακα. Επίσης δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον αγώνα που κάνει χρόνια τώρα ο π. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πιπεριάς, όσον αφορά την χρήση του λιθάνθρακα ως καύσιμη ύλη στην παραγωγή ενέργειας. Η τελευταία επερώτηση του μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν στις 18-7-2006 και ανησυχούσαν μήπως η Κυβέρνηση δεν είχε στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας τον λιθάνθρακα.
Τέλος δεν ξεχνάμε ότι η Δήμαρχος Αλιβερίου – σημαίνων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - απουσιάζει από τη συμμαχία κατά του λιθάνθρακα και δεν δέχεται καμιά συζήτηση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και η κωμωδία που μοιάζει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο : Η Δήμαρχος Αλιβερίου κ. Καράπα πραβρέθηκε στο συλλαλητήριο στο Μαντούδι!!! Και αν δεχτούμε ότι η κ. Καράπα πραγματικά άλλαξε γνώμη, την καλούμε άμεσα να καλέσει Δημοτικό Συμβούλιο και να απορρίψουν την μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι.
Απευθυνόμαστε επίσης στον εκπρόσωπο και βουλευτή Εϋβοιας του ΚΚΕ κ. Μαρίνο που παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο και τον καλούμε να επανεξετάσει το κόμμα του την θέση που πρόσφατα πήρε, για την χρήση του λιγνίτη ως καύσιμη ύλη, με το αιτιολογικό ότι είναι εγχώρια πρώτη ύλη και όχι εισαγόμενη όπως ο λιθάνθρακας, έστω και με προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Ο λιγνίτης είναι πιο ρυπογόνος από τον λιθάνθρακα. Η εμπειρία της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης είναι καταλυτική.
Γιατί αν και ο λιγνίτης είναι εγχώρια πρώτη ύλη αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας κοστίζει λιγότερο. Γιατί το κόστος δεν μετριέται με πόσα ευρώ θα δίνουμε για την εξόρρυξη και την μεταφορά του, χωρίς να υπολογίζουμε το κοινωνικό κόστος, το περιβαλλοντικό κόστος, το ανθρώπινο κόστος, μεγέθη που δύσκολα μπορούμε να υπολογίσουμε.
Ύστερα δεν μπορούμε να αγνοούμε την παγκόσμια τάση όλων των χωρών παγκοσμίως να μειώσουν την παραγωγή ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.
Η Βρετανία μέσα σε μια δεκαετία μείωσε την χρήση άνθρακα κατά 1/3
Η Γερμανία ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη μείωσε την χρήση άνθρακα κατά 33% στο ίδο διάστημα.
Ακόμη και οι ΗΠΑ, η χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή σήμερα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία του άνθρακα είναι πολύ ισχυρή και επέβαλε να μην υπογράψει αυτή η χώρα το πρωτόκολο του Κιότο, διαβάζουμε ότι ετοιμάζει μεγάλη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Κάποιοι λένε : Μα τι να κάνουμε σήμερα που η παραγωγή της ηλεκτρικής μας ενέργειας βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα ;
Και αυτό τι σημαίνει ; Ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε ενέργεια με βάση τον άνθρακα ;
Προτάσεις υπάρχουν για εναλλακτικές λύσεις. Ακόμη και για ένα μεταβατικό διάστημα ώσπου να ισχυροποιηθούν οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Ο ήλιος, ο αέρας, τα νερά, η θάλασσα είναι αστείρευτες πηγές ενέργειας χωρίς καμιά επιβάρυνση στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Και η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας. Αρκεί να το καταλάβουμε όλοι αυτό. Γιατί αυτό αφορά όλους μας πέρα από τις κεντρικές πολιτικές της πολιτείας.
Κάποιοι λένε ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς μπροστά στα μεγαθήρια, είναι η πιο γνωστή επωδός ακόμη και καλοπροαίρετων.
Όμως όπως οι ενεργοί πολίτες της μικρής πόλης Ενσντορφ της Γερμανίας ματαίωσαν τα σχέδια για μονάδα λιθάνθρακα, έτσι και το Μαντούδι έχει τους δικούς του ενεργούς πολίτες, την δική του ομάδα φίλων και Πολιτών Μαντουδίου, που σήμερα έχουν συγκροτήσει το Σύλλογο Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, και μαζί με τους πολίτες όλης της χώρας μπορούν να ματαιώσουν τα σχέδια για μονάδες λιθάνθρακα.
Οι πολίτες έχουν γνώση πλέον.
Δεν μπορούν να μας αγνοήσουν.
Δεν μπορεί να γίνει καμιά μονάδα λιθάνθρακα εφόσον η τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες.
Χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε όλοι μαζί, με τους πολίτες της Καβάλας, του Αλμυρού, του Αστακού, του Αλιβερίου όλης της χώρας, μέχρι να ματαιώσουμε τα σχέδια αυτών που απεργάζονται ένα καρβουνιασμένο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Ας βροντοφωνάξουμε,
ΟΧΙ στο λιθάνθρακα
ΟΧΙ άλλο κάρβουνο
Και μια πρόταση προς τον κ. Ενωτιάδη Δήμαρχο Κηρέως. Να καλέσει και τους έξι βουλευτές του Νομού Ευβοίας να συνυπογράψουν κοινή επερώτηση που θα καταθέσουν από κοινού στη Βουλή για το θέμα των μονάδων λιθάνθρακα. Έτσι θα δούμε κατά πόσο τα λόγια συνάδουν με τις πράξεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δικαιως οι ενεργοι πολιτες εκφραζουν την αντιπαραθεση τους με τη μονοδιαστατη δημιουργια υποδομων λιθανθρακα στο μαντουδι.Η οικονομικη και ενεργειακη μεγενθυνση εκφραζει αυτη τη στιγμη το κινητρο της δημοσιας αρχης. Σε εθνικο επιπεδο η εγκατασταση υποδομων λιθανθρακα θα βελτιωσει το ακαθαριστο εγχωριο προιον και θα μειωσει το ενεργειακο ελλειμα της χωρας.Στη σημερινη εποχη ομως που μαστιζεται απο ενεργειες κατα του περιβαλλοντος και των τοπικων κοινωνιων της χωρας μας δεν μπορουμε να αδιαφορησουμε απεναντι στη καταστοφη της φυσης. Αυτο που χρειαζεται απεναντιας ειναι η ολοκληρωμενη αειφορος αναπτυξη με σεβασμο στη κοινωνικη ευημερια την περιβαλλοντικη προστασια και την οικονομικη αναπτυξη και οχι μεγενθυνση.Για το λογο αυτο απαιτειται θερμη διαβουλευση απεναντι στην ευρεση ενναλακτικων λυσεων σε θεματα οπως αυτο του μαντουδιου.Η ευρεση ενναλακτικων πρεπει να στηριχθει σε πρακτικες βιωσιμες και περιβαλλοντικα φιλικες οπως η χρηση ανανεωσιμων πηγων ενεργειας , η ενισχυση μικρομεσαιων τουριστικων επιχειρησεων και η αυξηση των επιδοτησεων για εναλλακτικη γεωργια.