Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα 12 - 18 Μαίου

Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα

Όχι στον λιθάνθρακα, Ναι στη ζωή


Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή και ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. Ο Αστακός, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η Λάρυμνα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, ο Αλμυρός και η Καβάλα βρέθηκαν στη δίνη μιας καταστροφικής επιλογής.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και αναγκάζουν σε υποχωρήσεις
Αυτή η κατάσταση έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που αντέδρασε, ήδη, δυναμικά. Η αντίδραση αυτή οδήγησε σε μερική οπισθοχώρηση τη ΔΕΗ (που ανακοίνωσε μεταφορά στην Αλβανία των μονάδων που σχεδίαζε, με τη RWE, στον Αλμυρό και την Καβάλα) και δημιούργησε ρήγματα στην περίπτωση του Μαντουδίου.
Παρόλα αυτά, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης. Το αποδεικνύει και η τελική διατύπωση του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και όσα διαρρέουν για το περιεχόμενο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, που τώρα επανεξετάζεται. Ονόματα και άλλων περιοχών (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) δοκιμάζονται σε τεστ επιλεγμένων διαρροών. Ταυτόχρονα, και για να καμφθούν οι αντιδράσεις, καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας.
Για μια ακόμη φορά, έχουμε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι:
Ο λιθάνθρακας είναι μία από τις χειρότερες επιλογές, γιατί:
1. Ο λιθάνθρακας είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, παρόμοιας ποιότητας με το λιγνίτη. Έχει από τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων.
2. Θα μεγιστοποιήσει τη συνολική επιβάρυνση από τους ρύπους, καθώς δεν προβλέπεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα για επαρκή μείωση της λειτουργίας άλλων ρυπογόνων σταθμών (λιγνιτικών). Σε ένα δυσμενές περιβάλλον, καθώς, είναι γνωστό ότι η χώρα μας βρίσκεται, ήδη, σε οριακό σημείο, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο.
3. Υπάρχει ανωριμότητα στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που προβλέπεται να είναι εμπορικά διαθέσιμες μετά το 2020 και θα έχουν, ασφαλώς, και ένα υψηλό κόστος.
4. Η λειτουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα δεν είναι, πλέον, μια φθηνή λύση. Η εφαρμογή της επόμενης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων θα προκαλέσει σημαντικότατο κόστος στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από τις επιπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης.
5. Ο λιθάνθρακας δεν είναι ένα αθώο καύσιμο. Η χρήση του, στην παραγωγή ενέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.
6. Υπάρχουν λύσεις. Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η μεσοπρόθεσμη χρήση του φυσικού αερίου, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, χωρίς την είσοδο του λιθάνθρακα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν εφησυχάζουμε
Για όλα τα παραπάνω, έχουμε σοβαρούς λόγους, όχι απλά να μην εφησυχάζουμε, αλλά να εντείνουμε τις δράσεις μας, για την ενημέρωση όλων των πολιτών και για τη διεύρυνση του μετώπου κατά του λιθάνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνουμε την “εβδομάδα κατά του λιθάνθρακα”, στο διάστημα 12 – 18 Μαΐου 2008. Η καμπάνια αυτή περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενημερωτικές πρωτοβουλίες και εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά του λιθάνθρακα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Πολίτες κατά του λιθάνθρακα
Δίκτυο κινήσεων πολιτών
lithanthrakas@gmail.com

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα
Δήμοι Αλμυρού, Αστακού, Καβάλας, Κηρέως, Διστόμου – Κοινότητες Αντίκυρας, Κυριακίου – WWF Ελλάς
climate@wwf.gr


H σελίδα για την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, στη διεύθυνση:
http://www.gopetition.com/online/19116.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: