Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Οι πολίτες της Χαλκίδας συμμετέχουν στην Ανακύκλωση

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνουν οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ για την ανακύκλωση στην Χαλκίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ την Παρασκευή 9 Μαίου στις 8 μ.μ.

Τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας η ανησυχία για τις περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η τρύπα του όζοντος, «φυσικές» καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες), το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.α.. Μόνο που πολλοί από εμάς τους πολίτες, μένουμε σε αυτήν την ανησυχία χωρίς να κάνουμε τίποτα ουσιαστικό για την αλλαγή ή έστω την βελτίωση της κατάστασης, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Λες και το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του ή κάποιος (ποιος άραγε;) θα το λύσει για χάρη μας. Όμως σήμερα δεν μας κάνει κανένας χάρες...Και πέρα από το συλλογικό επίπεδο και τις μεγάλες ευθύνες που έχουν Κυβερνήσεις, πολιτικές, πολιτικά κόμματα και επιχειρήσεις για την περιβαλλοντική κατάρρευση, είναι και το ατομικό, είναι και η στάση του κάθε πολίτη και σ’αυτό θέλουμε να επιμείνουμε με την ευκαιρία του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Χαλκίδας.

Εξάλλου όπως είναι σε όλους μας γνωστό: αν δεν συμμετέχουμε στην λύση ενός προβλήματος, είμαστε μέρος αυτού…

Η ανακύκλωση είναι μια άμεση και αποτελεσματική πράξη που βοηθάει στην αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων. Συγκεκριμένα, η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στο φυσικό οικοσύστημα αυτό που θεωρείται απόβλητο για έναν οργανισμό αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο τίποτα δεν πάει χαμένο και συνεχίζεται αρμονικά ο αέναος κύκλος της ζωής. Εάν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια, όπως τα παράγει και τα διαχειρίζεται ο άνθρωπός, δεν θα υπήρχε ζωή σήμερα στον πλανήτη.
Όλα ξεκινούν από το μυαλό μας. Εάν καταλάβουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος είναι η κατάληξη αυτών των υλικών στις χωματερές με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Ένα απλό παράδειγμα: Εάν τα σκουπίδια που παράγουμε στην Ελλάδα σε έναν χρόνο τα στρώναμε στην Εθνική Οδό, θα καλύπταμε την απόσταση Ναύπλιο-Αλεξανδρούπολη. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα έφταναν και σε ύψος ενός μέτρου.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Με απλά λόγια ανακύκλωση σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, που ως γνωστόν δεν είναι αστείρευτοι. Ηλεκτρική ενέργεια παράγεται κατά κύριο λόγο από πετρέλαιο και άνθρακα και είναι αρκετά ακριβή (ξέρουμε τις τιμές του πετρελαίου). Τα αποθέματά του πετρελαίου αρκούν το πολύ για 30 χρόνια και του άνθρακα για 40. Επιπλέον αυτοί οι δύο τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι πιο ρυπογόνοι. Ας γίνουμε πιο κατανοητοί: Οι Η.Π.Α. παράγουν το 30% των παγκόσμιων ρύπων, το 27% από τους οποίους προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα.

Μία αναλυτική αναφορά στα ανακυκλώσιμα υλικά:

• Αλουμίνιο, η «τράπεζα ενέργειας»

Η ανακύκλωση αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων. Για να παραχθεί πρωτογενώς ένα κιλό αλουμινίου (ηλεκτρόλυση αλουμίνας από βωξίτη) απαιτείται ενέργεια 14 kwatt. Για την ανακύκλωση ίδιας ποσότητας από scrap (άχρηστο τεμάχιο αλουμινίου) απαιτείται μόλις 5% ενέργειας με την ίδια μέθοδο. Δηλαδή έχουμε 95% εξοικονόμηση ενέργειας. Ακόμη πιο απλά ανακυκλώνοντας ένα κουτάκι αλουμινίου κερδίζουμε την ενέργεια που χρειάζεται μία τηλεόραση για να λειτουργεί για 3 ώρες.

• Χαρτί

-Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταναλώνονται 800.000 τόνοι χαρτιού, ενώ πριν από 30 χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν ο μισός.
-Το 20% των απορριμμάτων μας είναι χαρτί.
-Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται μόνο 300.000 τόνοι χρησιμοποιημένου χαρτιού.
-Αν όλοι ανακυκλώναμε τις Κυριακάτικες εφημερίδες μας, τότε θα σώζαμε 500.000 δέντρα την εβδομάδα.
-Για την παραγωγή 600.000 τόνων χαρτιού κάθε χρόνο, κόβονται 12.000.000 δέντρα και καταναλώνεται ενέργεια και νερό που θα επαρκούσε πλήρως για την ικανοποίηση των αναγκών 1.000.000 σπιτιών.

• Γυαλί
-Κάθε χρόνο πετάμε 28.000.000.000 μπουκάλια κ βάζα.
-Με την ενέργεια που εξοικονομείται από την ανακύκλωση ενός γυάλινου μπουκαλιού μπορεί να ανάψει μία λάμπα 100 Watt για 4 ώρες.
-1 τόνος ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομεί 12 κιλά πετρέλαιο.

• Πλαστικό
Στην Ελλάδα καταναλώνονται περίπου 300.000 τόνοι πλαστικού. Το πλαστικό είναι ένα υλικό εύχρηστο και χρησιμοποιείται κυρίως για υλικό συσκευασίας. Είναι όμως πολύ εχθρικό για το περιβάλλον. Ένα πλαστικό μπουκάλι αποσυντίθεται πλήρως σε 450 χρόνια. Ας σκεφτούμε ότι η πλαστική σακούλα που παίρνουμε το ψωμί από το φούρνο και τη χρησιμοποιούμε μόλις για 10 λεπτά, χρειάζεται πάνω από 100 χρόνια για να λιώσει.
Πάρα πολλά από τα πλαστικά μας καταλήγουν στις θάλασσες. Τα ποικίλα μεγέθη, σχήματα και χρώματά τους, ξεγελούν τα θαλάσσια ζώα, που τα συγχέουν με την τροφή τους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί επιλέγουν την τροφή τους ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Μια διαφανής σακούλα μοιάζει στο νερό με τσούχτρα που είναι αγαπημένος μεζές για θαλάσσιες χελώνες. Έτσι όταν καταπιούν αυτή τη «λιχουδιά» φράζεται το πεπτικό τους σύστημα ή πνίγονται. Έχει βρεθεί θαλάσσιο κήτος με 50 τέτοιες σακούλες στο στομάχι του.
Κάθε προϊόν που αγοράζουμε παράγεται με την χρήση ενέργειας και κάθε επιπλέον κιλοβατώρα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξείδιο του άνθρακα. Η παραγωγή προϊόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Η ενέργεια που μπορεί να εξοικονομηθεί με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας και χαρτιού αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει η πόλη της Αθήνας σε τέσσερεις μήνες. Για κάθε τόνο απορριμμάτων που αποτρέπουμε από τις χωματερές και ανακυκλώνεται , αποφεύγεται η έκλυση 260-470 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η ανακύκλωση ξεκινάει από την αγορά των προϊόντων μας.

Δηλαδή:
• Προτιμούμε προϊόντα που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
• Αναζητούμε το λογότυπο της ανακύκλωσης στη συσκευασία των προϊόντων που αγοράζουμε.
• Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης
• Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες
• Προτιμούμε πάνινες τσάντες ή χάρτινες σακούλες για την μεταφορά των αγορών μας
• Χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και όχι μπαταρίες μιας χρήσης

Επίσης :

• Συμμετέχουμε ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου της Χαλκίδας
• Διαχωρίζουμε τα απορρίμματα μας σε ανακυκλώσιμα και μη , και τα ρίχνουμε στους αντίστοιχους κάδους. Δηλ. Όλα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Μη ξεχνάμε ότι τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι:

• Χαρτί, Γυαλί, Αλουμίνιο, Πλαστικό, Μπαταρίες, Λευκοσίδηρος (πχ. κονσέρβες, γάλατα εβαπορέ κλπ)
• Κινητά (Από το τέλος του 2008 κια μετά όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα είναι υποχρεωμένες να παίρνουν πίσω προς ανακύκλωση τα παλιά κινητά)
• Το ίδιο ισχύει και για τις παλιές ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές ( ψυγεία, τηλεοράσεις, κουζίνες κλπ) .

Η επιτυχία της ανακύκλωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η εμπειρία από άλλους δήμους είναι από πολύ καλή έως απογοητευτική. Για μας τους ενεργούς πολίτες της Χαλκίδας είναι ένα στοίχημα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε. Η ενημέρωση του κόσμου ιδιαίτερα των νέων και των μαθητών είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πρωταρχικός μας στόχος.

Γνωρίζουμε πλέον όλοι τι πρέπει να κάνουμε.

Συμμετέχουμε ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πόλη μας.

Αν δε θέλουμε να κοιτάμε απλά το περιβάλλον που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.

Ενημερωνόμαστε , Ενημερώνουμε και Ανακυκλώνουμε.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Μάϊος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: