Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ στην Χαλκίδα, εκπρόσωποι δέκα επτά περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων πολιτών από όλη την Εύβοια στα πλαίσια του Πανευβοϊκού Δικτύου Συλλόγων και Κινήσεων Πολιτών για το Περιβάλλον.
Συζητήθηκαν πολλά προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και έγινε ένας απολογισμός των πρωτοβουλιών που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν :
1. Η μονάδες λιθάνθρακα στο Αλιβέρι και στο Μαντούδι. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την μονάδα λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, το θέμα παίρνει μια ξεχωριστή διάσταση, αφού το οικόπεδο στο οποίο προγραμματίζεται η κατασκευή της νέας μονάδας δεν ανήκει στη ΔΕΗ αλλά έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο Δήμο Αλιβερίου για πλατείες και χώρους πρασίνου. Οι πολίτες του Αλιβερίου καλούν και με υπογραφές, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δήμαρχο Αλιβερίου να συζητήσουν το θέμα σε ειδική συνεδρίαση και να πουν ΟΧΙ στη μονάδα λιθάνθρακα. Επισημάνθηκε ότι το θέμα της μονάδας λιθάνθρακα στο Αλιβέρι ενδιαφέρει όλους τους πολίτες της Εύβοιας και θα συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο Αλιβέρι και στην Χαλκίδα. Στα πλαίσια αυτά το Δίκτυο θα προετοιμάσει στο άμεσο μέλλον την διοργάνωση εκδήλωσης στην Χαλκίδα για το ενεργειακό πρόβλημα.
2. Το θέμα της μόλυνσης της περιοχής «Πισσώνα» από τις δραστηριότητες των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των σφαγείων δεν κλείνει, ούτε εξαντλείται με κάποια πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις από την υπηρεσία περιβάλλοντος και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αντίθετα το θέμα παίρνει νέες διαστάσεις μετά την διάγνωση για μόλυνση του νερού του Δήμου Αρτάκης. Οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, στους ποταμούς Λήλαντα και Μεσσάπιο και κατ’επέκταση στον Ευβοϊκό Κόλπο, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και τα αρμόδια υπουργεία. Χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δεν αρκούν κάποια αμφιλεγόμενα πρόστιμα. Χρειάζεται να ενισχυθεί η υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ευβοίας και να στελεχωθεί με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και κυρίως χρειάζεται πολιτική βούληση για να μπει επιτέλους ένα τέλος σ’αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας. Το Δίκτυο θα διοργανώσει άμεσα εκδήλωση στην περιοχή του Πισσώνα για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
3. Η ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου από τη «σκουριά» της ΛΑΡΚΟ και η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της, στα δάση της περιοχής της Κύμης. Το θέμα απασχόλησε πολλούς ομιλητές και ακούστηκαν διάφορες προτάσεις και σκέψεις για την πολιτική της εταιρίας αυτής, που έχει πανίσχυρα πολιτικά και τοπικά στηρίγματα αδιαφορώντας εδώ και σαράντα χρόνια για κάθε έννοια αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσσαπίας. Αποφασίσθηκε, το Δίκτυο να έρθει σε επαφή με κινήσεις πολιτών και Συλλόγους περιβάλλοντος στην Βοιωτία, την Λάρυμνα και την Βορειοανατολική Αττική, ώστε από κοινού οι κοινωνίες των πολιτών και από τις δύο πλευρές του Ευβοϊκού Κόλπου να οργανώσουν τον αγώνα για την σωτηρία του.
4. Η προστασία των μνημείων της αρχαίας Αυλίδας από τις λατομικές δραστηριότητες της Lafarge στο «Μεγάλο Βουνό», ήταν ένα θέμα που προβλημάτισε τη συνάντηση και αποφασίσθηκε να διοργανωθεί ειδική εκδήλωση στην Χαλκίδα το επόμενο διάστημα για την ανάδειξή του.
Τέλος ορίσθηκε τριμελής γραμματεία συντονισμού του Δικτύου από τους :
• Σουφλέρη Δημήτρη
• Χασάνδρα Νίκο
• Χαϊνά Κώστα
Επίσης συγκροτήθηκαν ομάδες δουλειάς για τα εξής θέματα :
1. Εκδήλωση για τα μνημεία της αρχαίας Αυλίδας. Δαύλιας Κώστας, Μηνάς Πατσουράκης, Στεργίου Αποστόλης
2. Εκδήλωση για τον «Πισσώνα», Δήμος Γιαννουκάκος, Έφη Φιλίππα, Νίκος Φραντζής
Οι σύλλογοι και κινήσεις πολιτών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην 3η συνάντηση του Δικτύου ήταν :
1. Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας
2. Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η «Παρέμβαση»
3. Κίνηση για την επανοικειοποίηση της υγείας
4. Κοινό Ευβοέων
5. Οικολογική Δράση στην Εύβοια
6. Μαύρο Πιπέρι του Ευβοϊκού
7. Σύλλογος Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ)
8. Σύλλογος Περιβάλλοντος Χαλκίδας
9. Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πηλίου
10. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μεσσαπίων «ΤΑΝΑΪΣ»
11. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μεσσαπίων «ΓΑΙΑ»
12. Σύλλογος Περιβάλλοντος Ληλαντίων «ΠΟΡΦΥΡΑ»
13. Σύλλογος Περιβάλλοντος Γαβαλά
14. Σύλλογος Περιβάλλοντος Πισσώνα
15. Σύλλογος Περιβάλλοντος Ερέτριας «ΠΕΣΥΕΑ»
16. Σύλλογος Περιβάλλοντος Περιοχής Κλειστού Κανήθου Χαλκίδας
17. Σύλλογος Περιβάλλοντος Κορασίδας «Ο ΑΙΟΛΟΣ»
Χαλκίδα 26 Σεπτεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Sosta pramata
Δημοσίευση σχολίου