Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Μνημεία αρχαίας Αυλίδας συνέχεια...

Ο αγώνας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα συνεχισθεί και τίθεται πλέον η ανάδειξής τους ως μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.


Σήμερα Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου έγινε επίσκεψη στο λατομείο του τσιμεντάδικου Χαλκίδας αντιπροσωπείας των «Ενεργών Πολιτών», προσκαλεσμένοι από την διεύθυνση των λατομείων της εταιρίας ΑΓΕΤ – Lafarge μέσω της Αρχαιόφιλου Εταιρίας της Αυλίδας, για να δουν – σύμφωνα με την πρόσκληση - από κοντά τις ενέργειες της εταιρίας για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Για τα θέματα που καθορίζονται από την άδεια λειτουργίας του λατομείου όπως:

1. Οι εργασίες της λατόμευσης να εκτελούνται σε βάθος και όχι σε μήκος.
2. Να υπάρχει απόσταση ασφαλείας 80 μ. από το αρχαίο διατείχισμα.
3. Να τηρηθεί η απαγόρευση εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου από το υψόμετρο +100 και άνω.
4. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η δημιουργία αναβαθμών, η διάστρωση φυτικής γής, και η φύτευση, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η απόσταση από το τείχος.

Οι υπεύθυνοι του λατομείου μας απάντησαν ως εξής :

1. Διαχώρισαν την θέση τους με την εκμετάλλευση του λατομείου πριν το 2002 (ημερομηνία αγοράς του Τσιμεντάδικου από την ΑΓΕΤ) και παραδέχθηκαν ότι η μέχρι τότε εκμετάλλευσή του ήταν ληστρική και καταστροφική για το περιβάλλον και ότι η παραβίαση του όρου της ελάχιστης απόστασης από το αρχαίο διατείχισμα έγινε από τους προηγούμενους εκμεταλευτές του λατομείου.
2. Οι εργασίες της λατόμευσης θα εκτελούνται πλέον σε βάθος.
3. Η απόσταση από το αρχαίο διατείχισμα δεν θα μεταβληθεί πλέον.
4. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια με δημιουργία αναβαθμών, με διάστρωση φυτικής γής και φύτευση και ότι η εταιρία έχει διαθέσει ήδη 1,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και θα διαθέσει ακόμη 1 εκ.ευρώ

Πως απαντούν οι «Ενεργοί Πολίτες» :

1. Μεγάλη σημασία για την κοινωνία και για τον παγκόσμιο πολιτισμό δεν έχει αν την μεγάλη καταστροφή την έκανε ο τωρινός ή ο χθεσινός εκμεταλλευτής των λατομείων. Η ουσία είναι ότι η καταστροφή έγινε.
2. Οι ευθύνες της κεντρικής εξουσίας όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ σοβαρές αφού ουσιαστικά δεν έλενξαν την λειτουργία του λατομείου και τις παραβιάσεις των όρων αδειοδότησης του.
3. Σοβαρές ευθύνες έχει και η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση η οποία δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για τα αρχαία μνημεία, την προστασία και την ανάδειξή τους.
4. Σημασία επίσης έχει αν έστω και σήμερα γίνονται ενέργειες για να περισώσουμε ότι απέμεινε από τον αρχαίο πολιτισμό και αν γίνονται ενέργειες για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Τέλος δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε, μετά την σημερινή μας επίσκεψη, ότι πράγματι η εταιρία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο θα αποδώσει σύμφωνα με τους υπεύθυνους μετά από λίγα χρόνια.
Η κοινωνία των πολιτών θα είναι παρούσα και στο μέλλον για να επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις της εταιρίας και την υλοποίηση των όρων της αδειοδότησής της για το λατομείο.
Ένα σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι αν έχει νόημα πλέον η συνέχιση της εκμετάλλευσης του λατομείου μέσα ουσιαστικά σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Το λατομείο είναι «περικυκλωμένο» στην κυριολεξία από τα μνημεία της αρχαίας Αυλίδας. Βόρεια και δυτικά το αρχαίο διατείχισμα και η αρχαία ακρόπολη και νοτιανατολικά ο ναός της Αυλίδειας Αρτέμιδας ο οποίος είναι στην κυριολεξία εγκατελημμένος από όλους... Μήπως η εταιρία πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές για την προμήθεια πρώτων υλών σύμφωνα και με ένα όρο της αδειοδότησής της για αναζήτηση προοπτικά άλλου λατομικού χώρου; Μια λύση θα ήταν η αξιοποίηση των αδρανών υλικών από τις εξορύξεις της ΛΑΡΚΟ που ήδη και σήμερα προμηθεύεται σε κάποιες ποσότητες.
Αυτό το θέμα παραμένει ανοικτό, αφού πλέον έχει τεθεί το θέμα της ουσιαστικής ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αυλίδας, την δημιουργία υποδομών για την επίσκεψή τους από τους πολίτες, την δημιουργία αρχαίου θεάτρου και μια σειρά άλλα θέματα για την ανάδειξη των μνημείων ενός χώρου με παγκόσμια ακτινοβολία. Και στο θέμα αυτό μπορούν όλοι να συμβάλλουν.


4 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: