Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Πρόταση στον Δήμο Κύμης για συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την ΛΑΡΚΟ

Προς ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ
Δημοτικό Συμβούλιο

Υπόψη κυρίου Δημάρχου Κύμης


Χαλκίδα 29-1-2008



Αγαπητέ κ. Δήμαρχε
Ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία σας μαζί με άλλους πολίτες του Δήμου σας, να πρσφύγετε στο Συμβούλιο Επικρατείας για την αποτροπή των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή σας. Η κίνησή μας είναι αλληλέγγυη στις πτωτοβουλίες σας αυτές και σε όλες τις προσπάθειές σας, για την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής του Δήμου σας.
Με την ευκαιρία αυτής της επιστολής, σας προτείνουμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για διοργάνωση άμεσα μεγάλης σύσκεψης φορέων και πολιτών στο Δημαρχείο και την συγκρότηση επιτροπής αγώνα, ώστε να διοργανώσουμε από κοινού την ενημέρωση των πολιτών και την κινητοποίησή τους εάν χρειαστεί στα άμεσα σχέδια της ΛΑΡΚΟ, για έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων που προγραμματίζει, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για τις μεταλλευτικές της δραστηριότητας.




ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Ανακοίνωση συνδικαλιστών ΛΑΡΚΟ : Αυτοκριτική ή να μαζέψουμε τα ασυμάζευτα ;

Μας λένε οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ στην σημερινή τους ανακοίνωση (www.servitoros.gr) ότι κάποιος αλλοιώνει τα γραπτά τους. Τους πληροφορούμε ότι κανένας δεν μπορεί να αλλοιώσει τα γραπτά κανενός γιατί αυτά μένουν.
«Δεν προειδοποιούμε, απειλούμε και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Αρκετά παίξατε...Γιατί καλώς ή κακώς ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση έχουν οι "χορτάτοι". Οι πεινασμένοι καίνε δάση για να πουλήσουν ξύλα, ρίχνουν δυναμίτη στη θάλασσα για να φάνε ψάρια, καίνε λάδια καμένα για να ζεσταθούν...»
Τα προηγούμενα είναι αποσπάσματα ασφαλώς από την ανακοίνωσή σας και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Να δεχθούμε ότι δεν τα γράψατε σωστά στην 1η ανακοίνωση σας. Λέτε στην 2η ανακοίνωσή σας ότι είστε αποφασισμένοι να αναγκάσετε τη ΛΑΡΚΟ να εφαρμόσει τα νόμιμα σ’οτι αφορά τις υποχρεώσεις της για το περιβάλλον...
Εντάξει, δεν σας ρωτάμε γιατί σαράντα χρόνια τώρα δεν την υποχρεώσατε. Σας κάνουμε δύο απλές προτάσεις τώρα και περιμένουμε τις απαντήσεις σας.
Η 1η πρόταση :
Τις επόμενες μέρες που θα σας ζητήσει η εταιρία να φορτώσετε το καράβι με τη σκουριά για να την ρίξετε στην θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου, εσείς να αρνηθείτε αφού είναι γνωστό ότι αυτές οι ενέργειες της ΛΑΡΚΟ είναι παράνομες. Μολύνουν τον Ευβοϊκό Κόλπο με μεγάλα φορτία βαρέων μετάλλων με τεράστιες επιπτώσεις στην διατροφική αλυσίδα δηλαδή στα ψάρια που καταναλώνουμε εμείς και εσείς.
Η 2η πρόταση :
Στα αιτήματά σας να ζητήσετε να αποκαταστήσει όλες τις εκτάσεις των μεταλλείων που έχει ρημάξει η ΛΑΡΚΟ όλα τα χρόνια, αφήνοντας πίσω της σεληνιακά τοπία αγνοώντας κάθε νόμο και κάθε δέσμευση που είχε αναλάβει σύμφωνα με τις δικές της μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Και αυτά τα περί «ειδικών» με το περιβάλλον αφήστε τα κατά μέρος. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και όχι κάποιων ειδικών. Αν θέλετε να το προστατεύσετε κάντε το και εσείς και μην το αναθέτετε σε κάποιους τρίτους.
Και μην ψάχνετε για εχθρούς. Κανένας δεν θέλει να χάσετε το μεροκάματό σας. Ούτε κανένας ζήτησε να κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Όπως έχετε εσείς δικαίωμα στο μεροκάμματο, έτσι έχει δικαίωμα και κάποιος άλλος που θίγεται σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Είναι το δικαίωμα στη ζωή που είναι πρωταρχικό και ισχυρότερο και από αυτό του μεροκάμματου. Και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι. Και πρώτα απ’ όλα η ΛΑΡΚΟ, η οποία αδιαφορεί εδώ και σαράντα χρόνια για το περιβάλλον και για την υγεία των εργαζομένων της και των κατοίκων των περιοχών που έχει τις εγκαταστάσεις της.
Τέλος μην προκαλείτε με υστερόγραφα του τύπου να σας ενημερώσουν ποιος δεν έχει μεροκάματο με υπαιτιότητα της ΛΑΡΚΟ. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ μπορεί να μας έδωσε σε κάποιους από μας, κάποια μεροκάματα, αλλά ταυτόχρονα αφαίρεσε μεροκάματα από χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες και άλλους επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες στις περιοχές που έδρασε η ΛΑΡΚΟ γιατί τις κατέστρεψε.

24 Ιανουαρίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

1η Συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών για τις μονάδες Λιθάνθρακα

Tην Παρασκυεή 18 Ιανουαρίου 2008 συναντήθηκαν στην Χαλκίδα εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων :

1. ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
2. ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ", ΑΛΙΒΕΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
3. ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ, ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
4. ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ, ΛΑΡΥΜΝΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
6. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

με αφορμή την δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας στις περιοχές τους.
Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε τον χαρακτήρα γνωριμίας και αλληλοενημέρωσης για το φλέγον θέμα των λιθανθρακικών μονάδων αλλά και των άλλων μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός και ανανεώθηκε το ραντεβού για την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου όπου θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα συντονισμού και κοινού πλαισίου δράσης.


Παρασκευή 18-1-2008

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Προς την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας
Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Προς Δήμο Χαλκιδέων

Προς Δήμο Ανθηδόνος


Χαλκίδα 7-1-2008

Κύριοι
Φίλοι της κίνησης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» επισκέφθηκαν τον χώρο της παραλίμνης από την οποία υδροδοτείται τμήμα των δήμων Ανθηδόνος και Χαλκιδέων και σας ενημερώνουν για τα εξής :
Δίπλα στον χώρο της Λίμνης υπάρχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις οποίες εντοπίσθηκαν μεγάλες ποσότητες από άδεια δοχεία φυτοφαρμάκων, σακιά με λιπάσματα και άλλα γεωργικά φάρμακα τα οποία προφανώς χρησιμοποιήθηκαν στις καλλιέργειες που είναι γύρω από την παραλίμνη. Γνωρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να καλλιεργούνται εκτάσεις δίπλα σε υδάτινους πόρους – πόσο μάλιστα σε λίμνη που υδροδοτεί πόλεις – σας ζητούμε να ερευνήσετε το θέμα κατά πόσο είναι νόμιμες αυτές οι καλλιέργειες και η χρήση φυτοφαρμάκων δίπλα σε υδάτινους πόρους, να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για την μόλυνση του νερού της παραλίμνης και να μας ενημερώσετε εγγράφως.


Συνημμένα σας καταθέτουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό.


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Συνάντηση της κίνησης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με τον Δήμαρχο Χαλκίδας και την κατάθεση υπομνήματος

Προς τον Δήμο Χαλκιδέων

Υπόψη κυρίου Δημάρχου Ζεμπίλη A.
Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας




Αγαπητοί κύριοι.
Η κίνησή μας «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» είναι μια κίνηση πολιτών η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες για μεγαλύτερη συμμετοχή και ενεργοποίηση της κοινωνίας στα μεγάλα προβλήματα του περιβάλλοντος, που καθορίζουν το μέλλον μας, τις πόλεις μας, τον αέρα που αναπνέουμε και τον κόσμο που ζούμε όλοι μας και θα ζήσουν τα παιδιά μας.
Σας καταθέτουμε αυτές τις σκέψεις, που δεν αποτελούν επεξεργασμένες τελικές θέσεις αλλά θέματα για ανοικτή συζήτηση και προβληματισμό, με τους πολίτες της πόλης μας και τους εκπροσώπους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

1. Ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για τη πόλη της Χαλκίδας που συνδέεται με τον πηρύνα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Επι μέρους επεμβάσεις (π.χ. κυκλοφοριακό) και προσωρινές λύσεις (π.χ. σημερινή παράκαμψη Χαλκίδας από υψηλή γέφυρα), δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αντίθετα πολλές φορές δρουν ανασταλτικά για ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις. Χρειάζεται ο Δήμος να διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την επικαιροποίηση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, σε συνδυασμό και με το κλείσιμο των εκκρεμμοτήτων στις περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, ώστε να υπάρξουν επιτέλους συγκεκριμένοι κανόνες για το μέλλον αυτής της περιοχής, που θα διασφαλίζει, μια πόλη ανθρώπινη για τους κατοίκους της και την προστασία του περιβάλλοντος.
2. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, είναι το θέμα της νέας Νομαρχιακής Γέφυρας στο στενό του Μπουρτζίου ή της υποθαλάσσιας σύραγγας, αφού η σημερινή υψηλή γέφυρα μόνο αστικές ανάγκες μπορεί να λύσει και η ολοκληρωμένη σχεδίαση της παράκαμψης της πόλης και της υλοποίησης των οδικών αξόνων του νομού.
Για όλα τα μεγάλα θέματα της πόλης μπορούν να αξιοποιηθούν οι νέοι μας και ειδικότερα οι νέοι μηχανικοί και αρχιτέκτονες για την κατάθεση προτάσεων και λύσεων. Μια πρόταση είναι να διοργανωθεί έκθεση με έργα και ιδέες νέων αρχιτεκτόνων σε ένα δημόσιο χώρο για τα προβλήματα της πόλης (με χρηματοδότηση των εξόδων κατασκευής των μακετών). Για τα διάφορα έργα που υλοποιεί ο Δήμος (π.χ. Κεντρική Αγορά) να διαχωριστεί η μελέτη από την κατασκευή, ώστε να προηγούνται οι μελετητικοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και στην συνέχεια να υλοποιείται το έργο με ξεχωριστό διαγωνισμό που θα αφορά την κατασκευή και υλοποίηση του έργου.
4. Με αφορμή τις ανησυχητικές διαστάσεις που φαίνεται να παίρνει το θέμα του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα της Αυλίδας, (που χρειάζεται να απασχολήσουν και το Δήμο Χαλκίδας) τα θέματα, της βιομηχανικής ρύπανσης (τσιμεντόσκονη, χημικά κ,ά,) της ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου (σκουριές Λάρκο), αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα, από κάθε είδους ρυπαντές, χρειάζεται να απασχολούν συνεχώς το Δήμο Χαλκιδέων, ανεξάρτητα εάν οι εγκαταστάσεις των βιομηχανικών μονάδων είναι εκτός ορίων του Δήμου, αφού οι επιπτώσεις από την ρύπανση του αέρα, της γής και του νερού αφορούν και τους κατοίκους της πόλης. Με την έννοια αυτή χρειάζεται ο Δήμος να θεσπίσει αρμόδια υπηρεσία, να διαθέσει κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς (Νομαρχία, Χημείο του Κράτους, κ.ά.), να μετράει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους ρύπους και να ενημερώνει αμέσως τους πολίτες σε κάθε περίπτωση και να ενεργοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παίρνονται αυστηρότερα μέτρα για τους ρυπαντές είτε είναι επιχειρήσεις είτε είναι ιδιώτες.
5. Χαιρετίσαμε από τη πρώτη στιγμή τη συμφωνία για το σύστημα της ανακύκλωσης στην πόλη της Χαλκίδας από τον Δήμο. Ζητούμενο είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών και η ενεργοποίησή τους που είναι υπόθεση όλων μας, αλλά και η σωστή εφαρμογή του συστήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της εταιρίας που ανέλαβε την συγκέντωση και την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να μην καταλήξει «κενό γράμμα».
6. Για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων της πόλης της Χαλκίδας έχουν γραφεί κατά καιρούς για ελλειπή λειτουργία για αδυναμία κάλυψης των αναγκών επεξεργασίας και άλλα πιο σοβαρά τα οποία ως πολίτες δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό ισχύουν. Ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα θα πρέπει ο Δήμος συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει το θέμα και να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες της Χαλκίδας για την σημερινή αλλά και την μελλοντική αντιμετώπιση του θέματος.
7. Το θέμα της επέκτασης του προαστιακού σιδηρόδρομου προς την Χαλκίδα, χρειάζεται να μας απασχολήσει, ώστε να γίνει με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές (διπλή γραμμή, ηλεκτροκίνηση, κ.λ.π.), αλλά μας ενδιαφέρει και η σωστή αξιοποίηση των χώρου που έχει σήμερα ο ΟΣΕ, ώστε να χωροθετηθεί σωστά ο χώρος και να αξιοποιηθεί υπέρ των κατοίκων της πόλης (Πολιτιστικοί χώροι κ.ά.)και όχι γιά άλλους σκοπούς.
8. Ειδικά θέματα που χρειάζονται ξεχωριστή αντιμετώπιση :
a. Κεντρική Αγορά. Αποφασίσθηκε να αναβαθμιστεί και να ανακαινισθεί η κεντρική αγορά της πόλης. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι κάποιος με την απόφαση αυτή, χρειάζεται να καταλήξει ο Δήμος τι ακριβώς θέλουμε να γίνει στον χώρο αυτό σε συνδυασμό με το σήμειο 1 του κειμένου αυτού. (Ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης.) Σκέψεις και προτάσεις έχουν κατατεθεί αρκετές. Ο Δήμος πρέπει να μεθοδεύσει το θέμα ώστε να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες για την αρχιτεκτονική μελέτη ως ανεξάρτητη διαδικασία με το στάδιο της κατασκευής και υλοποίησης, όπου μπορούν να αξιοποιηθούν πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ίσως υπό όρους συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς για την χρηματοδότηση του έργου.
b. Χώρος Πλαζ Αστέρια. Είναι θετικό ότι εξαγγέλθηκαν έργα ανάπλασης της περιοχής. Χρειάζεται να γίνουν οι σωστοί σχεδιασμοί και κινήσεις από την πλευρά του δήμου (αναφορά στο σημείο 3), ώστε ο χώρος να αποτελέσει πραγματικά ένα χώρο ανάσας και ομορφιάς για την πόλη.
c. Χώρος του πρώην καφέ «Polo». Κατ’ αρχήν θεωρούμε το γεγονός της αρμοδιότητας του Λιμενικού ταμείου σε έναν καθεαυτό δημοτικό χώρο απαράδεκτο ως καθεστώς και πρέπει να σταματήσει άμεσα με νόμο από την πολιτεία, με την πίεση του Δήμου Χαλκίδας. Όλοι οι χώροι που έχει αρμοδιότητα το Λιμενικό Ταμείο (π.χ. παραλία) να περάσουν στην αρμοδιότητα του Δήμου. Μόνο έτσι μπορεί να σχεδιάσουμε μακροπρόθεσμα ποια πόλη θέλουμε και όχι να έχει αρμοδιότητα ένα διορισμένο όργανο που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Θεωρούμε την σύμβαση που υπογράφηκε με έναν ιδιωτικό φορέα όχι σωστή κίνηση, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του φορέα. Βεβαίως και το να παραμένει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση του εγκατελημμένου χώρου δεν μπορούμε να την δεχθούμε. Όμως ένας δημόσιος χώρος πρέπει να αξιοποιείται από το Δήμο και να δίνεται στην συνέχεια σε όλους τους δημότες και βεβαίως και στους ιδιωτικούς φορείς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους. (πολιτιστική, καλλιτεχνική κ.λ.π.)
d. Αλσύλιο Κανήθου. Η ανάπλασή του αλλά και η προστασία του από κάθε είδους καταπητητές πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες του Δήμου.
e. Περιοχή Αγίας Παρσκευής (ΑΣΑΧ κ.λ.π). Ένας χώρος σύμβολο για την Χαλκίδα. Χρειάζεται ο Δήμος να καταστρώσει τα σχέδιά του για την συνολική ανάπλαση της περιοχής αυτής, και να μην την αφήσει μόνο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
f. Περιοχή Αλάτσατα – Στύρων – Καμάρες – Ταψί Βρύση –Αγία Ελεούσα. Μια περιοχή με έντονη εγκατάλειψη χρειάζεται δραστικά μέτρα για την συνολική αναβάθμισή της, χωρίς να κόβονται δέντρα (οδό Σαλαμίνας), χωρίς να γίνονται παιδικές χαρές και να ξεριζώνονται ελιές χωρίς προστατευτική περίφραξη (οδός Στύρων, περιοχή Καμάρες), πάρκα για τους πολίτες και όχι πάρκινγκ για νταλίκες (Πάρκο Ελευθερίας, Ταψύ Βρύση). Μια περιοχή παραδομένη στο κυκλοφοριακό κομφούζιο, στο καθημερινό μποτιλιάρισμα, με γειτονιές κομμένες στην μέση, με ανύπαρκτα πεζοδρόμια ή παγίδες για τους ανυποψίαστους πεζούς, με πυλώνες υψηλής τάσης φυτεμένους στις αυλές των σπιτιών. Μια περιοχή με έντονη κυκλοφοριακή φόρτιση μετά την εγκατάσταση του ΚΤΕΛ δίπλα στον βασικό κόμβο εισόδου στην πόλη από Νότο, χωρίς ανισόπεδες διαβάσεις και με ένα κτίριο όπως του ΚΤΕΛ, που το πρώτο που φρόντισαν οι υπεύθυνοι ήταν οι διαφημιστικές πινακίδες, που δεν τιμά την πόλη αλλά ούτε και τον οργανισμό (ΚΤΕΛ) και χρειάζεται άμεσα να αναμορφωθεί. Μια περιοχή τέλος που οι κάτοικοί της αισθάνονται παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Θα μπορούσε κάποιος να γεμίσει και άλλες σελίδες με δεκάδες «μικρά» και μεγάλα προβλήματα της πόλης της Χαλκίδας. Εκείνο που έχει σημασία είναι ο Δήμαρχος της πόλης το Δημοτικό Συμβούλιο, να αφουγκράζεται καθημερινά τα προβλήματα που συζητάμε όλοι μας στις παρέες και στις συναντήσεις. Χρειάζεται και βούληση για να υλοποιηθούν και κάποιες αποφάσεις που σε κάποιους δεν αρέσουν και αντιδρούν. Για το γενικό κοινό καλό της πόλης και των κατοίκων της.
Εμείς ως κίνηση Ενεργών Πολιτών θα υποστηρίξουμε όλες τις θετικές αποφάσεις του Δήμου που υπηρετούν μια ανθρώπινη πόλη και ένα καθαρό περιβάλλον. Θα είμαστε αυστηροί κριτές και θα μας βρίσκεται απέναντι σας σε κάθε απόφαση που καταστρατηγεί τις αρχές αυτές.


Ενεργοί Πολίτες


Χαλκίδα 19-10-2007

Προτάσεις προς τους ΟΤΑ για την προετοιμασία μας απέναντι στον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς

Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα σε κάθε εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ώς ελάχιστη συμβολή στον προβληματισμό που αναπτύσσεται για την προστασία του δασικού μας πλούτου.
1. Να συνεδριάσει το κάθε Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο σε κάθε ΟΤΑ, με μοναδικό θέμα την προστασία από τις πυρκαγιές και τα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβει.
2. Ο Δήμος με γραπτή έκλησή του προς όλους τους κατοίκους του Δήμου, η οποία θα μοιραστεί μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, τους ζητά να συμμετέχουν στις εθελοντικές ομάδες που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια του Δήμου ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα και τον εξοπλισμό που έχει.
3. Ο Δήμος να οργανώσει ταχύρυθμα σεμινάρια βασικής εκπαίδευσης με τους εθελοντές που θα αξιοποιηθούν.
4. Στόχος του Δήμου να είναι η απόκτηση ενός τουλάχιστον πυροσβεστικού οχήματος και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού (ανάλογα με την έκταση του).
5. Το κάθε Τοπικό Συμβούλιο να συνεδριάσει ειδικά με το θέμα και να καθορίσει αρμοδιότητες σε κάθε μέλος όπως π.χ. :
· Υπεύθυνος των Ομάδων Πυρασφάλειας των εθελοντών πολιτών, του προγραμματισμού και της οργάνωσης τους.
· Υπεύθυνος για την κινητοποίηση των υδροφόρων και των τρακτέρ με τα συστήματα ραντίσματος.
· Υπεύθυνος για την δημιουργία και την συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και τον συντονισμό των ειδκών μηχανημάτων.
· Υπεύθυνος για την επικοινωνία και την συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
· Υπεύθυνος για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών.
6. Να δημιουργηθούν πυροφυλάκια και ζώνες πυρόσβεσης στην περιοχή ευθύνης του κάθε Τοπικού Συμβουλίου, σε κατάλληλα σημεία τα οποία θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση στις ημέρες υψηλού κινδύνου, αφού στελεχωθούν με εκπαιδευμένους εθελοντές.
7. Όλες οι ενέργειες από την πλευρά μας και από τους άλλους φορείς (ΟΤΑ κ.λ.π.) που αφορούν θέματα δασικής προστασίας θα πρέπει να ενημερώνονται οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.
Ειδικά για τις ημέρες υψηλού κινδύνου :
1. Να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο Τοπικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν (ποιές ενέργειες, από ποιούς, πότε, που) σε περίπτωση πυρκαγιάς.
2. Το γραφείο του Τοπικού Συμβουλίου να παραμένει σε επιφυλακή καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου τις ημέρες υψηλού κινδύνου.
3. Ο Δήμος να διαθέσει μια υδροφόρα η οποία θα περιπολεί και θα ελέγχει τους χώρους όπου συγκεντρώνονται σκουπίδια.
4. Να γίνεται τακτικός έλεγχος στις πυροσβεστικές δεξαμενές και στους κρουνούς.
5. Απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη απορριμμάτων σε δασικές εκτάσεις και να ενημερωθούν οι κάτοικοι με ειδικό φυλλάδιο για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών τους.
6. Οι πρώην σκουπιδότοποι να καθαριστούν και να αναμορφωθούν με δενδροφύτευση ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
7. Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες δίπλα σε οικισμούς και να καθαρίζονται τακτικά οι περιμετρικοί δρόμοι.
8. Να συγκροτηθούν κλιμάκια επιτήρησης των δασικών εκτάσεων από εθελοντές πολίτες.
9. Να καλεσθεί με ειδική επιστολή ο κάθε δημότης να βοηθήσει και να ενισχύσει τις εθελοντικές ομάδες προφύλαξης, απευθυνόμενος στο Τοπικό Συμβούλιο.
10. Να ζητηθεί από τους δημότες να αποφεύγουν κάθε άσκοπη κίνηση στις δασικές εκτάσεις, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες και να αναφέρουν στην πυροσβεστική ή στο δήμο κάθε ύποπτη κίνηση στο δάσος.
11. Να καλεσθούν οι αγρότες να οργώσουν τα χωράφια τους που έχουν καλαμιές ή ξερόχορτα και βρίσκονται δίπλα σε δρόμους και οικισμούς και να ελεγχθεί η εφαρμογή των μέτρων αυτών.
12. Να καλεσθούν οι κάτοικοι να παίρνουν τακτικά άμεσα μέτρα αυτοπροστασίας με καθαρισμό των αυλών τους, να απομακρύνουν τα εύφλεκτα υλικά και να έχουν γεμάτες προληπτικά όσες δεξαμενές διαθέτουν και δοχεία με νερό.
13. Κάθε ιδιώτης που διαθέτει αυτοκινούμενη υδροφόρα καλείται να την έχει γεμάτη πάντα για ώρα ανάγκης και να την διαθέσει αμέσως μόλις ζητηθεί.
14. Κάθε ιδιώτης που διαθέτει τρακτέρ με σύστημα ραντίσματος να το έχει πάντα γεμάτο με νερό και να είναι ο ίδιος σε ετοιμότητα.
15. Γενικά να σχεδιασθεί και να δοκιμασθεί ένα πολύπλευρο σύστημα επικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης των υπηρεσιών και των εθελοντών με όλα τα μέσα. (τηλέφωνα, κινητά, sms, VHS, μεγάφωνα, καμπάνες κ.λ.π.)
16. Πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνεται άσκηση σε κάθε Δήμο σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους εθελοντές για την δοκιμασία και την βελτίωση του συστήματος πρόληψης.
Για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για τις καμμένες περιοχές
1. Άμεσα αντιπλημμυρικά μέτρα σε όλες τις καμμένες περιοχές.
2. Κατάρτιση Επιστημονικής Μελέτης με την ευθύνη του κάθε ΟΤΑ και την βοήθεια της Νομαρχικής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας όσον αφορά την αναδάσωση των καμμένων δασικών περιοχών.
3. Απαγόρευση της βοσκής των καμμένων περιοχών με αστυνόμευση των περιοχών αυτών από το νέο σώμα αγροφυλάκων και τους δασοφύλακες.
4. Κύρυξη των καμένων δασικών περιοχών από κάθε ΟΤΑ προστατευόμενη περιοχή και να αντιμετωπισθεί άμεσα κάθε προσπάθεια καταπάτησής της από κάθε λογής καιροσκόπους.
5. Πίεση προς την πολιτεία για αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας, την υλοποίηση του εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου και τις χρήσεις γης και αποτροπή κάθε προσπάθειας για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά τα Δάση.
Οι «Ενεργοί Πολίτες για το Περιβάλλον» είναι στην διάθεση του κάθε Δήμου της Εύβοιας για να στηρίξει κάθε προσπάθεια τους στην κατεύθυνση της υλοποίησης των παραπάνω προτάσεων και να διαθέσει το επιστημονικό της δυναμικό για ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών.
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Για την Ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ


Απειλές και ανατριχίλα...

«Σ' ότι μας αφορά, ..... όμως ξεκαθαρίζουμε σ' όλους τους "άλλους" ότι χαρακτηρίζονται εχθροί μας με ότι αυτό συνεπάγεται, είμαστε αποφασισμένοι και να συγκρουστούμε και να χτυπήσουμε αλύπητα όποιον επιχειρήσει να παίξει με το μεροκάματό μας...
Δεν προειδοποιούμε, απειλούμε και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Αρκετά παίξατε....
Γιατί καλώς ή κακώς ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση έχουν οι "χορτάτοι". Οι πεινασμένοι καίνε δάση για να πουλήσουν ξύλα, ρίχνουν δυναμίτη στη θάλασσα για να φάνε ψάρια, καίνε λάδια καμένα για να ζεσταθούν...»
Τα προηγούμενα αποσπάσματα δεν είναι από κάποιο μυθιστόρημα. Είναι αποσπάσματα από την ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, στις 9 Ιανουαρίου του έτους 2008!!! Όσο καλοπροαίρετα να θέλεις να προσεγγίσεις την ανακοίνωση αυτή, οι συγκεκριμένες εκφράσεις μόνο ανατριχίλα σου προκαλούν. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα ουσιαστικά θέματα που θίγει η ανακοίνωση όσο γίνεται πιο δημιουργικά αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς. Άλλωστε με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντίθετα θέλουμε μαζί τους να αγωνισθούμε για ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Γιατί δεν αρκεί ένα μεροκάμματο. Το μεροκάμματο έχει νόημα όταν έχει νόημα και η ζωή μας. Και η ζωή έχει νόημα όταν μπορείς να εργάζεσαι και να ζείς σε ένα καθαρό και υγειινό περιβάλλον.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν μας εκφράζει ο διαχωρισμός των πολιτών σε «οικολόγους» και μη. Αισθανόμαστε ενεργοί πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση, δηλαδή πολίτες που αισθάνονται ότι η φύση είναι το σπίτι τους που πρέπει να φροντίσουν και να προστατεύσουν από κάθε ρυπαντή και καταστροφέα του περιβάλλοντος. Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε απέναντι γενικά στις επιχειρήσεις και στην βιομηχανική δραστηριότητα. Είμαστε απέναντι στις επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και στο μέλλον του πληνήτη μας.
Και η ΛΑΡΚΟ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι δεν ενδιαφέρεται εδώ και σαράντα χρόνια για το περιβάλλον. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους, έχει αφήσει πίσω της σεληνιακά τοπία, κάνοντας υπέργεια ληστρική εξόρρυξη νικελίου, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα. Ο Ευβοϊκός δέχεται κάθε χρόνο ενάμιση εκατομμύριο τόννους σκουριά με βαρέα μέταλλα από το εργοστάσιο της εταιρίας στην Λάρυμνα. Εχουν εξαφανσθεί είδη ψαριών από τον Ευβοϊκό σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων (γύλος, πέρκα κ.ά.) και σύμφωνα με ειδικές μελέτες τα βαρέα μέταλλα που εισέρχονται στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου μέσω της χλωρίδας και της πανίδας, συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Και τα ψάρια του Ευβοϊκού σύμφωνα με μελέτη της Greenpeace είναι επιβαρυμένα 1,5 φορές περισσότερο από τα βαρέα μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδος κ.ά.). Η απόθεση των τόννων σκουριάς στον Ευβοϊκό είναι καθόλα παράνομη, (Σύμβαση του Λονδίνου για την Απόρριψη Καταλοίπων και Άλλων Υλών στη θάλασσα) και αναρωτιέται ο καθένας πως γίνεται η ΛΑΡΚΟ παραβιάζοντας κάθε νόμο συνεχίζει εδώ και τόσα χρόνια να παρανομεί.
Για το μεροκάμματο που μιλάνε οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ ας σκεφτούν λίγο:
Πόσοι ψαράδες σταμάτησαν την δραστηριότητά τους στον Ευβοϊκό ή έχασαν το μεροκάμματό τους χάριν των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ ;
Πόσοι κτηνοτρόφοι και οι οικογένειές τους έχασαν τα βοσκοτόπια τους δηλαδή τα μεροκάμματά τους από τις δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ σαράντα χρόνια τώρα;
Πόσοι γεωργοί και οι οικογένειές τους έχασαν τις εκτάσεις τους και τις καλλιέργειές τους, δηλαδή τα μεροκάμματά τους, όταν τις πήρε η ΛΑΡΚΟ στο παρελθόν για ψίχουλα, στην συνέχεια τις κατέστρεψε και ποτέ δεν τις αποκατέστησε στοιχειωδώς ;
Τι βλάβες άραγε – που δεν ξέρουμε ακριβώς - έχουν προκληθεί στον υδροφόρο ορίζοντα του Μεσσάπιου πεδίου, στις καλλιέργειες και κατ’επέκταση στην διατροφική αλυσσίδα, από τις υπέργειες μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις;
Και σε τελευταία ανάλυση οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ γιατί τόσα χρόνια συγκάλυπταν τις παρανομίες της ΛΑΡΚΟ ; Γιατί ανάμεσα στα αιτήματά τους δεν ήταν και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος που κατέστρεφε η ΛΑΡΚΟ;
Το μεροκάμματο λοιπόν είναι πολύτιμο όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ αλλά και για τους υπόλοιπους που χάσανε και χάνουν χιλιάδες «μεροκάμματα» από τις παράνομες δραστηριότητες της ΛΑΡΚΟ. Και αυτοί οι «άλλοι» που υποννοούν οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ είναι και αυτοί πολίτες και κάτοικοι της περιοχής, που υπομένουν χρόνια τώρα τις παρανομίες της ΛΑΡΚΟ και την ληστρική εκμετάλλευση του τόπου τους και έχουν δικαίωμα να πουν ΟΧΙ στις δραστηριότητες αυτές, χωρίς να χρειάζονται την άδεια κανενός συνδικαλιστή της ΛΑΡΚΟ. Έχουν δικαίωμα να διαφυλάξουν τα δάση τους και τους εναπομείναντες φυσικούς πνεύμονες για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.
Και οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνο για να εξασφαλίζουν τα μεροκάμματα τους. Αντί να απειλούν τους πολίτες που αγωνίζονται για το περιβάλλον να συμβάλλουν ώστε να υποχρεωθεί η εταιρία που εργάζονται να τηρεί τους νόμους και να αποκαταστήσει το περιβάλλον που η ίδια κατέστρεψε.

Χαλκίδα 13-1-2008
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ