Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ !!!


Μια ομάδα φίλων ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ επισκέφθηκαν και κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες, ενός τεράστιου περιβαλλοντικού εγκλήματος που διαπράττεται στην περιοχή Πισσώνα – Ληλάντιου – Νέας Αρτάκης – Μεσσαπίων.
Καταγράφησαν εικόνες που συγκλονίζουν :
- Βουνά με στερεά απόβλητα
- Τεράστιοι λάκκοι με υγρά απόβλητα
- Οχετοί υγρών αποβλήτων διανύοντας τεράστιες αποστάσεις χύνονται στον Λήλαντα και Μεσσάπιο ποταμό.
- Αγωγοί που μεταφέρουν τα υγρά απόβλητα των μονάδων σε παρακείμενους λάκκους.
- Αναδευτήρες που αναμειγνύουν τα στερεά με τα υγρά απόβλητα για να κυκλοφορούν καλύτερα στους αγωγούς που διοχετεύονται.
- Ποτιστικά «κανόνια» που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση των υγρών αποβλήτων στα χωράφια.
Και άλλες τέτοιες εικόνες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν πραγματικά αυτά γίνονται στη χώρα μας, στην Ελλάδα του 2008.

Απευθυνόμαστε :

- Στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την αρμόδια Διεύθυνση Πειβάλλοντος, τον αρμόδιο αντινομάρχη και προσωπικά στον κ. Νομάρχη που είναι καθ’όλα αρμόδιοι για την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων.
- Στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Εύβοιας και στους Δήμους Διρφύων, Ληλαντίων, Νέας Αρτάκης, Μεσσαπίων και Χαλκίδας και προσωπικά στον κάθε Δήμαρχο, στις περιοχές των οποίων δραστηριοποιούνται αυτές οι επιχειρήσεις.
- Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Εύβοιας μέλη του οποίου είναι οι επιχειρήσεις αυτές.
- Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας που μέλη του είναι ή πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα :

1. Έχουν αυτές οι μονάδες Ολοκληρωμένα Συστήματα Επεξεργασίας Στερεών και Υγρών Αποβλήτων ;
2. Εάν δεν έχουν πως έχουν άδειες λειτουργίας αυτές οι επιχειρήσεις ;
3. Εάν έχουν εφαρμόζονται όλοι οι κανονισμοί και οι όροι λειτουργίας τους ;
4. Έχετε κάνει μετρήσεις για την επιβάρυνση του Λήλαντα και του Μεσσάπιου ποταμού ;
5. Έχετε κάνει μετρήσεις για την επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής απ’ την οποία υδρεύεται ένας πληθυσμός πάνω από 120.000 κατοίκων ;

Ενημερωθήκαμε από φίλους των συλλόγων περιβάλλοντος του Μεσσάπιου και Ληλάντιου πεδίου ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες μέχρι σήμερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε εκκώφευσαν είτε καταλόγισαν κάποια μικρά πρόστιμα και τις άφησαν να συνεχίζουν να διαπράττουν το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα.
Το άλλοθι είναι ότι απ’ τις επιχειρήσεις αυτές ζουν πολλές οικογένειες της περιοχής και το θέμα είναι πολύ δύσκολο ν’αντιμετωπισθεί.

Κύριοι αρμόδιοι της πολιτείας.
Κανένας δεν είπε να κλείσει καμιά επιχείρηση. Αυτό που ζητούν οι πολίτες είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι. Άλλωστε η σωστή λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων προστατεύει και την υγεία των ίδιων των εργαζομένων. Αν κάποιοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το μπαμπούλα του κλεισίματος της επιχείρησης για να εκφοβίζουν τους εργαζόμενους και να μην εφαρμόζουν τους νόμους, καλούμε τους αρμόδιους ακόμη και με τον εισαγγελέα να τους συνετίσουν και αν δεν συνετίζονται τότε να τους βάλλουν λουκέτο. Κανένας εργαζόμενος, όταν ενημερωθεί σωστά δεν θα συμφωνήσει να λειτουργεί μια παράνομη επιχείρηση που βλάπτει την υγεία του και αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον μιας ολόκληρης περιοχής.

Κύριοι αρμόδιοι της πολιτείας.
Έχετε επισκεφθεί τις περιοχές αυτές ; Έχετε δει με τα μάτια σας το επιτελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα ; Έχετε καταλάβει ότι η περιοχή έχει καταρρεύσει περιββαλοντικά ; Έχετε συνηδειτοποιήσει ότι κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της περιοχής ; Έχετε συνηδειτοποιήσει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας απ’ τον οποίο αντλούν νερό όλοι οι παρακείμενοι δήμοι είναι πλέον μολυσμένος ; Έχετε συνηδητοποιήσει ότι τα ποτάμια Λήλαντας και Μεσσάπιος ακολουθούν την μοίρα του Ασωπού με το εξασθενές χρώμιο ;

Αυτά δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Εϊναι τεκμηριωμένα, έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί και θα προβληθούν σε κάθε μέσο για την ενημέρωση των πολιτών.

Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους βουλευτές του Νομού και τους ευρωβουλευτές μας, όλες τις οργανώσεις, κάθε κοινωνικό φορέα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ως πολίτες και συλλογικοί φορείς οι οποίοι όλοι μαζί θα καταθέσουμε συγκεκριμένη καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα οργανώσουμε έναν συλλογικό αγώνα για να σταματήσουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται κυριολεκτικά στο σπίτι μας.

6 Απριλίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Δελτίο Τύπου 4-4-2008

1. Χαιρετίζουμε την έναρξη της ανακύκλωσης από τον Δήμο στην Χαλκίδα, όμως ταυτόχρονα εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την απουσία ακόμη και δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης από την εκδήλωση έναρξης. Η επιτυχία της ανακύκλωσης θα εξαρτηθεί, από την σωστή κάλυψη της πόλης από τους ειδικούς κάδους και από την τακτική και συνεχή διαδικασία ανατροφοδότησης τους, από την επιμονή των υπευθύνων στην ενημέρωση των πολιτών και ασφαλώς από το βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών. Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ θα συμμετέχουν με στελέχη τους στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιάτερα των μαθητών με επισκέψεις στα σχολεία σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων.
2. Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου για την ανέγερση τελωνείου στο λιμάνι της Χαλκίδας είναι εντελώς απαράδεκτη και έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα της θέσης να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες των Λιμενικών Ταμείων στους Δήμους και να καταργηθούν τα διορισμένα αυτά όργανα. Την στιγμή που οι πολίτες της Χαλκίδας εδώ και χρόνια αναμένουν την οριστική μεταφορά του λιμανιού εκτός πόλεως, με την απόφαση αυτή το λιμενικό ταμείο μας φέρνει χρόνια πίσω. Χρειάζεται σήμερα όχι μόνο να αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή και να μην επιτρέψουμε την ανέγερση ενός ακόμη κτίσματος στο λιμάνι, αλλά να ενισχύσουμε και τις προσπάθειες για να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες των λιμενικών ταμείων στην αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση.
3. Η απόφαση για αύξηση των διοδίων κατά 37,50% τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζονται και νέα διόδια για την διαδρομή Σχηματάρι – Χαλκίδα, έρχεται να προστεθεί στην αδικία που έχουν καταδικαστεί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Εύβοιας από το 1992. Να πληρώνουν διπλά διόδια για μια απόσταση μόνο 11 χιλιομέτρων. Καλούμε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρει πρωτοβουλία και να οργανώσει κινητοποίηση των Ευβοέων στα διόδια, ώστε στην πράξη να καταργήσουμε την πληρωμή διοδίων στο Σχηματάρι, είτε να απαιτήσουμε την μεταφορά των διοδίων μετά την διασταύρωση του Σχηματαρίου.



Χαλκίδα 4-4-2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Κάρυστος - Αλιβέρι - Κύμη - Ληλάντιο - Χαλκίδα - Μεσσάπιο - Δίρφυ - Μαντούδι - Λίμνη - Ιστιαία : Το σπίτι μας

Οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη...
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ζωή μας...
Οι μονάδες λιθάνθρακα που προγραμματίζονται στο βασανισμένο Μαντούδι και στο υπό περιβαλλοντική κατάρρευση Αλιβέρι...
Η επικείμενη καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων στην περιοχή του Μετοχίου και της Κύμης...
Οι υδροφόροι ορίζοντες και τα ποτάμια μας που μολύνονται από τα φυτοφάρμακα και από την ανεξέλεγκτη δράση πολλών κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και βιομηχανικών μονάδων στις περιοχές της Αρτάκης του Μεσσάπιου, της Δίρφυς και του Ληλάντιου πεδίου...
Τα δάση μας που όταν δεν εξαφανίζονται από την παράνομη υλοτόμηση, καίγονται...
Ο Ευβοϊκός Κόλπος που πολλές βιομηχανίες τον θεωρούν φυσική αποχέτευση των αποβλήτων τους...
Οι πόλεις μας που γίνονται όλο και πιο απάνθρωπες, από το τσιμέντο, από την έλλειιψη ελεύθερων χώρων, από το κυκλοφοριακό, από την κάθε είδους κακογουστιά και αισθητική τύπου κτιριακού συγκροτήματος ΚΤΕΛ...

Όλα αυτά και τόσα άλλα μας πεισμώνουν, μας ξεβολεύουν αλλά προπαντός μας ΕΝΩΝΟΥΝ.

Η Εύβοια είναι το σπίτι μας, είναι ο τόπος που ζούμε, που αναπνέουμε, που εργαζόμαστε, που διασκεδάζουμε, που μεγαλώνουμε.

Γι αυτό θα βρεθούμε να συζητήσουμε να ανταλάξουμε εμπειρίες, να ενημερωθούμε, να γνωριστούμε.

Και όχι μόνο να συζητήσουμε. Να δράσουμε. Να κινητοποιηθούμε.
Να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και ισχυρό κίνημα πολιτών μέσα από ένα πανευβοϊκό δίκτυο φορέων και κινήσεων για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού μας και όχι μόνο.

Θα είμαστε όλοι εκεί !

Την Τετάρτη 16 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ στις 7 μ.μ.


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ



Πρόσκληση
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο, την Διοικούσα Επιτροπή ή την Συντονιστική Επιτροπή του Συλλόγου ή της Κίνησης



Θέμα : Συγκρότηση δικτύου περιβαλλοντικών φορέων και κινήσεων πολιτών στο Νομό Ευβοίας




Αγαπητοί φίλοι
Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις πολιτών που έχουν στους σκοπούς τους και την προστασία του περιβάλλοντος σε μια συνάντηση, την Τετάρτη 16 Απριλίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΠΑΧ, για να συζητήσουμε για το μεγάλο αυτό θέμα που ταλανίζει την εποχή μας. Για το παρόν και το μέλλον του Νομού μας.
Η πρότασή μας είναι να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο όλων των περιβαλλοντικών κινήσεων του Νομού Ευβοίας, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει στα θέματα περιβάλλοντος του Νομού και όχι μόνο, να συντονίζει κοινές ενέργειες των φορέων, να παρεμβαίνει πιο αποτελεσματικά στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Η συγκρότηση του δικτύου δεν θα καταργήσει την αυτοτέλεια του κάθε φορέα. Αντίθετα θα τροφοδοτείται από την δράση και την πρωτοβουλία των φορέων και των κινήσεων πολιτών της κάθε περιοχής, της κάθε πόλης. Την συγκεκριμένη μορφή και λειτουργία που θα πάρει το δίκτυο αυτό είναι μια υπόθεση που θα συζητήσουμε όλοι μαζί.
Κάθε φορέας περιβάλλοντος, κάθε κίνηση πολιτών του Νομού Ευβοίας που θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του με τους άλλους φορείς, καλείται να έρθει στην εκδήλωση αυτή και να συμβάλει στο διάλογο αυτό για την συγκρότηση αυτού του δικτύου.


Σας περιμένουμε.


Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η κίνηση πολιτών ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ