Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Αιδώς Αργείοι κύριοι της Νομαρχίας Ευβοίας !!!

Τρομακτικά δεν είναι όσα αναφέρουν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι για το εξασθενές χρώμιο στη Μεσσαπία, αλλά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας για το θέμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στα μέσα ενημέρωσης (www.servitoros.gr).
Λέει ανάμεσα στα άλλα η περιβόητη ανακοίνωση της Νομαρχίας :
«…Επαναλαμβάνουμε ότι τα όρια του ολικού χρωμίου που περιέχει και εξασθενές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας είναι 50 μg/L, δηλ. 0,05 Mg/L. Αυτά έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας…»
Σε ποιο σημείο της οδηγίας 98/83/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, που το μπερδεύετε(;;;) μαζί με το χρώμιο, κύριοι της Νομαρχίας ; (Παράρτημα Οδηγία 98/83/ΕΚ ΕΕ)
Σκόπιμα ασφαλώς μπερδεύετε το όριο του ολικού χρωμίου με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες στη Μεσσαπία και Αρτάκη. και που η ίδια η υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «…πολύ σοβαρό θέμα όσον αφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία…» (Ανακοίνωση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Νομαρχίας 10-6-2009)
Άλλο το ολικό χρώμιο όπου έχει καθορισθεί όριο τα 50 μικρογραμμάρια / λίτρο και άλλο το εξασθενές χρώμιο για το οποίο δεν έχει ορισθεί όριο, γιατί απλά δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου στο πόσιμο νερό, κύριο της Νομαρχίας, αρμόδιοι για την υγεία μας.
Καλά είμαστε σίγουροι, ότι δεν έχετε πάει να δείτε την ταινία – ντοκουμέντο με την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου και την ερευνήτρια Erin Brockovitch στο Hinkley των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου οι κάτοικοι παρουσίασαν μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως ηπατικά, καρδιακά, αναπνευστικά, αναπαραγωγικά, γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνους στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, ασθένεια Hodgkins, αποβολές κ.ά. Αυτά για σας είναι ανεύθυνες αναφορές. Την δική σας όμως υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας γιατί δεν την ακούτε και γιατί δεν την εμπιστεύεστε ; Ενώ σας καλεί για τις άμεσες ενέργειές σας για ένα τόσο σοβαρό θέμα με επίσημο έγγραφο, εσείς κατηγορείτε τους περιβαλλοντικούς συλλόγους για ατεκμηρίωτες, αυθαίρετες και ανεύθυνες αναφορές.
Ιδού θράσος αμέτρητο των αρμοδίων της Νομαρχίας μας, που εκφράζεται και στην συνέχεια της ανακοίνωσής τους. Στη συνέχεια μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι υπεύθυνη η Νομαρχία για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκε, - άκουσον άκουσον - αφού αφορούν ιδιωτικές γεωτρήσεις και παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα δίνει και τα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας στη Λαμία (!!!)
Κατ’αρχήν να τους ενημερώσουμε ότι το νερό από τα 18 σημεία που αναλύθηκε από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν αφορά μόνο ιδιωτικές γεωτρήσεις, αλλά και πηγές και νερό του δημόσιου δικτύου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως εξής. Είτε οι αρμόδιοι της Νομαρχίας δεν διάβασαν προσεκτικά τις αναλύσεις, είτε στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν το θέμα χρησιμοποιούν και κατάφωρα ψέματα.
Στο τέλος της ανακοίνωσης οι αρμόδιοι (;;;) της Νομαρχίας μας κάνουν και ένα μάθημα για το θέμα των μη τεκμηριωμένων επιπτώσεων του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση, καταλήγοντας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Κύριοι της Νομαρχίας. Με ποια δεδομένα λέτε τόσο κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύθηκε σε αναλύσεις ενός Πανεπιστημιακού ιδρύματος; Με ποια δεδομένα καθησυχάζετε τους πολίτες για ένα πρόβλημα που έχει αναστατώσει και την δική μας κοινωνία από την Αυλίδα, τα Οινόφυτα, την Θήβα, τον Ωρωπό, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο να βρείτε τις αιτίες της μόλυνσης στην περιοχή Μεσσαπίων – Αρτάκης ;
Οι πολίτες κύριοι αρμόδιοι, της Κυβέρνησης, της Νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητούν υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, οπουδήποτε και αν ανιχνεύεται και μέτρα για καθαρό και υγιεινό νερό χωρίς τοξικά και καρκινογόνα μέταλλα.
Αυτός είναι ο ρόλος σας και όχι να κατακρίνετε την κοινωνία των πολιτών και τους συλλόγους τους, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Να αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Χαλκίδα 9-7-2008



Ανακοίνωση της Νομαρχίας Ευβοίας για το εξασθενές χρώμιο στη Μεσσαπία

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009, 13:10 (www.servitoros.gr)
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας, με αφορμή αναφορές συλλόγων, όπως «Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι τρομακτικά: Σε όλα τα σημεία ανιχνεύθηκαν, ολικό χρώμιο κατά πολύ μεγαλύτερο από τα επιτρεπόμενα όρια, αλλά και εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται καθόλου...», ξεκαθαρίζει ότι:
"Οι ατεκμηρίωτες αυθαίρετες και ανεύθυνες αυτού του είδους αναφορές προκαλούν αδικαιολόγητο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Η μόνη τεκμηριωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση είναι αυτή που βασίζεται στις μετρήσεις που έγιναν με επιστημονικές μεθόδους και οι οποίες έδωσαν μεγέθη πολύ κατώτερα των απαγορευτικών ορίων που καθορίζει η Ε.Ε. και η Πολιτεία. Το συμπέρασμα είναι ότι βάσει αυτών των μετρήσεων δεν υφίσταται πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία".
Επισημαίνει ότι η ενημέρωση γίνεται βάσει μετρήσεων και υπενθυμίζει στους εκπροσώπους των Συλλόγων "...πως σε τέτοια ευαίσθητα θέματα οφείλουμε όλοι να μιλάμε με στοιχεία".
Τέλος στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
"Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και όχι να «συγκαλύπτουμε», όπως ανεύθυνα αναφέρεται από ορισμένους.
Έξαλλου δεν είμαστε αρμόδιοι για την ύδρευση στους Δήμους αλλά για τους έλεγχους από πλευράς υγιεινής και δημόσιας υγείας, τους οποίους και κάνουμε.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα όρια του ολικού χρωμίου που περιέχει και εξασθενές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας είναι 50 μg/L, δηλ. 0,05 Mg/L. Αυτά έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αν κάποιοι γνωρίζουν άλλα όρια να δώσουν στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να μη δημιουργούνται λανθασμένες εκτιμήσεις οι οποίες προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.
Οι μετρήσεις που έγιναν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και το Πανεπιστήμιο (με δική του πρωτοβουλία) δίνουν τα ίδια αποτελέσματα για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης και βρίσκονται πολύ κάτω από τα 50 μg/L. Το Πανεπιστήμιο μέτρησε και το νερό από ορισμένες ιδιωτικές γεωτρήσεις που έχουν υψηλές τιμές χρωμίου.
Διευκρινίζουμε ότι για αυτές τις γεωτρήσεις που δεν χρησιμοποιούνται στα δίκτυα ανθρώπινης κατανάλωσης, είναι δηλαδή ιδιωτικές, αρμόδια είναι, σύμφωνα με το Νόμο η Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας, με την οποία μπορούν να επικοινωνήσουν όσοι θέλουν για να ενημερωθούν σχετικά (τηλ. 2231048044 & 2231044012)".
Ας σημειωθεί ότι σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που έχει σταλεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας αναφέρεται το παρακάτω απόσπασμα:
"Η παράμετρος του χρωμίου αποτελεί χημική παράμετρο της οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998, προς την οποία έχει γίνει εναρμόνιση με την έκδοση της εθνικής νομοθεσίας Υ2/οικ. 2600/2001 ΚΥΑ (ΦΕΚ 892/Β/11-7-01) για την "ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης".
Σύμφωνα με την ανωτέρω οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εναρμονισμένη εθνική νομοθεσία η παραμετρική τιμή του χρωμίου ορίζεται στο όριο των 50 μg/L για το συνολικό χρώμιο. Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω παραμετρική τιμή υιοθετήθηκε στην οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου, καθώς και την έλλειψη τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου, κατά την κατάποση, δεν προτείνει σχετική τιμή αποκλειστικά για το εξασθενές χρώμιο, αλλά προτείνει το όριο των 0,05 mg/L, ήτοι 50 mg/L για το συνολικό χρώμιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: