Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ο λαός της Μεσσαπίας σύσσωμος βροντοφώναξε ΟΧΙ εξασθενές χρώμιο στο νερό μας



Με μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία των Ψαχνών οι πολίτες της Μεσσαπίας έδωσαν τη δική τους απάντηση σ’όλους αυτούς που όλο το προηγούμενο διάστημα τους καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το νερό.
Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών των Ψαχνών και της γύρω περιοχής πήρε μέρος σε μια εκδήλωση – ενημέρωση, που η συζήτηση κράτησε πάνω από τρεις ώρες. Πολλοί πολίτες πήραν το λόγο και κατάγγειλαν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων και την έλλειψη κάθε υπεύθυνης ενημέρωσης.

Οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν :
- Ζαμπετάκης Γιάννης επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
- π. Οικονομίδης Ιωάννης, ιερέας των Οινοφύτων
- Παντελόγλου Θανάσης Βιοχημικός Μηχανικός, εργαζόμενος 32 χρόνια στα εργοστάσια της περιοχής Οινοφύτων
Οι οποίοι ενημέρωσαν με επιστημονικά στοιχεία για το θέμα και μετέφεραν την εμπειρία τους από τη μεγάλη υπόθεση της μόλυνσης του Ασωπού και των Οινοφύτων.

Στη συζήτηση πήραν μέρος και δημοτικοί σύμβουλοι της Μεσσαπίας αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συλλόγων, αγροτών, αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής από τα Πολιτικά έως την Τριάδα και την Νέα Αρτάκη.
Το συμπέρασμα όλων ήταν ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι την εξακρίβωση των αιτίων της μόλυνσης του νερού της περιοχής με εξασθενές χρώμιο και την τιμωρία των υπευθύνων. Μέχρι να διασφαλιστεί καθαρό και υγιεινό νερό για όλους. Και για πόση και για την άρδευση και την αγροτική παραγωγή.
Η κοινωνία των πολιτών έδειξε ότι όταν είναι ενωμένη απέναντι στη κάθε εξουσία, είτε κεντρική είτε νομαρχιακή είτε τοπική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και όσοι προσπάθησαν να ματαιώσουν την εκδήλωση με διάφορους τρόπους τους έγινε μπούμερανγκ. Οι πολίτες με τη μαζική τους συμμετοχή στην εκδήλωση και τη συζήτηση, τους έδωσαν τη δική τους απάντηση.
Αποφασίσθηκε να συνεχισθεί ο αγώνας μέχρι την οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Με εκδηλώσεις, ενημερώσεις στα χωριά και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Με την συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε χωριό. Με κινητοποιήσεις αν χρειαστεί κάθε μορφής ακόμη και με δικαστικές αγωγές ενάντια στους υπεύθυνους της μόλυνσης αλλά και ενάντια της τοπικής και νομαρχιακής εξουσίας εάν τους καλύψουν ή δεν κάνουν τίποτα για να τους αποκαλύψουν.


Χαλκίδα 20-7-2009

ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ «ΓΑΙΑ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ «ΤΑΝΑΪΣ»

1 σχόλιο:

ΔΒ είπε...

Στις εξετάσεις νερού του Πανεπιστημίου βρέθηκε ότι στο Κοντοδεσπότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα εξασθενούς χρωμίου. Οι κάτοικοι του χωριού αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν σε τέτοιo υψόμετρο να υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα. Ας σκεφτούν λίγο ποια μεταλευτική εταιρεία αγόραζε και αγοράζει το δάσος από αυτούς τους ίδιους, που για το χρήμα ισοπέδωσαν κάθε λογική προστασίας της φύσης. Τώρα που βρίσκουν το πρόλημα στην πόρτα τους αναρωτιούνται...
Κύριοι εμείς φταίμε για την κατάντια μας . Γιατί πολλοί από εμάς είμαστε ανεύθυνοι πολίτες και με την ανοχή μας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Χρειάζεται δράση...

Υ.Γ. Αραγε τα τοξικά απόβλητα που μπορεί να είναι θαμένα;

Δ.Β.