Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Για την διάσωση των μνημείων της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Χαλκίδας

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου έγινε στην Χαλκίδα μια πολύ σημαντική ημερίδα με θέμα την βιομηχανική αρχιτεκτονική της πόλης και τι μπορεί να διασωθεί από τον οδοστρωτήρα της τσιμεντοποίησης των πάντων, με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Εύβοιας.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος πολλοί πολίτες δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης, αλλά και την ανάγκη τελικά να συζητάμε ως κοινωνία όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας και να μην αποτελούν υπόθεση μόνο κάποιων ειδικών. Αρκετές εισηγήσεις ανέδειξαν σε βάθος χρόνου την ιστορική διαδρομή αυτής της πόλης και ιδιαίτερα τα μνημεία της προβιομηχανικής και της βιομηχανικής ιστορίας αυτής της πόλης. Μια ολόκληρη περιοχή, ο Άγιος Στέφανος της Χαλκίδας, αποτελεί την κιβωτό αυτής της περιόδου, με προεξάρχοντα μνημεία, την ‘Αρέθουσα’, το συγκρότημα ‘Γεωργιάδη’, το κτίριο ‘ΚΙΑΠΕΚΟΥ’ που κάποιοι αρμόδιοι της πόλης μας, εγκληματώντας το παρέδωσαν στο ΚΤΕΛ, που στην συνέχεια έχτισε το γνωστό έκτρωμα που βλέπουμε όλοι περνώντας από την περιοχή. Αλλά και μια σειρά άλλα βιομηχανικά κτίρια που συνεχίζουν να βρίσκονται εγκαταλειμμένα, βορά στους γνωστούς μεγαλοεργολάβους της τσιμεντοποίησης της πόλης.
Και αντί να δούμε το πολιτικό προσωπικό και τους ιθύνοντες του νομού που ορισμένοι απ’αυτούς διοικούν τον τόπο μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, να πουν έστω μια κουβέντα για το πως καταφέραμε ως κοινωνία να γκρεμίσουμε τα πάντα στο βωμό της ‘ανάπτυξης’, αντί κάποιοι να ζητήσουν συγνώμη όταν το Νοέμβριο του 2008 δύο βουλευτές του Νομού (κος Παπαγωργίου Γ. και κα Περλεπέ), προώθησαν αίτημα του ΚΤΕΛ, για χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του τερατουργήματός τους μέσω του αναπτυξιακού νόμου!!!
Μέσα στην μαυρίλα που σε πλάκωνε όταν έβλεπες την παλιά Χαλκίδα να ξετυλίγεται μπροστά σου, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, να ξεχωρίσουμε και κάποιες θετικές στιγμές. Την αγορά της ‘Αρέθουσας’ από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αγορά του συγκροτήματος ‘Γεωργιάδη’ από τη Νομαρχία. Και την δέσμευση του δημάρχου Χαλκίδας για ομόθυμη θέληση του Δήμου να αγοράσει την έκταση του ‘ΔΑΡΙΓΚ’. Όμως να σημειώσουμε και το έλλειμμα που έχουμε ως κοινωνία της Χαλκίδας, ως πολίτες, γιατί εάν είχαμε αντιδράσει έγκαιρα ως κινήματα πολιτών πολλά θα μπορούσαμε να είχαμε αποτρέψει. Οι παλιότερες κοινωνίες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το γκρέμισμα, των μεσαιωνικών τειχών της πόλης, μιας ‘ΑΒΕΝΑ’, ενός ‘ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ’, οι νεότερες, εμείς δηλαδή, δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση της πόλης, το γκρέμισμα του ‘ΚΙΑΠΕΚΟΥ’, το μεγαθήριο της Νομαρχίας στην μια είσοδο της πόλης και το ΚΤΕΛ στην άλλη για να πούμε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Και οι προκλήσεις σήμερα είναι πολλές και η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται να κάνει πιο έντονη την παρουσία της. Γιατί κανένας δεν δεσμεύθηκε πότε θα προχωρήσει η ανάπλαση της ‘ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ’ και του ‘ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ’ και λόγω οικονομικής κρίσης. Ούτε τα σχέδια για παράδειγμα κάποιων για τσιμεντοποίηση του ‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ’ έχουν οριστικά ακυρωθεί. Ούτε το επεκτεινόμενο σε όλη την πόλη φαινόμενο με τα ‘πλαστικά’ καταστήματα της παραλίας και την κατάληψη των ελεύθερων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, φαίνεται ότι κάποια αρμόδια αρχή επιθυμεί να το σταματήσει…
Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι ‘ενεργοί πολίτες’ στην ημερίδα ήταν δύο και συγκεκριμένες :
1. Όλα τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής του Αγίου Στεφάνου μαζί με τον ‘ΔΑΡΙΓΚ’ να περάσουν στον Δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος θα συγκροτήσει οργανισμό διαχείρισης, αναθεωρώντας ταυτόχρονα το πολεοδομικό σχέδιο της συγκεκριμένης περιοχής και προκηρύσσοντας ανοικτούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για την ανάπλαση της περιοχής.
2. Για το κρίσιμο θέμα του ΚΤΕΛ να αναζητηθεί μια άλλα λύση, μεταστέγασης του σε άλλον δημόσιο χώρο, ώστε το υπάρχον κτίσμα εφόσον κριθεί ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί και να ενταχθεί στο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, να κατεδαφισθεί.

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 28-2-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: