Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Η ΑΓΕΤ στην Εύβοια μας εκπαιδεύει περιβαλλοντικά !!!

Διαβάσαμε έκπληκτοι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η ΑΓΕΤ, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της για το περιβάλλον, εκπαίδευσε δάσκαλους και μαθητές από όλο το Νομό Ευβοίας στο θέμα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

(Εφημερίδα ‘Πανευβοϊκό Βήμα’ 6-5-2010)

Σήμερα Τρίτη 11-5-2010 στον σερβιτόρο της Εύβοιας, διαβάσαμε ότι στις 7 και 8 Μαίου διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διήμερο σεμινάριο με εκπαιδευτικούς της Β’θμιας εκπαίδευσης, στα πλαίσια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το σεμινάριο υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα ΠΡΑΚΣΗ της ΑΓΕΤ και την ΔΗΚΕΧ. (http://www.servitoros.gr/news/view.php/28265/ )

Αναρωτιόμαστε :
Οι εκπαιδευτικοί μας και οι μαθητές μας χρειάζονται την ΑΓΕΤ για να διοργανώσουν περιβαλλοντικά σεμινάρια ; Και πως δέχθηκαν μια τέτοια διαδικασία και μάλιστα στα πλαίσια της εκπαίδευσης οι αρμόδιοι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Νομό μας και οι Διευθύνοντες ;

Στα σεμινάρια αυτά μήπως ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ότι ετοιμάζουν να κάψουν τα σκουπίδια (DRF) στο Μυλάκι και στην Χαλκίδα ;

Ή μήπως τους ενημέρωσαν αν έχουν παραιτηθεί οριστικά από τα σχέδιά τους για μονάδες λιθάνθρακα ; Να θυμίσουμε ότι η ΑΓΕΤ επιδίωξε να δημιουργήσει μια μονάδα λιθάνθρακα σε σύμπραξη με τη ΔΕΗ στο Αλιβέρι, αλλά μπροστά στην ομόθυμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα, η απόφαση συνολικά για την χρήση του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας αναιρέθηκε.


Χαλκίδα 11-5-2010
Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας


Σήμερα Παρασκευή 14 Μαίου 2010 πήραμε το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύουμε


Δελτίο τύπου - απάντηση στο σχόλιο των Ενεργών Πολιτών Ευβοίας

Απαντώντας στο δημοσίευμα των Ενεργών Πολιτών Ευβοίας, με τίτλο ΄΄Η ΑΓΕΤ στην Εύβοια, μας εκπαιδεύει περιβαλλοντικά ΄΄ που δημοσιεύθηκε στον Σερβιτόρο της Εύβοιας την Τρίτη 11 Μαίου 2010, και αναφερόταν στο Βιωματικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής σταδιοδρομίας με τίτλο : «Το θεατρικό παιγνίδι ως εργαλείο στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής σταδιοδρομίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας στην Χαλκίδα, στις 7 & 8 Μαίου 2010, παραθέτουμε τα παρακάτω και παρακαλούμε να τα δημοσιεύσετε.

Το πρόγραμμα ΠΡΑΚΣΗ της ΑΓΕΤ, για την φετινή σχολική χρονιά, χορηγεί τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας που περιλαμβάνουν Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά Θέματα και Αγωγή Σταδιοδρομίας.
Κατά την διοργάνωση και διεξαγωγή των επιχορηγούμενων δράσεων που αφορούν αυτά τα προγράμματα, η ΑΓΕΤ δεν επεμβαίνει με κανένα τρόπο στον καθορισμό των θεμάτων , του περιεχομένου αυτών και στην επιλογή των εισηγητών , επιμορφωτών και εμψυχωτών των προγραμμάτων.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι επιμορφωτές ήταν εξειδικευμένα στελέχη της εκπαίδευσης, (όπως μπορείτε να δείτε και από το πρόγραμμα του σεμιναρίου), με μακροχρόνια εμπειρία στην θεματολογία του πραγματοποιηθέντος σεμιναρίου, και προφανώς ΔΕΝ είχαν ΚΑΜΙΑ σχέση με την ΑΓΕΤ.
Η ΑΓΕΤ με τη χορηγία της κάλυψε μόνο μέρος από τα έξοδα του σεμιναρίου και των εισηγητών. Επίσης χορηγός στο ίδιο σεμινάριο ήταν και η ΔΗΚΕΧ του Δήμου Χαλκιδέων που μας φιλοξένησε σε αίθουσές της.
Η κρατική υποχρηματοδότηση τέτοιων δράσεων, αλλά και η έλλειψη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νομό μας , το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τα έξοδα για την πραγματοποίηση παρόμοιων σεμιναρίων, καθιστά δύσκολη έως αδύνατη τη διεξαγωγή τέτοιου επιπέδου επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Εύβοια.
Να επισημάνουμε εδώ ότι η Εύβοια είναι ο ένας από τους δύο (ο άλλος είναι η Βοιωτία) Νομούς στην Ελλάδα που ΔΕΝ έχει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) σε λειτουργία, ενώ πολλοί Νομοί έχουν Δύο και Τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Καλό θα ήταν λοιπόν μέσα στα αιτήματα και στις αντιδράσεις των Ενεργών Πολιτών Ευβοίας, αλλά και άλλων συλλόγων που έχουν ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και εκπαίδευσης, καθώς και των αρχών του τόπου, να ενταχθεί το πάγιο Αίτημά μας για την Δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νομό μας.
Η έλλειψη ΚΠΕ στην Εύβοια, καθιστά το Νομό μας σε μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με άλλους, στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και στην οικονομική ενίσχυση τοπικών κοινωνιών από τις επισκέψεις μαθητών, Εκπαιδευτικών, Συνέδρων, Πανεπιστημιακών κ.λπ. οι οποίοι θα επισκέπτονται το Κέντρο και θα συμμετέχουν στα προγράμματα και στις δράσεις αυτού, απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από το Εξωτερικό.
Κλείνοντας θα θέλαμε να πούμε ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τα στελέχη της και τους εκπαιδευτικούς της, είναι ευαίσθητη-οι σε πάρα πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν κλείνει πουθενά τα μάτια, ευαισθητοποιεί τους μαθητές (κυρίως αυτούς που συμμετέχουν στα προγράμματα), να είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητοι και να αντιδρούν, είναι κοντά τους, όπως πρέπει να είναι κάθε εκπαιδευτικός που τιμά τον τίτλο του εκπαιδευτικού. Μην ξεχνάμε ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο διήμερο αυτό βιωματικό σεμινάριο, ήρθαν εθελοντικά αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους, καθώς το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο μέχρι αργά το απόγευμα, που αν μη τι άλλο δείχνει με τον πιο πειστικό τρόπο το ενδιαφέρον τους για το θέμα και την δουλειά τους.
Τα σχόλιά τους, το κέφι τους αλλά και τα χαμόγελά τους, τόσο στην διάρκεια, αλλά και στο τέλος του σεμιναρίου, είναι για μας η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία του και μας δίνει κέφι και δύναμη για να συνεχίσουμε.Με τιμή

Νεκτάριος Καντανολέων

Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας.

Aικατερίνη Αλιακίζογλου
Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας


Διευκρινίσεις των Ένεργών Πολιτών'Αγαπητοί φίλοι
Κανένας δεν είπε ότι το σεμινάριο σας το διοργάνωσε η ΑΓΕΤ ή ότι επέμβηκε στο πρόγραμμα, στους εισηγητές κ.λ.π. Εμείς απλά αναφέραμε ότι το σεμινάριο σας υποστηρίχθηκε από την ΑΓΕΤ στα πλαίσια του προγράμματος ΠΡΑΚΣΗ και από την ΔΗΚΕΧ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα και όπως αναφέρετε και εσείς ‘… κάλυψε μέρος των εξόδων του σεμιναρίου και των εισηγητών…’
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που μας ενημερώνετε ‘…Το πρόγραμμα ΠΡΑΚΣΗ της ΑΓΕΤ, για την φετινή σχολική χρονιά, χορηγεί τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας που περιλαμβάνουν Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά Θέματα και Αγωγή Σταδιοδρομίας…’.
Επιτρέψτε μας να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί με την προθυμία κάποιων εταιριών όπως η ΑΓΕΤ να είναι χορηγοί σε παρόμοια θέματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Φαντάζεστε στην πρακτική πλευρά της εκπαίδευσης, ο εισηγητής να έχει παραδείγματα ρύπανσης του Ευβοϊκού Κόλπου από τις δραστηριότητες της ΑΓΕΤ, είτε με την τσιμεντόσκονη στην Χαλκίδα και στους μεγάλους αγώνες που έκανε το περιβαλλοντικό κίνημα για τον περιορισμό της ρύπανσης. Είτε για το θέμα του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδειας Αρτέμιδας και του ‘Μεγάλου Βουνού’ όπου τα εκρηκτικά της ΑΓΕΤ έχουν ρίξει μεγάλο μέρος του, σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων από το αρχαίο τοίχος, κατά παράβαση των αδειών που έχει. Θα συνεχίσει να είναι χορηγός η ΑΓΕΤ ; Εκτός εάν τέτοια παραδείγματα από ευγένεια προς τους χορηγούς είναι αυτό-αποκλεισμένα από τους διοργανωτές και τους εισηγητές των σεμιναρίων για το περιβάλλον.
Θα προτιμούσαμε λοιπόν ως πολίτες που έχουμε τα παιδιά μας στα Δημόσια Σχολεία να διδάσκονται απόλυτα ανεξάρτητα και ελεύθερα από κάθε ιδιώτη χορηγό.
Η ένστασή μας ασφαλώς συνίσταται και στην απουσία της επίσημης πολιτείας στην κάθε είδους στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών της εκπαιδευτικής κοινότητας και υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Εύβοια. Μια τέτοια απουσία όμως της πολιτείας, αφήνει ελεύθερο το πεδίο ώστε να το αξιοποιούν δημαγωγικά κατά τη γνώμη μας ιδιωτικοί φορείς σαν την ΑΓΕΤ. Και λέμε δημαγωγικά γιατί εάν θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος να ξανασκεφτούν ουσιαστικά θέματα που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως την καύση του RDF και το λιθάνθρακα και να δουν πως θα βελτιώνουν καθημερινά τις συνθήκες και τους όρους της λειτουργίας τους στις παραγωγικές τους μονάδες.


Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας
Χαλκίδα 14-5-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: