Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση για την καταλήστευση φυσικών πόρων της Κύμης


Πήραμε την παρακάτω επιστολή* από πολίτη της Κύμης η οποία με χιούμορ στηλιτεύει ένα ανοσιούργημα που επιτελείται, απ’ό,τι φαίνεται, με την κάλυψη της σημερινής δημοτικής αρχής. Κάποιοι επιτήδειοι ακρωτηριάζουν το ακρωτήρι της Κύμης παίρνοντας αδρανή υλικά (πέτρα κ.ά.) από ένα λατομείο το οποίο δεν θα έπρεπε κανονικά να υπήρχε, αφού προβλεπόταν αποκατάσταση, διά ίδιον όφελος. Κάνοντας μια μικρή έρευνα διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμιά άδεια για την εκμετάλλευση αυτή.
Τα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Κύμης, και κάθε αρμόδιο της πολιτείας :
Με ποιες διαδικασίες γίνεται αυτή η συνεχής καταλήστευση του φυσικού πλούτου της Κύμης ;
Τι λέει ο κύριος Δήμαρχος Κύμης, που φιλοδοξεί μάλιστα να γίνει και Δήμαρχος του ευρύτερου Δήμου της περιοχής, για τις ενέργειες αυτές ;

Χαλκίδα 8-7-2010
Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας


*Η επιστολή του φίλου μας από την Κύμη έχει ως εξής :
Η αισθητική υπεροχή της Κύμης είναι γνωστή σε ολόκληρη την Εύβοια, μια υπεροχή μάλιστα που ξεπερνάει τα συνήθη μέτρα. Να σκεφτείτε ότι άλλες περιοχές καυχώνται για τα παραθαλάσσιά τους οικόπεδα, τη στιγμή που η Κύμη, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση των αρχών της, διαθέτει μέχρι και παραθαλάσσιο λατομείο με θέα στο πέλαγος. Όλα ξεκίνησαν τέλη της δεκαετίας του 80, όταν υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του τότε δημάρχου της και μετέπειτα υφυπουργού, ο εργολάβος της επέκτασης του λιμανιού της Κύμης ζήτησε και μετέτρεψε το ακρωτήριο της Κύμης σε λατομείο. Είχε μάλιστα την αξίωση να μετατρέψει τον μισό κόλπο της Κύμης σε δρόμο για να μεταφέρουν οι νταλίκες του τα αδρανή από το ακρωτήριο στο υπό επέκταση λιμάνι, μια εξέλιξη που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Ο εργολάβος είχε μάλιστα αναλάβει την υποχρέωση αποκατάστασης του τοπίου, κάτι που φυσικά ουδόλως τον απασχόλησε. Ευτυχώς ίσως αφού μια πρωτοποριακή για την εποχή της πρόταση που είχε τότε ακουστεί από δημοτικό σύμβουλο της συμπολίτευσης – σύμβουλο με περίσσευμα οικολογικής ευαισθησίας και ανησυχίες καλλιτεχνικές – προέβλεπε να βαφεί το τοπίο με πράσινη μπογιά από ελικόπτερο. Και ενώ όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι το ακρωτήριο είχε παραδοθεί στις διορθωτικές δυνάμεις της φύσης, σύμβουλος της νυν συμπολίτευσης – με ευαισθησίες καλλιτεχνικές ομόλογου διαμετρήματος του προηγούμενου συμβούλου – ευτυχώς η καλλιτεχνική ευαισθησία ποτέ δεν έλλειψε από τα δημοτικά συμβούλια του τόπου – είχε τη φαεινή ιδέα και συνεχίζει να λειτουργεί το λατομείο προς ίδιον, εννοείται, οικονομικό όφελος. Άδειες και τέτοιες λεπτομέρειες φυσικά δεν απαιτούνται αφού, όπως ίσως δεν γνωρίζετε, στη Κύμη νόμος είναι «το δίκιο του υπερκομματικού εργάτη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: