Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ελεύθεροι Χώροι της Χαλκίδας και Πολίτες

Από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας για τους ελεύθερους χώρους

Χαλκίδα 18-5-2010


Την Τρίτη 18 Μαίου 2010 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας με θέμα τους ελεύθερους χώρους, τις καταπατήσεις πλατειών και πεζόδρομων και η απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην παραλία της Χαλκίδας με τις πλαστικές παράνομες κατασκευές.
Το θέμα εισηγήθηκε εκπρόσωπος των τριών φορέων που έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα βασικά σημεία της εισήγησης αναφέρονται στην συνέχεια. Έγινε μια δημιουργική συζήτηση και κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί από πολλούς δημοτικούς συμβούλους. Στο τέλος ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους και με την συμμετοχή των εκπροσώπων των πολιτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο παρεμβάσεων του Δήμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελεύθερων χώρων.
Αναμένουμε, γιατί όπως καταλαβαίνουμε όλοι το πρόβλημα για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, χρειάζεται επίμονη και επίπονη προσπάθεια και την συνεχή εγρήγορση και παρέμβαση των πολιτών.

Οι φορείς
1. Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
2. Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Κανήθου (με έδρα το ‘Κλειστό’ Κανήθου)
3. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας




Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας

Θέμα : Ελεύθεροι χώροι στη Χαλκίδα

Χαλκίδα 27-4-2010

Αγαπητοί κύριοι σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων


Σας καταθέτουμε κάποιες βασικές σκέψεις για το μεγάλο θέμα των ελεύθερων χώρων της πόλης μας και της καταπάτησής τους. Το πρόβλημα της κατάληψης δημόσιων χώρων στην πόλη μας από χρόνο σε χρόνο επιδεινώνεται. Πέρα από τα προβλήματα αισθητικής και αλλοίωσης της αρχιτεκτονικής εικόνας της πόλης που δημιουργούν οι δεκάδες πλαστικές επεκτάσεις στα καταστήματα της παραλίας της πόλης και όχι μόνο, δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας των πολιτών σε ορισμένες απ’ αυτές τις πλαστικές κατασκευές, πέρα από την καταπάτηση κάθε κανόνα και νομιμότητας. Όσες πλατείες εκσυγχρονίζονται από το Δήμο σε μηδέν χρόνο καταλαμβάνονται δημιουργώντας προβλήματα πρόσβασης στους πολίτες που θέλουν να περπατήσουν ή να διασχίσουν το δρόμο ή την πλατεία. Η πρακτική της καταπάτησης των πεζόδρομων και των πλατειών εφαρμόσθηκε ακόμη και στον πεζόδρομο της αναπλασμένης ακτής της Κανήθου. Ένα έργο που ακόμη δεν έχει τελειώσει και παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα την κατάληψή του. Για τον πεζόδρομο αυτό, υπάρχουν πολλές ενστάσεις από πολίτες της περιοχής και όχι μόνο, όπως έλλειψη υποδομών για άτομα με κινητικές δυσκολίες ή με προβλήματα όρασης και μια σειρά άλλες ελλείψεις και προβλήματα, που συνδέονται με την προχειρότητα με την οποία προχωρήσαμε ως τοπική κοινωνία στην αναβάθμιση μιας σημαντικής περιοχής της πόλης.
Στους παραλιακούς αυτούς χώρους εμπλέκονται δύο δημόσιοι φορείς. Η Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας και ο Δήμος Χαλκίδας. Το γεγονός αυτό περιπλέκει τα πράγματα και δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες. Εκείνο όμως που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι διαχρονικά, πέρα από κάποιες παρεμβάσεις, δεν έχουμε προχωρήσει σε πρακτικά μέτρα άσκησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την παραλιακή ζώνη αλλά και γενικότερα για τους ελεύθερους χώρους της πόλης. Ακόμη και ορισμένες πλατείες που αναπλάσθηκαν από τη δημοτική αρχή, αμέσως μετά καταλήφθηκαν από τραπεζοκαθίσματα. Και έχουμε πολλές καταγγελίες πολιτών και φορέων που δυστυχώς δεν έχουν εισακουσθεί μέχρι σήμερα. Και κάθε καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται γιατί ;
Κατά τα λεγόμενα στελέχους της λιμενικής επιτροπής, από πολλές επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν τηρούνται οι όροι χρήσης με τους οποίους τους έχει διατεθεί η αξιοποίηση και η χρήση του δημόσιου χώρου, αλλά οι περισσότερες δεν πληρώνουν τα μισθώματα που ορίζονται από τα συμβόλαια. Και κάθε καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται : Η παραλία και οι πλατείες της Χαλκίδας ανήκουν σε κάποια άλλη χώρα, σε κάποιον άλλο δήμο, που ισχύει κάποιο άλλο δίκαιο ; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι στις περιοχές αυτές ; Είναι δυνατόν κάποιοι λίγοι να αγνοούν τους νόμους και τους κανόνες μιας κοινωνίας ; Και οι αρμόδιοι, οι εντεταλμένοι φορείς της πολιτείας τι κάνουν ;

Κύριοι Σύμβουλοι
Καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε διαχρονικά στη πόλη μας. Γνωρίζουμε ότι η σημερινή εικόνα κάποιων ελεύθερων χώρων της πόλης μας, είναι δημιούργημα πολλών χρόνων και δεν βαρύνει μόνο την δική σας θητεία. Όμως, συνειδητοποιώντας όλοι μας το μέγεθος του προβλήματος δεν νομίζεται ότι πρέπει έστω και σήμερα να αντιδράσουμε ; Να κάνουμε κάτι ; Να ορίσουμε κάποιους κανόνες ;
Κανένας δεν θέλει να κλείσει καμιά επιχείρηση, όπως εντέχνως διαδίδουν οι υποστηρικτές των ανομιών και των αυθαιρεσιών. Απλά θέλουμε να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες για την προστασία της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής εικόνας της πόλης αλλά και των δικαιωμάτων πρόσβασης των πολιτών στους ελεύθερους χώρους της πόλης :

Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι οι παρακάτω :

1. Να απελευθερωθούν άμεσα οι ελεύθεροι χώροι που έχουν καταληφθεί είτε είναι δρόμοι είτε πλατείες.
2. Τα καταστήματα της παραλίας να αφαιρέσουν τις αυθαίρετες και μόνιμες κατασκευές που έχουν δημιουργήσει σε δημόσιους χώρους, εντός ενός εύλογου χρόνου. Για να διευκολύνουμε τη διαδικασία αυτή μπορούμε να ζητήσουμε από το σύλλογο αρχιτεκτόνων να προτείνει μια σειρά από λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρηματίες, πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας (ομπρέλες, γλάστρες, χρώματα κ.λ.π.)
3. Είναι πλέον ώριμο το θέμα της διεκδίκησης του χώρου του π.τάγματος πεζοναυτών από τον Δήμο Χαλκιδέων. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι μια έκταση πενήντα περίπου στρεμμάτων και το πέρασμα του στην κυριότητα του Δήμου Χαλκίδας, σύμφωνα και με πρόσφατη διακήρυξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θα προσφέρει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου σε μια περιοχή ιδιαίτερα πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη. Στην κατεύθυνση αυτή να συνταχθεί κείμενο όπου θα ζητηθεί να υπογραφεί από όλους τους κοινωνικούς φορείς της Χαλκίδας και του νομού. Στην συνέχεια επιτροπή από όλους τους φορείς να καταθέσει το έγγραφο διεκδίκησης στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος.
4. Υπάρχουν και μια σειρά θέματα που άπτονται των ελεύθερων χώρων όπως το λιμάνι, η αξιοποίηση του χώρου του κτιρίου ‘Γεωργιάδη’, η ‘Αρέθουσα, η τουριστική αξιοποίηση του 2ου τεταρτοκύκλιου της παλιάς γέφυρας, το κτίριο του ‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ’, το θέμα των χώρων του ΟΣΕ, η επέκταση του 'τουριστικού' στο άλσος της Κανήθου και άλλα χρονίζοντα προβλήματα για τα οποία θα χρειαστούν ανάλογες παρεμβάσεις και δράσεις.
5. Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται να συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, η οποία θα έχει ως έργο να εποπτεύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που θα αποφασισθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
6. Στα πλαίσια αυτής της επιτροπής να δημιουργηθεί με ευθύνη του Δήμου ένα παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων της πόλης στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι πολιτών και Συλλόγων και στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε πολίτης για την οποιαδήποτε αυθαιρεσία ή κατάληψη δημόσιου χώρου. Τα παρατηρητήριο θα λειτουργεί και ως ένας χώρος ανάπτυξης προβληματισμού και κατάθεσης ιδεών και προτάσεων όχι μόνο για την προστασία των ελεύθερων χώρων αλλά και την ανάπτυξή τους, την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικημάτων, ανάπλασης πλατειών και δημιουργίας ελεύθερων χώρων για τους πολίτες.
7. Τέλος χρειάζεται κατά τη γνώμη μας το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει όσο πιο έντονα γίνεται τον παραλογισμό της ευθύνης του χώρου της παραλίας από το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας και η ανάγκη έναρξης των διαδικασιών για το πέρασμα της ευθύνης στον Δήμο Χαλκιδέων.

Οι φορείς :

1. Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
2. Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Κανήθου (με έδρα το ‘Κλειστό’ Κανήθου)
3. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: