Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2008

Το πραγματικό δίλημμα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον Λιθάνθακα

Το δίλημμα δεν είναι πολλές ή πιο πολλές μονάδες Λιθάνθρακα.
Το πραγματικό δίλημμα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον Λιθάνθακα.
Το θέμα Λιθάνθακας και οι σχεδιαζόμενες δύο νέες μονάδες στο Μαντούδι και στο Αλιβέρι, παίρνει νέες διαστάσεις μετά και την συζήτηση στο Βουλή με αφορμή ερώτηση του κ. Γ. Παπανδρέου για τις σχεδιαζόμενες μονάδες Λιθάνθρακα. Από την ερώτηση φαίνεται καθαρά ότι η ένσταση του κ. Παπανδρέου δεν είναι στο επιλεγόμενο καύσιμο, αλλά στον αριθμό των μονάδων που σχεδιάζονται να γίνουν. Βέβαια αυτό αποτελεί κάποια πρόοδο(!) σε σχέση με την θέση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους και ο π.βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Πιπεργιάς ο οποίος σταθερά εδώ και χρόνια υπερασπίζεται τον Λιθάνθρακα ως καύσιμη ύλη), που με ερώτησή τους στις 18-7-2006 έλεγχαν την Κυβέρνηση γιατί καθυστερεί να εντάξει το Λιθάνθρακα ως καύσιμη ύλη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Και βεβαίως ο κ. Καραμανλής βασιζόμενος σ’αυτήν την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά αποδέχεται την αναγκαιότητα χρήσης ως καύσιμης πρώτης ύλης τον Λιθάνθρακα. Και όλοι βέβαια να μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος.
Πως έχουν όμως τα πράγματα:
Η δημιουργία των δύο νέων μονάδων λιθάνθρακα – του πιο βρώμικου καυσίμου –
1. Θα καταδικάσει οριστικά το ήδη σοβαρά επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής Αλιβερίου, όπου σε μια μικρή έκταση και σε ένα κλειστό μικρό κόλπο, θα λειτουργούν βιομηχανικές μονάδες τεράστιας ισχύος (ΑΓΕΤ, ΔΕΗ) που καμιά μελέτη δεν μπορεί να το επιτρέψει.
2. Θα δημιουργήσει νέα περιβαλλοντικά προβλήματα στο Μαντούδι, μετά την καταστροφή των δασών που υπέστη από τα μεταλλεία «ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ» και «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ», μετά από μια περίοδο που δείχνει να ανακάμπτει και οι κάτοικοί του να αναζητούν εναλλακτικές και ήπιες μορφές ανάπτυξης, μέσα από μικρές βιοτεχνικές μονάδες, την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
3. Θα δημιουργήσει σοβαρή ρύπανση στον Ευβοϊκό Κόλπο αφού οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη των εγκαταστάσεων, οι οποίες θα τις επιστρέφουν στην θάλασσα στην θερμοκρασία των 50-60 oC.
4. Θα απαιτηθούν τεράστιες εκτάσεις για την μόνιμη υπαίθρια απόθεση του λιθάνθρακα αλλά και των άλλων υλικών όπως ο παραγόμενος γύψος και η τέφρα που θα κατακάθεται στους λέβητες καύσης του άνθρακα.
5. Με την καύση του άνθρακα θα παράγονται καθημερινά τεράστιες ποσότητες αερίων ρύπων και μάλιστα των κατ’εξοχή υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του θείου και οξειδίων του αζώτου υπεύθυνων για την όξινη βροχή.
6. Με την καύση του άνθρακα θα δημιουργείται καθημερινό ένα σύννεφο ιπτάμενης τέφρας πάνω από τις περιοχές των κατοικιών με αποτέλεσμα να εισπνέεται και ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος.
7. Με την καύση του άνθρακα παράγονται ιχνοστοιχεία υδραργύρου που είναι νευροταξικό μέταλλο και το οποίο εισέρχεται στην τροφική αλυσσίδα.
8. Με την καύση του άνθρακα παράγονται ραδιενεργά ισότοπα ουρανίου και θορίου που μπορούν να προκαλέσουν ραδιενεργή ρύπανση.
Και ο κατάλογος δεν τελειώνει...
Κύριοι αρμόδιοι είτε είστε στην Κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Το πρωτόκολλο του Κιότο γιατί το υπογράψατε και κάθε μέρα λέτε ότι θα το τηρήσετε ; Αντί να σκέφτεστε πως θα αποφύγει η περιοχή του Αλιβερίου την περιβαλλοντική του κατάρρευση, εσείς προγραμματίζετε τον άμεσο περιβαλλοντικό του θάνατο. Αντί να σκέφτεστε την ανάπτυξη της περιοχής του Μαντουδίου μέσα από ήπιες μορφές δραστηριότητας, θέλετε να του φυτέψετε δύο – τρία φουγάρα που θα σκορπούν το θάνατο. Και το αντάλλαγμα ; Ορισμένες θέσεις εργασίας. Αξίζει τέτοιες θυσίες και τέτοια προοπτική ο τόπος μας με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις εργασίας. Και εάν πράγματι έχουμε έλλειμμα ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, γιατί δεν σκέφτεστε πως θα εξοικονομήσουμε ενέργεια ή πως θα παράγουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Το πραγματικό δίλημμα για τους πολίτες κύριοι, δεν είναι λίγος ή πολύς Λιθάνθρακας, αλλά ΝΑΙ ή ΟΧΙ στον Λιθάνθρακα. Και οι πολίτες όταν ενημερώνονται σωστά και ολοκληρωμένα, λένε ΟΧΙ στον Λιθάνθρακα, όπως δείχνουν και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων των περιοχών του Αλιβερίου και του Μαντουδίου.
Χαλκίδα 10-2-2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: