Δελτίο τύπου
Το ενεργειακό ζήτημα από τη σκοπιά της κοινωνίας των πολιτών
Τριήμερο ανοιχτού διαλόγου, 21 – 23 Νοεμβρίου 2008
Τριήμερο διαλόγου για τα ζητήματα της ενέργειας οργανώνει το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις 21 – 23 Νοεμβρίου, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας (Πατησίων 76, πρώην ΑΣΟΕΕ). Οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, μεταφέροντας την εμπειρία ενός αξιοπρόσεκτου κινήματος πολιτών για την ενέργεια, που γεννήθηκε μέσα από τις σκληρές μάχες κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τις βαθύτερες αιτίες του ενεργειακού προβλήματος και να ανιχνεύσουν τις δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων.
Στις συζητήσεις, που έχουν προγραμματιστεί, θα επιχειρηθεί να φωτιστούν οι λιγότερο προβεβλημένες απόψεις, αυτές που δεν συμβαδίζουν με τις κυρίαρχες αντιλήψεις, αλλά, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μια νέα λογική για τον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, για την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων και για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα ζητήματα που τους αφορούν. Σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν καταξιωμένοι επιστήμονες, αλλά και συλλογικότητες, που πρωτοστατούν στην αντιμετώπιση μιας σειράς βίαιων επεμβάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας για την εγκατάσταση ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και, ιδιαίτερα, λιθανθρακικών.
Με αυτήν την πρωτοβουλία, οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” επιχειρούν να καταθέσουν και τη δική τους συμβολή στον, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας και του νέου μακροχρόνιου σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που υπήρξε η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και ο οποίος οδεύει προς την τελική έγκριση, μέσα σε συνθήκες παντελούς έλλειψης της οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης και, συνειδητά, μακριά από την κοινωνία των πολιτών.
Μια ιδιαίτερη στιγμή στο τριήμερο θα είναι η παρουσία εκπροσώπου του δικτύου κινήσεων πολιτών του Ensdorf της Γερμανίας, ο οποίος θα μεταφέρει την εμπειρία του κινήματος κατά της εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα από την εταιρεία RWE. Μιας μονάδας που επιχειρήθηκε, στη συνέχεια και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, να εγκατασταθεί στην Ελλάδα (Καβάλα ή Αλμυρό), κάτι που, επίσης, αποτράπηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου και στις απογευματινές συναντήσεις (ώρα έναρξης 7.30 μ.μ.), θα γίνει ένας σημαντικός αριθμός παρουσιάσεων, κατανεμημένων σε τρεις βασικές ενότητες:
• Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf
• Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό
• Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών
Τα πρωινά, επίσης, του Σαββάτου 22/11 και της Κυριακής 23/11 (ώρα έναρξης 11.00 π.μ.),, θα γίνουν παράλληλες ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις με θεματολογία που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τα ζητήματα της ενέργειας.
Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια
21-23 Νοεμβρίου, Αθήνα, Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ)
από το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Παρασκευή 21/11, 7.30 μ.μ
Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf
• Άνοιγμα εργασιών – εισαγωγική ομιλία Επιδίωξη του τριημέρου - τι σημαίνει η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα (Κ. Χαϊνάς, “Ενεργοί πολίτες Εύβοιας”)
• Κλιματική αλλαγή και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού: κίνδυνοι και προκλήσεις (Σεβ. Μoιρασγεντής, ερευνητής Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών)
• Αιολική ενέργεια, εναλλακτική ή συμπληρωματική ενέργεια; (Αλ. Μαβής, Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου)
• Η εμπειρία των πολιτών του Ensdorf κατά της μονάδας λιθάνθρακα της RWE (Karl Heinz Winkler, Δίκτυο κινήσεων πολιτών περιοχής Ensdorf)
Σάββατο 22/11, 7.30 μ.μ.
Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό
• Εξόρυξη λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα – Μύθοι και πραγματικότητες (Λ. Ιωαννίδης, μέλος Δ.Σ. Οικολογικής κίνησης Κοζάνης)
• Φυσικό αέριο: Ανθρωποκεντρική ορθολογική χρήση κατά της σπατάλης στην ηλεκτροπαραγωγή και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (Δ. Παπανίκας, τ. καθ. Παν. Πάτρας – Δ. Μάργαρης, αν. καθ. Παν. Πάτρας)
• Η πρόκληση της πυρηνικής ενέργειας (Όλγα Αθανίτου, Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου)
• Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και η περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου (Γ. Χονδρός – Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου)
Κυριακή 23/11, 7.30 μ.μ.
Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών
• Μια διαφορετική προσέγγιση: το ζήτημα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής από τη σκοπιά των πολιτών (Τ. Κεφαλάς, “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”)
• Κίνημα για την ενέργεια: Αναγκαιότητα, εφικτότητα και η εμπειρία των πρώτων πρωτοβουλιών (Δ. Σπανούδη, “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”) – Προοπτικές, στόχοι, στρατηγική (Ηλ. Γεωργαλής, “Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο” )
• Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως η χαρακτηριστικότερη έκφανση σε παγκόσμιο επίπεδο του δυτικού "υποδείγματος" οργάνωσης του κοινωνικού βίου. Αναζήτηση προοπτικών (Γ. Σακελλάρης, διδάσκων στο Heriot Watt University - Edinburg, United Kingdom)
Παράλληλες συζητήσεις (Σάββατο 22/11 και Κυριακή 23/11, 11.00 π.μ.)
• Καμπάνια για την κλιματική δράση - 2009 (F.A.R.M.A.)
• Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό και κοινωνικές διεκδικήσεις 2002 – 2008 (Π. Τότσικας, “Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού”)
• Από το ατομικό στο συλλογικό: εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς (Αντ. Μπρούμας, ομάδα Urbi et Orbi)
• Ο άγνωστος πόλεμος της εναλλακτικής ενέργειας (Θ. Ράπτης, ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών)
“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”
Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών
lithanthrakas.wordpress.com
lithanthrakas@gmail.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου