Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Τελικό Πρόγραμμα του ανοικτού διαλόγου για την ενέργεια

Έλληνες και Γερμανοί πολίτες ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους,
από τον αγώνα κατά του λιθάνθρακα
(στο πλαίσιο του τριήμερου ανοιχτού διαλόγου για την ενέργεια, 21 – 23 Νοεμβρίου 2008)


Με συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών ανοίγει, ανεπίσημα, το τριήμερο διαλόγου για τα ζητήματα της ενέργειας, που οργανώνει το πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στις 21 – 23 Νοεμβρίου, στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθήνας (Πατησίων 76, πρώην ΑΣΟΕΕ). Εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών κατά του λιθάνθρακα, από διάφορες περιοχές της χώρας, θα συναντηθούν με τον κ. Karl Heinz Winkler, εκπρόσωπο του δικτύου κινήσεων πολιτών της περιοχής του Ensdorf της Γερμανίας, προσκεκλημένο στο τριήμερο, σε μια πρωτοβουλία ανταλλαγής εμπειριών από τις παράλληλες κοινωνικές δράσεις κατά της εγκατάστασης μονάδων λιθάνθρακα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21/11, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 2, 5ος όροφος) και θα είναι ανοιχτή στα ΜΜΕ και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις μονάδες λιθάνθρακα, που επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα (από ΔΕΗ – RWE, στην Καβάλα ή τον Αλμυρό Μαγνησίας), ήταν αυτή της οποίας την εγκατάσταση (από τη RWE) απέτρεψαν, μετά από σκληρό αγώνα, οι πολίτες της περιοχής του Ensdorf. Μια εγκατάσταση που, επίσης, ματαιώθηκε, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των πολιτών στην Καβάλα και τον Αλμυρό, στις αρχές του 2008.

Το απόγευμα της Παρασκευής 21/11 (7.30 μ.μ.) αρχίζουν οι κυρίως εργασίες του τριημέρου, που θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής 23/11, αγγίζοντας μια θεματολογία που θα περιστραφεί γύρω από τις εξής βασικές ενότητες:

• Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf
• Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό
• Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών

ενώ θα υπάρξουν και άλλες, παράλληλες, παρεμβάσεις με θεματολογία που σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με τα ζητήματα της ενέργειας.

Στις εργασίες του τριήμερου έχουν κληθεί να λάβουν μέρος και να παρέμβουν πλήθος κοινωνικών συλλογικοτήτων. Προσκλήσεις να παρακολουθήσουν το τριήμερο έχουν, επίσης, αποσταλεί σε: πολιτικά κόμματα, ΥΠΑΝ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΔΕΗ, ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΣΕΕΣ, ΤΕΕ, ΚΑΠΕ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα του χώρου της ενέργειας και άλλους φορείς.

Με αυτή τους την πρωτοβουλία, οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” επιχειρούν να καταθέσουν και τη δική τους συμβολή στον, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας και του νέου μακροχρόνιου σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που υπήρξε η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και ο οποίος οδεύει προς την τελική έγκριση, μέσα σε συνθήκες παντελούς έλλειψης της οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης και, συνειδητά, μακριά από την κοινωνία των πολιτών.



19 – 11 – 2008

Σημείωση:

Επισυνάπτεται το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου

Τριήμερο διαλόγου για την ενέργεια
21-23 Νοεμβρίου, Αθήνα, Οικονομικό πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ)

Πρόγραμμα

Παρασκευή 21/11, 7.30 μ.μ

Παραγωγή ενέργειας και επιπτώσεις στο περιβάλλον – ΑΠΕ – η εμπειρία του Ensdorf

• Άνοιγμα εργασιών – εισαγωγική ομιλία Επιδίωξη του τριημέρου - τι σημαίνει η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα (Κ. Χαϊνάς, “Ενεργοί πολίτες Εύβοιας”)
• Κλιματική αλλαγή και ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρισμού: κίνδυνοι και προκλήσεις (Σεβ. Μoιρασγεντής, ερευνητής Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών)
• Αιολική ενέργεια, εναλλακτική ή συμπληρωματική ενέργεια; (Αλ. Μαβής, Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου)
• Η εμπειρία των πολιτών του Ensdorf κατά της μονάδας λιθάνθρακα της RWE (Karl Heinz Winkler, Δίκτυο κινήσεων πολιτών περιοχής Ensdorf)

Σάββατο 22/11, 11.00 π.μ.

• Παγκόσμια καμπάνια για την κλιματική δράση – Κοπεγχάγη 2009 (F.A.R.M.A.)
• Ο άγνωστος πόλεμος της εναλλακτικής ενέργειας (Θ. Ράπτης, ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών)

Σάββατο 22/11, 7.30 μ.μ.

Το κυρίαρχο μοντέλο – κριτική στον υφιστάμενο και το νέο ενεργειακό σχεδιασμό

• Εξόρυξη λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα – Μύθοι και πραγματικότητες (Λ. Ιωαννίδης, μέλος Δ.Σ. Οικολογικής κίνησης Κοζάνης)
• Φυσικό αέριο: Ανθρωποκεντρική ορθολογική χρήση κατά της σπατάλης στην ηλεκτροπαραγωγή και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος (Δ. Παπανίκας, τ. καθ. Παν. Πάτρας – Δ. Μάργαρης, αν. καθ. Παν. Πάτρας)
• Η πρόκληση της πυρηνικής ενέργειας (Όλγα Αθανίτου, Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου)
• Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα και η περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου (Γ. Χονδρός – Πανελλαδική κίνηση κατά της εκτροπής του Αχελώου)

Κυριακή 23/11, 11.00 π.μ.

• Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό και κοινωνικές διεκδικήσεις 2002 – 2008 (Π. Τότσικας, “Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού”)
• Από το ατομικό στο συλλογικό: εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμπεριφοράς (Αντ. Μπρούμας, ομάδα Urbi et Orbi)

Κυριακή 23/11, 7.30 μ.μ.

Ενέργεια και κοινωνία των πολιτών

• Η Ελλάδα στον "πόλεμο" των αγωγών. Γεωπολιτική και στρατηγική σημασία των αγωγών αερίου και πετρελαίου (Δ. Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος)
• Μια διαφορετική προσέγγιση: το ζήτημα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής από τη σκοπιά των πολιτών (Τ. Κεφαλάς, “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”)
• Κίνημα για την ενέργεια: Αναγκαιότητα, εφικτότητα και η εμπειρία των πρώτων πρωτοβουλιών (Δ. Σπανούδη, “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”) – Προοπτικές, στόχοι, στρατηγική (Ηλ. Γεωργαλής, “Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο” )
• Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως η χαρακτηριστικότερη έκφανση σε παγκόσμιο επίπεδο του δυτικού "υποδείγματος" οργάνωσης του κοινωνικού βίου. Αναζήτηση προοπτικών (Γ. Σακελλάρης, διδάσκων στο Heriot Watt University - Edinburg, United Kingdom)


Πανελλαδικό δίκτυο κινήσεων πολιτών
“Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”

Δεν υπάρχουν σχόλια: