Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Διευκρινίσεις για το θέμα της μόλυνσης της Παραλίας Αυλίδας

Συγχύσεις δημιουργήθηκαν από την φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στη www.Zougla.gr με τίτλο ‘’Νεκρά ψάρια στην Παραλία Αυλίδας’’ αλλά και από το κείμενο που το συνοδεύει όπου αναφέρονται τα νεκρά ψάρια στην παραλία της Αυλίδας.

Η ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών έγραφε για νεκρά θαλάσσια είδη, καβούρια και άλλα είδη και όχι ψάρια.

Επίσης συνοδευόταν από φωτογραφίες των νεκρών ειδών και δεν υπήρχε φωτογραφία με νεκρά ψάρια. Άρα αυτή που δημοσιεύθηκε από την www.Zougla.gr είναι από άλλη περιοχή και δεν την έχουμε διαθέσει εμείς.

Τέλος στην ανακοίνωση μας δεν κατηγορούμε κάποιον συγκεκριμένα γιατί δεν γνωρίζουμε τις αιτίες της μόλυνσης γι’ αυτό άλλωστε καλούμε τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να διερευνήσουν το θέμα και να εντοπίσουν τις ακριβείς αιτίες της μόλυνσης και ειδικότερα να ελεγχθούν οι βιομηχανίες της περιοχής από τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται η μόλυνση.

Παρακαλούμε την διεύθυνση της ιστοσελίδας www.Zougla.gr να διορθώσει τη δημοσίευση ώστε να ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα.


Χαλκίδα 30-7-2009

Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από την κλασσική ελληνική επίκληση των αρμόδιων φορέων του κράτους, σκεφθήκατε να κάνετε κάτι πιο εποικοδομητικό;
Πήρατε κάποιο δείγμα; Ήρθατε σε επαφή με το χημείο του κράτους ή κάποια ερευνητική ομάδα;
Αναζητήσατε κάποια εταιρία, η οποία έναντι αμοιβής θα έκανε χημική ανάλυση;
Αν μη τι άλλο λέγεστε: «ενεργοί πολίτες Εύβοιας»

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ανενεργοί πολίτες είναι.
Ποια καταγγελία έχετε κάνει για τη χημική βιομηχανία που επικαλείστε? Τα μαύρα μπάζα που έχουν πετάξει (άραγε τοξικά?) και φένονται από την ΕΟ Σχηματαρίου-Χαλκίδας δεν τα βλέπετε? Για τη μυρωδιά δεν το συζητάω.... Σκέτη μαστούρα!!!

megafaros είπε...

Μήπως πρέπει να γίνετε πιο "ενεργητικοί πολίτες"

Κώστας Χαϊνάς είπε...

Αγαπητοί @Ανώνυμος και @megafaros αντί να σπαταλάτε την ενέργειά σας σε χαρακτηρισμούς για τους "ενεργούς πολίτες Ευβοιας" γιατί δεν κάνετε εσείς αυτά που υποδείχνετε στους "ενεργούς πολίτες Ευβοιας" δηλαδή :
- Να έρθετε σε επαφή με το χημείο του Κράτους ή κάποια ερευνητική ομάδα
- Να καταγγείλλετε τα μαύρα μπάζα που λέτε κ.λ.π.

Αισθάνετσε ωραία να ειρωνεύεστε και να σχολιάζετε αρνητικά τις όποιες προσπάθειες κάποιων πολιτών, οι οποίοι εθελοντικά αφιερώνουν λίγο χρόνο για θέματα που αφορούν όλους μας και εσείς εκ του ασφαλούς, της ανωνυμίας δηλαδή, να τους ειρωνεύεστε ;


Κώστας Χαϊνάς
xainas@gmail.gr

Ανώνυμος είπε...

Δεν σχολιάζω με κακό σκοπό.Απλά έχω κάποια ερώτήματα που πάλι δεν απαντάτε( είναι 2 διαφορετικά πρόσωπα οι Ανώνυμοι-άρα την απορία μου την έχουν κι άλλοι.) Γιατί δεν απαντάτε στις ερωτήσεις που κάνουμε? Είναι τόσο δύσκολο? Απαντήστε και θα μας έχετε στο πλευρό σας σε κάθε προσπάθεια που κάνετε.

Κώστας Χαϊνάς είπε...

Αγαπητή/έ @Ανώνυμε θα σου πω τη προσωπική μου γνώμη για τα ερωτήματα που θέτεις, και εγώ με καλή πρόθεση.
Μια κίνηση πολιτών δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος. Αρμόδιοι για να κάνουν τις έρευνες και τις αναλύσεις είναι η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εμείς ως πολίτες έχουμε υποχρέωση να μην κλείνουμε το στόμα μας στις διάφορες κακοποιήσεις του περιβάλλοντος κάθε μορφής και να ζητούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους τις ευθύνες τους. Αυτό γίνεται για πολύ απλούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μια κίνηση πολιτών δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να κάνει έρευνες, μελέτες, αναλύσεις αλλά ούτε και τους ειδικούς επιστήμονες. Εάν απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό επιστημονικό κέντρο (π.χ. ανάλυση τοξικών αποβλήτων) αυτή η ενέργεια θα απαιτήσει οικονομικούς πόρους που οι κινήσεις πολιτών δεν διαθέτουν. Πρέπει να ξέρεις οι όποιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις κάνουν οι κινήσεις πολιτών τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι πολίτες. Ο βασικός λόγος είναι όμως ότι δεν πρέπει οι κινήσεις πολιτών να υποκαταστήσουν το κράτος και τις υπηρεσίες του, αλλά να τις υποχρεώσουν να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνει οο ελληνικός λαός. Αφού αναδείξουν λοιπόν το πρόβλημα οι κινήσεις πολιτών μέσα στην ίδια την κοινωνία και μαζί με την κοινωνία των πολιτών να αγωνιστούμε για να δωθούν λύσεις και απαντήσεις για το κάθε πρόβλημα από την επίσημη πολιτεία. Τουλάχιστον εγώ έτσι καταλαβαίνω το ρόλο των κινήσεων πολιτών. Για παράδειγμα θα σου αναφέρω το θέμα του εξασθενούς χρωμίου στη Μεσσαπία (Ψαχνά). Το θέμα το ανέδειξαν οι κινήσεις πολιτών και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι. Η επίσημη πολιτεία (Νομαρχία, Δήμος, Περιφέρεια) ή σιώπησαν ή κατηγόρησαν τις κινήσεις και τους συλλόγους ως ανεύθυνους που διασπείρουν αυθαίρετες και ανεύθυνες αναφορές (Ανακοίνωση Νομαρχίας Ευβοίας 8-7-2009). Μετά την ανάδειξη του θέματος και την κινητοποίηση των κατοίκων (μεγάλη συγκέντρωση - ανοικτή συζήτηση στη κεντρική πλατεία των Ψαχνών) οι υπηρεσίες υποχρεώθηκαν να κινηθούν και τρεις επιστημονικοί φορείς (Πανεπιστήμιο Αθηνώ, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΙΓΜΕ) έκαναν αναλύσεις του νερού της Μεσσαπίας και επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες των κινήσεων πολιτών και των συλλόγων. Το πρόβλημα εξασθενές χρώμιο στο νερό δεν μπορούν να το λύσουν οι κινήσεις πολιτών. Για την αντιμετώπισή του χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής για την αντιμετώπισή του άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. Και σε μια σειρά άλλα θέματα που κινήθηκαν οι κινήσεις πολιτών (Λήλαντας, Πισσώνας, Αρχαία Αυλίδας, Παραλίμνη κ.ά.) ο ρόλος τους δεν ήταν να λύσουν το πρόβλημα αλλά να το αναδείξουν και στην συνέχεια ως μέλη της κοινωνίας και μαζί με την κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσουν λύσεις με εκδηλώσεις, με κινητοποιήσεις κ.λ.π.
Τέλος εάν έχεις κάποια στοιχεία τεκμηριωμένα για ένα θέμα (π.χ. λες για τα μαύρα μπάζα) , και δεν θέλεις εσύ να το καταγγείλεις για τον οποιαδήποτε προσωπικό σου λόγο, στείλε φωτογραφίες και τεκμηρίωση για το θέμα στο e-mail energoipolitesevias@gmail.com. Πρέπει να πάρεις υπόψη σου ότι απλοί πολίτες είναι οι ‘’ενεργοί πολίτες Εύβοιας’’ και δεν είναι παντογνώστες, ούτε παντοδύναμοι. Άρα λοιπόν βοήθησε και εσύ από την πλευρά σου στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην διεκδίκηση λύσεων.
Αγαπητέ φίλε @Ανώνυμε - αν και δεν σε ξέρω -αυτή είναι η δική μου προσέγγιση στα θέματα που θέτεις στο σχόλιό σου.

Χαλκίδα 31-7-2009
Κώστας Χαϊνάς
xainas@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Πράγματι όλοι πρέπει να βοηθήσουν στην ανάδειξη των προβλημάτων της Εύβοιας γιατί είναι μια περιοχή που της αξίζει καλύτερη τύχη.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί @Ανώνυμος και @megafaros αντί να σπαταλάτε την ενέργειά σας σε χαρακτηρισμούς για τους "ενεργούς πολίτες Ευβοιας" γιατί δεν κάνετε εσείς αυτά που υποδείχνετε στους "ενεργούς πολίτες Ευβοιας" δηλαδή :
- Να έρθετε σε επαφή με το χημείο του Κράτους ή κάποια ερευνητική ομάδα
- Να καταγγείλλετε τα μαύρα μπάζα που λέτε κ.λ.π.

Αισθάνετσε ωραία να ειρωνεύεστε και να σχολιάζετε αρνητικά τις όποιες προσπάθειες κάποιων πολιτών, οι οποίοι εθελοντικά αφιερώνουν λίγο χρόνο για θέματα που αφορούν όλους μας και εσείς εκ του ασφαλούς, της ανωνυμίας δηλαδή, να τους ειρωνεύεστε ;


Κώστας Χαϊνάς
xainas@gmail.gr



Μας ρωτάτε αν αισθανόμαστε ωραία να σχολιάζουμε αρνητικά τις προσπάθειές σας. Μα αν είναι δυνατόν, μόνο θετικά επιτρέπεται να τις σχολιάζουμε; Αυτός είναι ο σκοπός των αναρτήσεών σας; Δεν θεωρείτε, οτι μέσω της κριτικής σας δίνεται η δυνατότητα να βελτιωθείτε;
Το σχόλιο για την ειρωνία στο πλαίσιο, στο οποίο εκφέρεται (διαδίκτυο) είναι απλά αστείο. Αντιπροσωπεύετε τις αξίες μιας άλλης γενιας. Η ειρωνία είναι ένας ακόμη τρόπος έκφρασης, η απρόσωπη επικοινωνία του διαδικτύου την ενθαρρύνει, κάτι που μόνο θετικό μπορεί να είναι, μια και αποτελεί στοιχείο της ελευθερίας της έκφρασης. Πάντως, από κάποιον, ο οποίος ρωτά αν αισθανόμαστε ωραία όταν του ασκούμε κριτική (άκουσον άκουσον) δεν περίμενα κάτι καλύτερο.
Όσο για την ανωνυμία, υπάρχει μόνο κατ'επίφαση, στην περίπτωση αδικήματος αίρεται. Πέρι ψευδωνυμίας πρόκειται και τι σας κάνει να πιστεύετε, οτι αν γράψω το όνομα μου στο τέλος αυτού του σχολίου, αυτό θα είναι το πραγματικό; Βλέπετε η ψευδωνυμία είναι αμφίδρομη. Ούτε εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε την ταυτότητά μου, ούτε εγώ να την αποδείξω.

Εν τέλει, η απαντήσεις σας στα σχόλια, αλλά και οι αναρτήσεις σας φανερώνουν άνθρωπο ξένο στις φιλελεύθερες αξίες που οφείλουν να διέπουν κατά τη γνώμη μου μία σύγχρονη κίνηση πολιτών. Αντί να περιορίζεστε σε καταγγελτικό λόγο και να καλείτε το κράτος να δράσει, αναζητείστε τρόπους να συνεισφέρετε ουσιαστικά. Δεν έχετε τους πόρους; Βρείτε τους! Στα χέρια σας είναι να κινητοποιήσετε περισσότερους ακόμη πολίτες, η οικονομική συνεισφορά είναι ένας τρόπος έμπρακτης συμμετοχής με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων.
Αυτοί δηλαδή πώς βρίσκουν τον χρόνο και το κουράγιο; :
http://e-rooster.gr/03/2009/1289
http://e-rooster.gr/02/2009/1227
http://elawyer.blogspot.com/2008/10/blog-post_7973.html

Καλή συνέχεια με ποιο ενεργητικό ρόλο για μεγαλύτερες ακόμη επιτυχίες,

Χαρίλαος Λεμπέσης