Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

Σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης

Λέμε ναι στο διάλογο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα για την αιολική ενέργεια και την Εύβοια που προτείνεται από φίλους της Καρυστίας.
Σήμερα υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια. Από τη μια πλευρά έχουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που μας υποχρεώνει να αναθεώρησουμε ως κοινωνία την παραγωγή ενέργειας με συμβατικές μεθόδους καύσης ορυκτών πρώτων υλών που συμβάλλουν αποφασιστικά στην δημιουργία των αερίων του θερμοκηπίου και από την άλλη έχουμε μια επιχείρηση εγκατάστασης αιολικών πάρκων, χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς καμιά ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
Συμφωνούμε απόλυτα λοιπόν με την πρόταση για την διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και συζήτησης για τα θέματα των αιολικών πάρκων σε όλους τους τόπους που οι τοπικές κοινωνίες επιζητούν αυτήν την ενημέρωση.
Αυτά τα θέματα βεβαίως θα έπρεπε να είναι υπόθεση της πολιτείας αλλά και της αυτοδιοίκησης. Όμως διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι ούτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε οι τοπικοί ΟΤΑ δεν διοργανώνουν παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Χωρίς όμως σωστή ενημέρωση του πολίτη καμιά κοινωνία δεν προχώρησε. Σωστός πολίτης είναι η ενημερωμένος πολίτης.
Προτείνουμε λοιπόν σε κάθε πόλη – συγκεκριμένα άμεσα στην Κάρυστο - να πάρει πρωτοβουλία η κάθε τοπική κίνηση ή σύλλογος περιβάλλοντος ή ακόμη και πρωτοβουλία πολιτών και να διοργανώσει σε έναν χώρο, τέτοιες εκδηλώσεις.
Η κίνηση «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ» θα συμμετέχουν με στελέχη της και θα εκφράσουν την άποψή τους για τα σημαντικά αυτά θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες μας.4 Ιουλίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

3 σχόλια:

Dikaiopolis είπε...

Σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν περιθώρια για ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας σε σχέση με

"Μια πρόταση θετικής συνεισφοράς για τη δημιουργία φορέων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας με μετόχους τους κατοίκους"
( http://www.servitoros.gr/news/view.php/19424/ )
, που έχει συγκεκριμένη αιτία για διερεύνηση αλλά και νομικής παρέμβασης προς όφελος των εσόδων των Δήμων από μέρους των Ο.Τ.Α αλλά και εξετάσεις των διαπλεκόμενων αιρετών και μη στη διαφάνεια τις διαχείρισης τις περιουσίας τις "Εκκλησίας του Δήμου",

του άρθρου τις ιστοσελίδας,

http://anemogennitries-idioktisiako-kathesto.blogspot.com/

που έχει ως εξής..
Πως έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εδαφών?

Το έδαφος των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στην Εύβοια και προγραμματίζονται και για τη Σκύρο, και όχι μόνον, με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. καταθέτετε ως μετοχικό κεφάλαιο συμμετοχής σε κοινοπραξία εταιριών παραγωγής και διάθεσης αιολικής ενέργειας.

Όμως το καθεστώς νομιμότητας της κυριότητας επί των εδαφών είναι συζητήσιμο, και μάλιστα επειγόντως, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας, από τους Δήμους, την ΚΕΔΚΕ, την Νομαρχία, το υπουργείο ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και από τους κατά τόπους βουλευτές, και γενικά από όσους κόπτονται για την ανάπτυξη και έλλειψη πόρων εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων.

Και συγκεκριμένα στην περίπτωση της Σκύρου πέρα από την δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων, για τον όποιο πιθανόν ποσοτικό αριθμό ανεμογεννητριών και το μέγεθος της ισχύος αυτών προς έγκριση για εγκατάσταση στο "βουνό", θα πρέπει αφ' ενός ο Δήμος, ειδάλλως ο υπάρχων Σύλλογος του κινήματος κατά των ανεμογεννητριών ή και οι δυο μαζί, να προσβάλουν το "δικονομικά νομικίστικο" ιδιοκτησιακό καθεστώς των εδαφών επί του "βουνού" που η Μονή Μεγίστης Λαύρας επικαλείται ως δικό της δικαιωματικό κεφαλαίο συμμετοχής στην κοινοπραξία.

Και τούτο διότι οι εκτάσεις του βουνού, που η Μονή Μεγίστης Λαύρας επικαλείται ως δικό της κεφαλαίο συμμετοχής στην κοινοπραξία δεν της ανήκουν, είναι διαβλητό "δικονομικά νομικίστικο" προϊόν!, διότι οι εκτάσεις στο"Βουνό" είναι δημόσιες χορτολιβαδικές και ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Σκύρου από το δημόσιο, και μελλοντικά το όπιο οικονομικό όφελος θα πρέπει αποκλειστικά να το επωφεληθεί ο Δήμος Σκύρου για της ανάγκες ανάπτυξης του Δήμου και το κοινό συμφέρων των δημοτών του.

Το έγγραφο προτεραιότητας 1462 της από 16-7-1992 του πρώην Δημάρχου Σκύρου Γιάννη Τσακαμή, προς τη Νομαρχία σε απάντηση εγγράφου της 13598/23-6-1992, πέραν της πληθώρας των άλλων εγγράφων που καταγράφονται στα βιβλία των επιφανών ανδρών της Σκύρου
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
«ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΣΚΥΡΟΥ» ΜΙΑΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 1929-1933 Εν ΑΘΗΝΑΙΣ 1933
και
ΜΙΧΑΗΛ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
''ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΕΝ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΣΚΥΡΟΥ'' ΜΙΑΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ 1934-1940. Εν ΑΘΗΝΑΣ 1941
στοιχειοθετούν το ΒΑΣΙΜΟ του ΛΟΓΟΥ του ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ του ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ επί των χορτολιβαδικών εκτάσεων στο βουνό, εν αντιθέσει της Μονής Μεγίστης Λαύρας, που τη συνδρομή νομικών τινών "ιδιωτών πολιτικών συμβούλων" και "νομικών διαπλεκόμενων αστέρων στη διαφθορά", επικαλείται ως δική της αξία συμμετοχικού κεφαλαίου στην κοινοπραξία των ανεμογεννητριών.

Πέρα από τις όποιες παραδικαστικές λοβιτούρες των όποιων "δικονομικά νομικίστικων αστερίσκων", ο Δήμος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα της προτεραιότητας της απαλλοτρίωσης των εκτάσεων υπέρ του δήμου, καθότι είναι δημόσιες χορτολιβαδικές.

Μάλιστα οι φορείς που εκπροσωπούν και την πλειοψηφία των κατοίκων του Λαού της "Εκκλησίας του Δήμου Σκύρου" έχουν την υποχρεώσει και το δικαίωμα να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν το ΔΙΚΑΙΟ τους, αυτό από τον "Οίκο του Θεού" της Μονής της Μεγίστης Λαύρας.

Πιθανόν, και διόλου παράξενο, η σοβαρή αμέλεια της διεκδίκησης της περιουσίας της "Εκκλησίας του Δήμου" Σκύρου, να αντιμετωπίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο τη συνδρομή "νομικών αστέρων της διαπλοκής" με την ίδια υπευθυνότητα που υπερασπίζονται και την Δημοτική Χορτονομή στο βόρειο τμήμα του νησιού, επιτρέποντας την καταπάτησή της από την μια, αλλά και αποκρύπτοντας στοιχεία ταυτοχρόνως, τη συνδρομή "νομικών αστέρων της διαπλοκής" και από την Δικαιοσύνη, άμεσα ως παραδικαστική παρενέργεια εις βάρος του δημοσίου, του δήμου, και των δημοτών, και υπέρ των διαπλεκόμενων στη διαφθορά, συμπράττοντας κατ' αυτόν τον τρόπο με τους καταχραστές της Δημοτικής και Δημόσιας περιουσίας!!!

(βλ. σχεδιάγραμμα περί δημοτικής χορτονομής http://bp2.blogger.com/_3WkF9y261hw/R-oIYWxZGzI/AAAAAAAAABg/G2b4mV__VgM/s1600-h/untitled1.bmp )

dikaiopolis είπε...

Προς ενημέρωσή σας, μια δήλωση του ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

(...! Και βεβαίως στη δικαιοσύνη δεν είναι επιτρεπτές οι παρεμβάσεις,αλλά η δικαιοσύνη πρέπει να ελέγχεται και να κρίνεται, όταν με τιςπράξεις της δημιουργεί δικαιολογημένες σκέψεις ότι δενσυμβάλλει στη διερεύνηση υποθέσεων, που ενδιαφέρουν κυρίαρχα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των πολιτών'.)

Γεώργιος Παπαγεωργίου βουλευτής Εύβοιας

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρας σας.

Ονομάζομαι Μαραϊδώνης Θεόδωρος και είμαι σπουδαστής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα σπουδών συμπεριλαμβάνει την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Η εργασία που έχω αναλάβει έχει τίτλο:

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Κοινωνική αποδοχή, η περίπτωση της Ν. Εύβοιας.

Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ τη Ν. Εύβοια και θα ήθελα αν είναι δυνατό να ορίσουμε μια συνάντηση με κάποιον εκπρόσωπο των ενεργών πολιτών Εύβοιας ή με οποιδήποτε εκπρόσωπο οποιασδήποτε κίνησης πολιτών που έχει ασχοληθεί με το θέμα των ανεμογεννητριών

Το email μου είναι theodore.maraidonis@gmail.com